MÅLET: SVERIGE

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-05

Vid Svennis svensk- styrda fotbollsakademi i Sydafrika drillas unga män för att bli stjärnor i Europa

DURBAN. Här fostras allsvenskans kommande stjärnor.

I Sven-Göran Erikssons regi har en svenskstyrd fotbollsakademi dragits igång i sydafrikanska Durban och redan nu är flera spelare aktuella för Sverige och Europa.

Sportbladet har hälsat på.

Vi befinner oss i tremiljonersstaden Durban, Sydafrikas näst största och hjärtat i Zululand, på en av de många stränder som för tankarna till Miami eller Rio de Janeiro.

Mitt bland de solande och badande syd-afrikanerna pågår det en fotbollsträning, ett 20-tal unga män drillas under ganska uppsluppna former. Under tiden sjunger de för fulla halsar.

– Det är sång hela tiden. De sjunger när de tränar, de sjunger i omklädningsrummet och de sjunger i bussen. Det är jäkligt bra stämning i det här laget, säger Johan Eriksson.

Johan är assisterande tränare för klubben som spelarna tillhör, Thanda Royal Zulu, som spelar i den sydafrikanska högstaligan.

Huvudansvaret har en annan svensk, Afrika-veteranen Roger Palmgren som varit nästan tio år på kontinenten och bland annat tränat landslagen i Sierra Leone, Kongo och Rwanda.

Äger klubben gör den skånske affärsmannen Dan Olofsson, som i flera år engagerat sig i regionen, tillsammans Johans pappa Sven-Göran Eriksson. Olofssons son Johan Glennmo är ordförande. Tillsammans bestämde de sig för att bygga upp en fotbollsakademi i Kwa-Zulu Natal, dels som ett socialt projekt men också för att den syd-afrikanska ungdomsfotbollen är starkt underutvecklad och det kryllar av outnyttjad talang.

Flyttade 600 mil

– Det vi behövde var ett a-lag för att exponera pojkarna och slussa dem vidare ut i Europa, säger Roger Palmgren.

A-laget förvärvades bara en vecka före ligapremiären i augusti 2007. Laget hette då Benoni Premier United och hade sin hemvist i Johannesburg, men flyttades helt sonika 600 kilometer åt sydöst till Durban. Med Zulu-kungens välsignelse fick den namnet Thanda Royal Zulu FC.

– Vi hade ett samtal i augusti där jag och Johan satt i Johannesburg, ”Svennis” i England och de andra herrarna i Malmö. Jag och Johan sa nej direkt, det går inte bara att ta över en klubb utan befintlig organisation och köra på en vecka. ”Svennis” sa nej också eftersom han har fotbollserfarenhet. Men herrarna i Skåne trodde vi skulle klara av det. Det gick, men det var tufft. Första matchen hade vi två killar på bänken mot storlaget Kaizer Chiefs. Vi fick samla spelare under säsongen. Jag trodde att vi skulle bli degraderade med 14–15 poäng efter näst sista laget. Men vi klarade oss, säger Roger Palmgren.

Till årets säsong har Thanda bytt ut halva spelartruppen och etablerat sig som ett stabilt mittenlag. Roger Palmgren och Johan Eriksson kan fokusera på sin ursprungliga uppgift, att bygga upp en av Afrikas främsta fotbollsakademier. Förebilderna är Liberty Professionals i Ghana och ASEC Mimosas i Elfenbenskusten, akademier som slussat ut storspelare som Michael Essien, Sulley Muntari, Kolo Toure och Salomon Kalou i Europa. Thanda Royal Zulu ska bli Sydafrikas svar.

Börjar ta sig ut i Europa

Både scoutingorganisationen och akademien börjar så smått ta form.

– Målet är att bygga upp en fotbollsakademi av hög klass. Planeringen är klar. Johan och jag, det var det första vi gjorde. Vi har bara inte löst var allt ska byggas, säger Roger Palmgren.

Redan nu börjar ett gäng Thanda-spelare så smått ge eko ut i Europa. 18-årige mittfältstalangen Nduduzu Phakathi imponerade rejält under ett provspel med spanska Espanyol innan han blev knäskadad. Och anfallaren Bernard Parker jagas som bekant av både Malmö och Helsingborg, i konkurrens med serbiska Röda Stjärnan. Just Parker är en spelare som den svenska tränarduon är extra stolta över. För bara ett år sen var han högst medelmåttig, blev enligt uppgift totalsågad när han provspelade med polska Legia Warszawa.

I dag är han lagkapten, leder skytteligan och given i landslaget.

– Johan har jobbat extremt mycket med honom, hjälpt honom med självförtroendet och fått honom att träna extra. Det är alltid han som står och kör innan och efter träningen. Det är därför han är där han är i dag, säger Palmgren.

Riktar ni er medvetet mot Sverige och allsvenskan med de här killarna?

– Inte direkt. Vi vill slussa dem vidare till klubbar så högt upp som möjligt, men där de ändå får spela. Om vi anser att spelaren platsar i Turkiet, Belgien eller Holland så tycker vi naturligtvis att han ska spela där. Men vi har en naturlig koppling till Sverige så det är rätt logiskt att tänka sig att många kommer att hamna där, säger Johan Eriksson.

Alkoholister vid 23

– Men vi är väldigt måna om att killen kommer rätt. Inte bränner sig och kommer tillbaka om två år och har misslyckats, det är trots allt enorma kulturella skillnader mellan Afrika och Europa. Det finns hur många fall som helst som ramlar ur. Utan att nämna några namn har vi har haft flera exempel i vårt lag på killar som har varit duktiga och landslagsspelare som flippat ut på ett eller annat sätt när de blivit berömda snabbt. Sen är de i stort sett alkoholister när de är 23, och karriären är borta och pengarna slut, säger Roger Palmgren.

De kulturella skillnaderna gör att tränarduons vardagssysslor skiljer sig en del från en allsvensk tränares.

Dagen efter Sportbladets besök ska målvakten Nimrode Tsengwa, även kallad ”Crazy Mandla” genomgå en knäoperation. Det är han inte alls nöjd med.

– Nej, jag vill inte till doktorn. Jag vill gå till min Santoma, men coach har övertalat mig att det här är bättre. Jag vet inte, jag är rädd, säger han.

Johan Eriksson förklarar:

– Han vill gå till sin häxdoktor helt enkelt. De kör med rakblad och grejer, skär upp knät så att det blir infektioner. Erfarenhetsmässigt brukar det sluta med nån annan skada eller sjukdom. De tror ju inte på vetenskap i det här landet. Tonic Chabalala, vår innerback, blev bilkapad andra gången förra veckan. Efter att det hänt första gången köpte han sig en ny Mercedes, och då hände det igen. Han är övertygad om att det är för att han inte hedrat sina förfäder. De har en ceremoni varje år, den hade han missat. Sånt där händer titt som tätt.

Har ni ingen egen häxdoktor?

– Nej, men flera lag har det. Spelarna får gå ner i en massa sliskiga bad och sånt där. Vi spelade mot Pirates nu, första matchen i nya VM-arenan Orlando Stadium. Vi gick ut på plan före matchen och vår teammanager, Tabani, gick in i straffområdet. Då kom ett gäng vakter och drog ut honom. Han fick inte vara i närheten av målet för de var rädda att vi skulle göra nån ritual eller förbannelse.