Men 1–1 räckte inte för Åtvidaberg.

Den allsvenska återkomsten varade alltså i bara ett år.

– Det är jävligt ledsamt just nu, säger målvakten Henrik Gustavsson.

Redan inför säsongen var Åtvidaberg utdömda och bedömdes vara nästan chanslösa att klara sig kvar i allsvenskan.

De förväntningarna förändrades inte då de inte vann någon av sina åtta första allsvenska matcher.

Hade chansen länge

Men en långa stunder bra höstsäsong gjorde att laget ända till dagens sista allsvenska omgång hade chansen att klara sig kvar i serien.

Och det såg länge lovande ut. Efter att Gefle tidigt hamnade i ett 0–2-underläge mot IFK Göteborg såg det ut som att ett oavgjort resultat skulle räcka för att Åtvidaberg skulle klara sig kvar i allsvenskan.

Ljubicevic gjorde första

Oavgjort hade de också i halvtid. Men i den andra halvlekens andra minut gjorde Goran Ljubicevic 1–0 åt AIK. Åtvidaberg spelade dock upp sig, och kvitterade välförtjänt genom Viktor Prodell med en kvart kvar att spela.

ÅFF hade även flera andra chanser att göra mål, och träffade bland annat ribban genom Alberis da Silva.

Kommunikationsmiss

Men något ytterligare mål blev det inte. I och med att Gefle sent kvitterade till 2–2 mot Göteborg åker Åtvidaberg allsvenskan med sex måls sämre målskillnad än Gefle.

– Det är jävigt ledsamt just nu. Vi gjorde vad vi kunde men orkade inte forcera in ett 2–1-mål, säger målvakten Henrik Gustavsson till Canal Plus, och var tydligt besviken med bänkens agerande i slutet av matchen.

– Det tog lite lång tid för oss att första att de kvitterat i Göteborg. Det tog några minuter då vi inte fick inte ut det i laget. Först tyckte jag att de skrek att det bara var 2–1, att det inte stämde med 2–2. Då tror man ju på det. Men det visade sig inte stämma, och där tappade vi några minuter.

Tränaren besviken

Tränaren Andreas Thomsson var också besviken.

– På chanserna vi har måste vi göra något mål till. Tyvärr gör vi inte det, sade han till Canal Plus.

Veteranen Kristian Bergström, som kanske slutar nu, anser att det var i början av säsongen som laget åkte ur serien.

– Vi slarvade bort nästan en tredjedel av serien på att hitta rätt alternativ och formation. Resterande två tredjedelar av serien har vi varit bra. Som nykomling har man inte råd att byta tränare och inte ha en klar startelva, konkurrensen är för tuff för det i den här serien, säger han till TT.