Miroslav Klose var på väg att bytas in.

Mario Gomez var sannolikt spelaren han skulle ersätta.

Då slog Gomez till – och nickade Tyskland till premiärseger i EM.

Fotbolls-EM

Tyskland hade svårt att bryta sig igenom Portugals försvarsmur i mötet på Arena Lviv.

Den bästa chansen i den första halvleken hade Portugal då mittbacken Pepe prickade ribbans undersida.

De tyska supportrarna – och många andra världen över – vädjade efter rutinerade Miroslav Klose som började matchen på bänken och som firade sin 34:e födelsedag.

I den 71:a minuten hade Klose värmt klart och stod vid sidlinjen redo att bytas in. Men när nästa spelavbrott kom hade fjärdedomaren inte fått klart siffrorna på skylten. Bytet fick vänta.

Då steg Gomez, 26, fram.

Nickade in 1–0

På inlägget från Sami Khedira nickade Bayern München-anfallaren in 1–0 bakom en chanslös Rui Patricio.

I den 80:e minuten byttes han ut ändå mot Klose.

Då lämnade matchhjälten planen till stående ovationer.

– Jag har haft två fantastiska år. Jag är glad att jag kunde betala tillbaka för tränarens förtroende, säger Gomez till tysk tv.

– Det var bestämt att Klose skulle ersätta mig i slutet av matchen.

Neuer räddade Tyskland

Med tio minuter kvar flyttade Portugal upp positionerna.

Nani prickade ribban med ett ”misslyckat” inlägg och med två minuter kvar fick inhopparen Varela en jättechans efter fint förarbete från Nélson Oliveira. Han fick bollen vid bortre stolpen, men Manuel Neuer kom ut och räddade försöket från nära håll.

I slutsekunderna fick Nani ett nytt läge, men hans avslut täcktes av Holger Badstuber.