Ingen dubbel för Peking – Djurgården U21-mästare

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-11-04

Norrköping hade chansen att ta sitt andra SM-guld inom loppet av fem dagar. Men det blev ingen historisk triumf för mästarna.

Istället kan ett effektivt Djurgården titulera sig svenska U21-mästare efter seger med 3–2 på Nya Parken.

– Framtiden är väldigt ljus i Djurgården, säger tränaren Anders Johansson.

Djurgården har imponerat stort genom hela U21-serien. Det unga Dif hade inför finalen bara noterats för en förlust, mot just Norrköping, i grundserien och därefter gått obesegrat genom slutspelet.

I finalen var det dock hemmalaget som inledde bäst – Norrköping skapade flera heta målchanser innan ett effektivt Djurgården lyckades ta ledningen genom Besard Sabovic efter 25 minuter.

Målet följdes av ett haveri i Norrköpingsförsvaret där Jesper Karlström ställdes helt fri och rullade in 2–0 till gästerna bara tre minuter senare.

Björkström satte 3–0

Efter paus fortsatte Djurgården att straffa Norrköping. Målvakten Andreas Vaikla lyckades inte suga in bollen vid ett farligt inlägg utan boxade ut den till en framrusande Tim Björkström som dundrade in 3–0.

Hoppet tändes till slut när Adnan Kojic fick in reduceringen med tio minuter kvar av matchen. Och mer skulle komma.

Drömmål av Norrköping

I minut 86 slog Gentrit Citaku iväg en frispark från ett bra läge – skottet resulterade i ett drömmål, och matchen levde igen. Men Norrköping vaknade för sent, Djurgården höll undan och står för andra gången som svenska U21-mästare.

– Det var en jämn match, hade kunnat gå hur som helst. Men det var en fin inramning, bra fotbollsmatch och fantastiskt kul, säger Djurgårdens tränare Anders Johansson i C More.

”Peking” misslyckades därmed med att ta den historiska dubbeln, det vill säga att vinna både allsvenskan och U21-serien – något som inget lag lyckats med sedan serien startades 2008.

– På 20 matcher har vi bara förlorat en. Det är fantastiskt bra. U19 har också gått till final, framtiden är väldigt ljus i Djurgården, säger Johansson.

Djurgården belönas med 200 000 kronor, Norrköping får nöja sig med 100 000.