Guldmatchen minut för minut

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-21

Hammarby gjorde det som behövdes: besegrade Örgryte hemma på Söderstadion med 3-2.

Därmed hamnar den första upplagan av Lennart Johanssons pokal på Söder i Stockholm och Hammarby har vunnit klubbens första SM-guld i Fotboll.

Örgryte chockade dock genom att ta ledningen redan efter åtta minuter, ett underläge som Bajen hann kvittera innan paus.

Hemmalaget dominerade början av den andra halvleken och gjorde två mål; guldet verkade i det läget stensäkert.

Men med en kvart kvar att spela reducerade Örgryte och fansen fick en nervös avslutning på matchen.

Men Hammarby redde ut stormen och är årets svenska mästare i fotboll.

Hammarby har lyckats spela hem klubbens första allsvenska guld. Men segern blev inte lätt. Efter att ha kontrollerat andra halvlek tillät man Örgryte att komma in i matchen när man släppte igenom Hemberg till en reducering. Efter ÖIS andra mål blev det genast mer darrigt hos Söderbröderna. Sista kvarten blev en lång pina för Hammarbys luttrade fans ...som dock fick sin belöning efter att ha suckat, sjungit och skrikit oavbrutet i nittio minuter.

94 min: HAMMARBY SVENSKA MÄSTARE 2001! Matchen blåses av. Hammarby är svenska mästare!

93 min: Hammarby försöker hålla bollen på ÖIS planhalva. Lyckas få sekunderna att ticka iväg.

92 min: Örgryte pressar på. Hammarby stressat i slutminuterna. Lasse Eriksson klistrar farligt skott.

90 min: Christian Hemberg nickskarvar ett inlägg mot Lasse Eriksson i målet. Blåses dock av för ruff. Fyra minuters tilläggstid signaleras.

88 min: Örgryte lyckas pressa tillbaka Hammarby i slutet av matche. Bajen lyckas dock avvärja och flyttar upp spelet igen.

87 min: Hammarby lyckas hålla spelet på mittplan. ÖIS spelare stressas rejält av guldsugna Hammarbyspelare.

84 min: Andreas Hermansson går ut för Hammarby, Ermin Siljak byts in.

83 min: Lasse Eriksson plockar ner farligt inlägg framför senaste målskytten Christian Hemberg.

82 min: Hammarby byter in Andreas Bild, Kennedy Bakircioglou byts ut.

80 min: Hammarbyspelarna långt ifrån sina motspelare. Örgryte pressar på.

79 min: Örgryte har lyft upp spelet rejält efter reduceringen. Hammarby plötsligt mer osäkert.

77 min: MÅL! Christian Hemberg gör 2-3 från fritt läge mellan Hammarbys backar.

76 min: Aubynn byts ut - Morgan Nilsson in för Örgryte.

75 min: Farligt framför Dick Last efter Hammarbyhörna.

74 min: Lasse Eriksson ute och täcker av chip från nära håll.

73 min: Hela Söderstadion kokar - och spelarna sliter som djur. Nu är guldet nära för Hammarby.

70 min: Örgryte byter ut Mike Owusu.

69 min: MÅL! Kennedy Bakircioglu vinner närkamp rakt utanför straffområdet ...och lyfter elegant bollen över en chanslös Dick Last i Örgrytes mål.

68 min: Hammarby inkasser sin andra hörna efter farligt inlägg av Christer Fursth. Hörnan slås enkelt bort av ÖIS försvar.

66 min: Mike Owusu får matchens första varning efter protester mot domslut. ÖIS-försvararen missar därmed säsongen sista match.

65 min: Frispark i bra läge sedan Sleyman gjort ner Hemberg. Lasse Eriksson i Hammarbymålet plockar ner inlägget utan problem.

60 min: Hermansson på väg igenom. Dick Last ute och bryter.

59 min: Hammarby lyckas pressa ner spelet på Örgrytes planhalva. Kommer dock inte till några direkt farligheter.

57 min: Joachim Karlsson nickar över Lasse Erikssons ribba efter bättre ÖIS-spel senaste minuten.

56 min: Hermansson slår in bollen bakom Dick Last - domaren har dock redan signalerat för offside på Hammarbyanfallaren.

55 min: Andreas Hermansson på väg igenom. ÖIS försvar lyckas dock avvärja.

53 min: Liv i luckan på Söderstadion. Just nu är Hammarby svenska mästare. Laget spelar nu också med ett helt annat självförtroende.

51 min: MÅL! Jonas Stark nickar in ledningsmålet från nära håll efter hård Hammarbypress mot ÖIS mål.

50 min: Hammarby lyckas hålla spelet på ÖIS planhalva efter att lagets första hörna blivit resultatlös.

49 min: Dick Last tvingas boxa till hörna efter hårt skott av Kennedy.

48 min: Hammarby lyckas sätta press på Örgryte efter att Johan Andersson gjort en fin brytning i mittcirkeln.

47 min: Örgryte inleder andra halvlek med att rulla boll på mittplan.

46 min: Örgryte gör avspark för andra halvlek. Christian Hemberg inbytt för ÖIS istället för Patrik Elmander. Inga byten i Hammarby.

Första halvlek: Örgryte inledde kontrollerat. Hammarby fick aldrig igång något riktigt spel. Jeffrey Aubynn fick relativt omarkerad nicka in ledningsmålet efter bara 9 minuter. Andreas Hermanssons kvittering i 31:a matchminuten gav hemmalaget lite mer luft under vingarna - och farligheterna blev fler. Fortfarande dock ingen höjdarmatch. Spänningen är så här långt matchens styrka.

Fakta:

Avslut: 6-2 till Hammarby.

Skott på mål: 2-1 för Hammarby.

13 frisparkar för Hammarby - 5 för Örgryte.

Offsideavblåsningar: Hammarby 2, Örgryte 0.

Hörnor: 3-0 för Örgryte.

46 min: Domaren Karl-Erik Nilsson, Emmaboda, blåser av första halvlek.

45 min: En minuts tillägg signaleras från funktionärerna vid sidlinjen.

43 min: Jonas Stark ligger skadad efter att ha täckt ut bollen över egen kortlinje.

42 min: Kennedy hittar Trym Bergman i ÖIS straffområde. Dick Last ute och täcker av.

41 min: Hermansson görs ner på vänsterkanten. Frispark som slås av Christer Fursth. Nickas undan av ÖIS-försvaret.

39 min: Örgryte får matchens första hörna efter hårt jobb av Patrik Elmander i Hammarbys straffområde. Resulterar i ny hörna ...som resulterar i ytterligare en hörna. Tredje hörnan resultatlös.

37 min: ÖIS på väg fram på Hammarbys högerkant. Bollen till Jeffrey Aubynn blir dock för brant.

36 min: Dick Last gör kanonräddning på närskott i ÖIS straffområde.

34 min: Andreas Hermansson på väg igenom efter fint förarbete av Kenney Bakircioglü. ÖIS backar avvärjer i sista stund.

32 min: Söderstadion i gungning. Fjorton tusen strupar sjunger ut sin glädje efter Hermanssons mål.

31 min: MÅL! Andreas Hermansson kvitterar för Hammarby. Dålig träff som seglar över en chanslös Dick Last i Örgrytes mål.

30 min: Peter Markstedt fälls tio meter utanför straffområde. Frispark Hammarby.

29 min: Peter Markstedt nickar utanför efter inlägg av Christer Fursth.

28 min: Kennedy skjuter högt över efter att Hammarby rullat boll på ÖIS planhalva - och Örgryte backat hem.

25 min: Örgryte spelar lugnt och kontrollerat hittills. Hammarby mer stressat och utan några riktigt bra intentioner.

23 min: Lång djupledsboll fram mot Peter Markstedt. Dick Last ute och avvärjer.

21 min: Christer Fursth får frispark på sin, och Hammarbys, vänsterkant. Resultatlös frispark dock.

19 min: Mikael Andersson har Hammarbys hittills farligaste chans när han bredsidar tätt utanför på inlägg av Mikael Hellström.

17 min: Hammarby får inte igång något riktigt spel. Mycket hafs!

16 min: Peter Markstedt gör fin nickskarv i Örgrytes straffområde - ingen hammarbyare hinner dock fram.

15 min: Misslyckat djupledsförsök av ÖIS. Lasse Eriksson tar enkelt hand om bollen.

12 min: Hammarbyfrispark i farligt läge några meter utanför straffområdets högerkant. Christer Fursth kommer aldrig till skottläge.

11 min: Hammarby lätt skärrat efter baklängesmålet. Örgryte framme i Bajens straffområde och stör.

9 min: MÅL! Örgryte gör 1-0 på nick av Jeffrey Aubynn. Inlägget från högerkanten slogs av David Marek.

7 min: Ingen riktig karaktär på matchen ännu. Många långbollar till fel adress.

5 min: Trym Bergman nickar tätt utanför efter lätt kalabalik i ÖIS straffområde.

4 min: Trevande inledning på matchen. Enormt stöd för Bajen på Söderstadions läktare - mäktigt!

2 min: Örgrytes vänsterbreddare Aubynn missar en chans att ta sig fram på vänsterkanten. Bollen rullar över sidlinjen.

1 min: Hammarby gör avspark.