19.45: Följ Brasilien-Sverige – minut för minut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-26

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från Emirates Stadium

Hur klarar sig Sverige utan Zlatan?

Hur kommer Micke Nilsson att funka på vänsterbacken?

Kan ynglingarna Fredrik Stoor och Sebastian Larsson fortsätta imponera och ta det definitiva klivet in i EM-truppen?

Och vilken svensk kommer att köpa korv efter en uppsnurrning av Robinho?

sportbladet.se är givetvis på plats på Emirates Stadium i London och följer Brasilien-Sverige minut för minut

90. Sa jag att det var slut? Det är slut. Brasilien-Sverige, 1-0. Om vi ska försöka oss på en summering (försvann en stund, var tvungen att skriva en kort artikel om Ramis tabbe) så är det väl läge nu innan spelarna rusar igenom den mixade zonen. Att förlora mot Brasilien med 1-0 i en träningslandskamp är abslolut inget vi ska skämmas för. Faktum är att Sverige, med lite mer skärpa och flyt i avsluten, kunde vunnit den här matchen. Markus Rosenberg och Johan Elmander låg bakom en hel del farligheter i den första halvleken. I den andra bytte Lagerbäck och Dunga in allt i princip och matchkvalitéen sjönk för varje byte och för varje minut. Spelarbetyg? Ja, det flesta i Sverige får väl godkänt. Förutom Rami då kanske. Kan det ha varit så grymt att hans EM-chanser (spel från start) försvann i och med tabben? Kanske. Sebastian Larsson och Fredrik Stoor fortsätter att spela stabilt i landslaget och det skulle förvåna oerhört om båda inte kommer med i EM-truppen. Nu är det bara jag och Raffe kvar av svenskarna på pressläktaren och det är kallt som fan här nu. London-natten är minst sagt bitig. Och för alla er som undrar vad jag gör efter matchen kan jag meddela att Sportbladet (50 män och några tjejer) är på konferens här i London. Kan bli lite barhäng. Kan bli. Nu ska vi ner och kolla hur Rami ser på tabben, om han skäms som en hund och om han har några planer på att göra något liknande i allsvenskan. Tack alla som hängde med. Vi kör vidare med rapporteringen – närmast mot Slovenien och Ukraina i maj och juni – och så småningom också under EM. Hela vägen fram till final, om Rami bara håller sig i straffområdet. Over and out, som man säger här. Vi hyrs!

90. Slut! Brasarna vinner med 1-0 och det är väl... nja, rättvist? Jag vet inte. Jag tycker Sverige borde fått med sig ”en pinne” här i från. Tråkigt givetvis att målet kommer till på ett sådant sätt. Man kan inte annat än att tycka synd om Rami.

83. 60 021 åskådare här i kväll. Riktigt bra siffra. Hörna Sverige från höger. Alexandersson har kommit in i stället för Sebastian Larsson. Källström slår en bra hörna men ingen svensk kommer upp ordentligt på bollen. Frispark Brasilien i stället.

80. Mackan Rosenberg får kanonträff utanför straffområdet och skottet vållar problem för Inter-målisen Cesar. Bra tryck i det skottet men lite för rätt på. Ingen svensk framme och hugger på returen heller. 1-1 ligger kanske inte i luften men det kan nog dyka upp ett läge till här innan full tid. Allbäck 1-1 i 89:e?

78. Olof Mellberg totalkapar en brasse, kan vara Rafinha, en milimeter utanför straffområdet och blir varnad. Det var dobbar, tunga, sula och allt möjligt i luften där. Brassarna slarvar bort frisparken.

74. Snart bara kvarten kvar att spela. Vågen har börjat rulla runt inne på Emirates. Chippen får sig en ordentlig smäll av Rafinha och gormar och skriker. Strax efteråt är han på väg igenom men vinkas av för offside. Bra tänkt.

70. 1-0 BRASILIEN!! En jättetavla av stackars Rami som är utanför straffområdet till vänster och ska skicka undan bollen. Han gör det inte bättre än att han slår bollen på lille Pato som bara vänder upp och slår in bollen i det öppna målet. Aj, aj, aj Rami. Det var inte alls vad han behövde. Tony Gustavsson satte nog dillchipsen i halsen. Eller inte. Skönt för honom att misstaget kom i landslaget och inte i Bajen.

66. Kompis Mårten mejlar och föreslår någonting som... jag tror det står linser. Kan stå tinner också. Men han har i alla fall lärt sig mejla från sin mobil. Stort grattis!

64. Och så sticker vi emellan med ett byte. Dunga har kommit igång ordentligt. Hur många spelare han han egentligen?

62. Nytt byte. Brassarna den här gången. Kul. Diego är igenom i straffområdet och faller väldigt lätt. Han och hela Emirates ropar efter straff men domare Riley skakar bara på huvudet. Reprisbilderna visar att han gör rätt. Dorsin, ”Dorre” alltså, har lite kontakt men Diego ”dör” bara så fort han känner det.

57. Pato och Andersen på väg in. Stora delar av publiken reser sig upp men sätter sig ned igen eftersom spelet fortsätter utan avbrott... ”Number 21, Alexandre Pat... ei... ”, ropar speakern. Lagerbäck gör ytterligare ett byte nu, Allbäck går in i stället för Johan Elmander. Det är det enda jag skriver om, byten. Men det är faktiskt det enda som händer här just nu...

55. Ganska lam match nu. Händer inte mycket och känns avslaget. Pato värmer upp och publiken manar Dunga att släppa in Milan-talangen. Han är poppis, Pato. Samtidigt plockar Lagerbäck ut Ljungberg och sätter in Chippen.

52. Familjen Bengtsson mejlar och frågar vad jag gör före fotbollsmatcherna. Det är lite olika, beroende på väder, vind, vilken stad jag är i, hur mycket pengar jag har och vilket humör jag är på. I dag laddade jag upp med ett besök på Harrods här i stan. Åt en förträfflig lunch i saluhallen. Gulasch-soppa med nybakat bröd. Sen åkte jag hem till hotellet, myste med kollega Michael Wagner, käkade några nötter, tog ett varmt bad och tittade förbi ett apotek.

49. Anders Svensson ut, Daniel Andersson in. Skönt för Svensson att få de här fyra minuterna i andra halvlek, det behövde han verkligen.

46. Micke Nilsson ut – Micke Dorsin, eller ”Dorre” som han kallas, in. Och Isak har spelat tillräckligt mycket, Rami ersätter. Då var jag ju inte helt snett på det... nej, nej, inte alls. Och inget kaffe blev det.

45. Paus. Systemet totalhängde sig. Qatar-Irak är slut. 2-0. Kanska trevlig första halvlek. Hoppas inte Lagerbäck byter ut halva laget nu utan kör på. När man skriver en sådan här live-rapportering ser man inte så mycket av matchen eftersom ögonen allt som oftast är fastnaglat på skärmen. Ska ändå ge mig på en kort analys av första halvlek: ”Brassarna började bra och ägde väldigt mycket boll första kvarten... ” ah.. det här suger ju. Sverige kom i alla fall igång riktigt bra och har skakat fram två, tre riktigt bra möjligheter. Främst genom Rosenberg och Elmander. Micke Nilsson gör det okej på vänsterkanten men har en del problem. Några av brassarnas farligheter har kommit just från högerkanten. Stoor och Sebastian på högerkanten imponerar, tycker ni inte det? Sebastian spelar ju som om han aldrig gjort annat än att spelat landskamper till höger på mittfältet mot Brasilien. Jag tror både är givna i EM-truppen som Lagerbäck ska presenter 13 maj. Ett par minuter kvar till andra halvlek nu och ska hämta kaffe. Byten i andra? Chippen in – Seb ut. Ljungberg ut – Kennedy in. Rosenberg ut – Allbäck in. Vi får se. Under tiden kan ni titta på den här och njuta. Brasiliens 82-lag. Förmodligen det bästa landslaget någonsin och definitivt det bästa landslaget någonsin som inte vunnit VM. Zico – den vite Pelé – är ju bara hur läcker som helst. Och matchställen!

40. Fem kvar när Anders Svensson tar ner Julio Baptista – odjuret – med matchens längsta glidtackling. Svensson kastar bara en trött liten blick ner på Baptista som gestikulerar lite.

35. På tal om VM 1994 och Brasilien. Det här väcker sköna minnen. Läckra mål, båda två. Brolins förspel till Kneten är inte så dumt det heller och lyftningen över Tafarell... mmm... Romarios kvittering är ju hur skön som helst också. Anfallet, passningsspelet, rycket och sen avslutet. Det är inget skott utan mer en dutt, en petning, hur lös som helst men så välplacerad att Ravelli inte ens är nära.

31. Kollega Abrahamsson, även kallad Abris, sms:ar angående Rosenberg: ”Ta bort karln!”. Han är tuff, Abris. Riktigt trevlig match. Öppen fotboll. Lite för öppen kanske för Lagerbäck men det ger vi blanka --- i. Spelet svänger fram och tillbaka och det skapas en hel del riktigt bra målchanser. Brassar och målchanser brukar ju vara en livsfarlig kombination men kanske inte just mot Sverige. Minns ni gruppspelsmatchen och semin i 94-VM?

30. Nu händer det lite för mycket för den här bloggens bästa. Brassarna väggar sig igenom det svenska försvaret och Baptista (tror vi) kommer helt ren med Isak som inte alls verkar ha stått och fryst på Svennis träningar. Isak kommer ut perfekt och gör en helt suverän räddning. På hörnan efteråt gör han ytterligare en. Sverige vänder på spelet och anfallet avslutas med att Elmander får läget med pannan. Ett bra läge faktiskt men han får inte träff. Han gör en Pippa Inzaghi-gest som betyder ungefär ”vad faaaaaan... gör jag”.

27. Snabb svensk spelvändning och en liten miss i brassarnas försvar friställer Rosenberg som tar ett dåligt avslut. Antingen borde han gått någon meter till och försökt placera in bollen i stället för att bomba, eller letat in den till Elmander som kom älgande helt ren i straffområdet. Elmander gör en Pippo Inzaghi-gest som betyder ungefär ”vad faaaaaaan”...

25. Sebastian Larsson tar sig runt på högerkanten och hittar in till Rosenberg i mitten som har rätt mycket fri yta att leka på. Rosenberg går på avslut, eller något liknande. Skottet, eller vad det nu var, rullar sakta flera möter utanför. Kollega Abrahamsson är nog halvvägs till Hyde Park nu.

20. Jättefint anfall av brassarna på Sveriges vänsterkant. Daniel Alves hittar till slut in till Diego, och det ser så enkelt ut som det ofta gör när brassar lirar boll. Diego tar ett par steg mot straffområdet och drar. Skottet är hårt, lite skruvat och går tätt utanför Isaks vänstra stolpe och fastnar i nätet.

17. Alla pressplatser här på arenan har en liten monitor. Hur bra som helst. Det finns en som inte fungerar, gissa vilken? Ja, min och Wegerups. Eftersom jag förmodligen har sämst syn av samtliga (och som inte tagit tag i problemet) som befinner sig den här sidan av den engelska kanalen är det ett tungt, tungt avbräck. Inte ett tungt utan ett tungt, tungt. Vill passa på att hylla Majstorovic för att han spelar med tröjan utanför shortsen. När jag lirade var det något av det värsta jag visste att ha tröjan i stoppad. Det och benskydd.

14. Kollega Abrahamssons (jobbar mest med hockeybockey och sånt) reaktion på Sveriges startelva. ”Nej, jag orkar fan inte se Rosenberg i en landskamp till”. Så där betyg va? Han har inte gått som tåget i landslaget precis, Mackan, men så risig tycker inte jag att han har varit. Inte lätt att kliva in, ösa in mål, när man får chansen i elva minuter i var 12:e landskamp.

12. Matchens bästa möjlighet. Kim ”kaboom” Källström drar på med vänsterna från ett läge strax, strax utanför brassarnas straffområde. Bollen går tätt, tätt över. Jag ska, ska sluta upprepa saker. Jag lovar, lovar.

10. Klockan på Emirates räknar nedåt. Nu är det 35 minuter kvar av första halvlek. Då borde det väl ha spelats ungefär tio? Sverige rullar lite boll i backlinjen och vårdar. Kommer upp på högerkanten i ett första riktiga anfall samtidigt som vågen börjar rulla här inne. I anfallet efteråt samarbetar Rosenberg och Elmander och den sistnämnda går på avslut. Tar på en täckande brasseback.

6. Jag ser inte matchklockan riktigt så jag kanske har någon minut fel på tiden. Jag tror i alla fall det är i den sjätte minuten som Robinho är på håret att komma helt ren. Nilsson hinner ned och täcker bra, Robinho tar ett ganska lamt avslut och hela arenan ”ooouuuaaaar”:ar. Matchens bästa möjlighet så här långt. Varje gång brassarna går till anfall stiger nivån här inne med ett par hundra procent. Ganska bra tryck faktiskt! Sverige då? Ja, det spelar med gula tröjor och har knappt fått låna bollen.

2. Zlatan saknas, tråkigt förstås. Men det finns andra godbitar att se fram emot och titta närmare på. Hur klarar sig Fredrik Stoor med riktigt klassmotstånd? Gör han det riktigt bra så kan vi faktiskt ha en EM-debutant mot Grekland den 10 juni. I så fall lär Lagerbäck flytta över Micke Nilsson till vänster (där han drillas i kväll) och köra en backlinje med Stoor, Mellberg, Hansson och Nilsson. Sen ska det bli kul att se hur Sebastian Larsson går, hur Chippen reagerar på petningen, vilket raklödder Majstorovic använder för att få skallen så skinande. Och givetvis hur mycket rost Isaksson dragit på sig uppe i Manchester.

20.45 Matchen igång. Vi går som vanligt över till matchklocks-tid nu. Sverige har bollen, så ni vet, och ställer upp med följande lag: 1 Andreas Isaksson - 2 Fredrik Stoor, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Mikael Nilsson - 8 Anders Svensson - 7 Sebastian Larsson, 6 Kim Källström, 9 Fredrik Ljungberg (K) - 10 Markus Rosenberg, 11 Johan Elmander.

20.40 Snart dags. Först nationalsånger. Jäkligt trevlig inramning på Emirates, det här kan bli kul. Kom igen nu! Tagga igång. Det är ju Sverige-Brasilien för fan... Två och en halv månad före EM. Och 50 år sedan vår hittills enda VM-final i fotboll.

20.33 Startelvorna presenteras. Störst jubel för brassarnas Gilberto Silva, så klart. Arsenal-spelare. Kraftiga burop när Sveriges lag påannonseras och när nummer nio, Fredrik Ljungberg, presenteras blir det något märkligt hopkok av kraftiga burop och hyllningstjut. 50/50 typ. Där ser man. Speakerns uttal på Rade var lite kul också. ”Number 19, Raaedie Priicka”.

20.28 Det var däremot inte riktigt samma ös när Sverige anlände bara några minuter senare. En kvinna i äldre ålderdomen stod och väntade...

20.26 Brasse-feber nämnde jag. Såg här såg det ut utanför arenan när vi kom hit (och Simon Bank höll på att bli krossad av en ridande polis på häst). Alla människor på bilden stod och tittade genom ett galler för att kanske, kanske, kanske – på 60 meters avstånd – få en liten titt på Robinho eller Pato... Så fort någonting rörde sig nere i garaget skrek alla som grisar. Imponerande.

20.23 Här har ni Radiosporten-gänger och arenan. Fint va? Raffe och Christian alltså?

20.17 Går inte att klaga på platserna. Eller elljuset. Eller buffen som jag käkade innan jag tog mig till pressläktaren med hjälp av Linford Christies brorsa, såg det ut som i alla fall. Strax bakom mig sitter Raffe Edström och Christan Olsson från Radiosporten. Och Radiosporten i all ära, matchen följer ni bäst här, men det vet ni. Spelarna värmer upp för fullt och det är riktigt, riktigt många brasse-fans här. Får väl hoppas personalen här är lite bättre förberedda (och har lite mer innanför pannbenet) jämfört med svenskarna som ansvarade för de senaste brasse-matcherna på Råsunda och Ullevi. Springer någon in på planen här i kväll så springer han ingenstans på ett bra tag. Antingen på grund av att han skakar galler eller har gått i personlig konkurs.

20.15 Hello! Som man säger i England. Välkomna till Emirates Stadium en 13 pund dyr taxiresa utanför London – hemmaborg för Arsenal. Här, om 30 minuter, spelar Sverige sin första riktigt viktiga träningslandskamp inför EM. Lite så känns det även om inte Zlatan, Petter Hansson eller Robert Steiner är med. Ska bli intressant att se hur Stoor och Larsson funkar på högerkanten. Med mera. Snart ska vi dra startelvorna. Det kan bli en ganska trevlig inramning här i kväll. Kommer att lägga ut lite bilder så snart jag kan. Emirates är otroligt fin, det finns värme i stolarna och den rymmer drygt 60 000 åskådare. Häng med...

Mejla vår reporter på plats!

Har du en fråga? Synpunkter? Mejla vår reporter på plats!

Följ ämnen i artikeln