Andra raka guldet för Djurgården/Älvsjö

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-16

men Hammarby var nära att snuva mästarna på festen

SPELARNA SOM ORDNADE GULDET Djurgården/Älvsjö är svenska mästare för andra året i rad.

Djurgården/Älvsjö gjorde det – igen.

Efter en derbyrysare och 4-3 mot Hammarby är damerna – också – dubbla mästare.

– Det känns underbart, säger matchvinnaren Victoria Svensson till aftonbladet.se.

Det skulle bli en målfest – och en riktig rysare. Men Djurgården/Älvsjö orkade upprepa herrarnas bragd och ta ett andra rakt SM-guld.

– Det blev lite onödigt spännande. Men det är så det ska vara, sa en glädjestrålande Victoria Svensson direkt efter matchen till TV4.

Efter två mål var hon den stora guldhjälten på Kanalplan i Stockholm.

– Det är underbart och jag fick göra sista målet och kanske tysta några kritiker, säger hon.

Djurgården/Älvsjö och Sara Johansson slog till direkt. Redan i sjätte minuten sprang anfallaren ifrån Hammarbyförsvaret, fångade in uppspelningen och placerade den distinkt bakom Camilla Halonen.

Någon Hammarbyoffensiv blev det inte. Man föll tillbaka och lät Djurgården kontrollera matchen. Därmed drog tempot ned och första halvlek präglades mer av mittfältskamp än skönspel.

Men Djurgården skulle klippa till igen. Venus James nickskarvade vidare den långa bollen från försvaret och Victoria Svensson nådde först. Hon slog bollen rakt på utrusande Halonen, men bollen studsade lite turligt tillbaka på Svensson – och in i mål.

Andra halvlek började med ett målfyrverkeri. Djurgården/Älvsjös Venus James kunde stöta in trean på retur – och guldstriden såg ut att vara avgjord.

Bajen reste sig

Då reste sig Hammarby. Tempot höjdes, man började vinna närkamperna – och Linda Forsberg började göra mål. Första reduceringen kom på nick och andra efter en elegant framspelning in bakom backlinjen. Och en ensam Linda Forsberg kunde enkelt lägga in bollen.

Dramatiken var tillbaka och Djurgårdsspelarna såg oroliga ut. För att säkra bakåt tog Thomas Dennerby ut Venus James och satte in Jane Thörnqvist. Och Djurgården såg ut vända igen. Efter en fin frispark hamnade Thörnqvist helt ren med Halonen, men hon orkade inte stöta in returen.

I stället kvitterade Hammarby. En snabb omställning och en fin framspelning till Salina Olsson gav utdelning, när hon enkelt slog bollen förbi Maja Åström.

Djurgården orkade dock resa sig. Minuten efter slets sig Victoria Svensson fri och slog in 4-3. Och mästarna var mästare igen.

Victoria Svensson hade bud på mer, mot slutet radade hon upp fina målchanser och bara ett par Hammarbyben var i vägen. I stället blev det några dramatiska övertidsminuter, men Hammarby var aldrig riktigt nära.

Efter att ha gått obesegrade genom damallsvenskan väntar nu en betydelselös avslutningsmatch mot värsta rivalerna Umeå. Och en hel del guldfirande.