Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sverker

Korsbandsepidemi under pandemin

Publicerad 2020-07-22

Hela tolv korsbandsskador har bekräftats i damallsvenskan redan.

Ortopeden och fotbollsskadeforskaren Markus Waldén är oroad över den mörka statistiken som kan sluta i ett bottenrekord.

– Vi som jobbar med de här patienterna har ju egentligen två huvudsakliga patientgrupper. De här unga tjejerna, för det är mest tjejer, och sen har vi dem 20 år senare när de är 40–45 men har knän som är 20 år äldre.

Säsongerna 2012–2013 var Markus Waldén en av de forskare som djupdök i damallsvenskans korsbandsskador.

2012 var ett synnerligen mörkt år med rekordmånga 18 korsbandsskador, och under våren 2013 fortsatte eländet.

– Det var katastrof, det var 27 korsbandsskador på 18 månader, säger Waldén.

Sedan dess har inga liknande studier gjorts i serien men siffrorna har varit konstant lägre – fram tills nu.

Markus Waldén, som även sitter med i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, menar att diskussionerna som förts inför den här speciella säsongen med tätt matchande och lite återhämtning i första hand handlade om muskelskador.

”Kommer fler utan tvekan”

– Att det skulle ge en epidemi av korsbandsskador var inget som det diskuterades om på förhand. Med tanke på att det är nästan 20 omgångar kvar kommer det att bli fler korsbandsskador utan tvekan, säger han.

Forskaren menar att det i nuläget inte går att fastslå orsaken till den stora ökningen, men pekar på den långa och ovissa försäsongen med korttidspermitterade spelare och den hastiga övergången till ett tufft och tajt matchande med tunna trupper som möjliga anledningar.

– Det är en spekulation. Den här säsongen är annorlunda.

2012–2013 gjordes djupintervjuer med drabbade spelare. Något som stack ut då var att skadan hade föranletts av att något hade hänt som skapade en stress och störde de vanliga rutinerna. Något annat som visade sig tydligt var att spelare kommit tillbaka utan att vara helt rehabiliterade efter en skada, och då kunde det handla om även andra skador så som hjärnskakning.

– Men det svåra med korsbandsskador är att det aldrig är en enskild faktor som är orsaken utan det är flera olika riskfaktorer som samverkar just där och då när det händer. Ju fler riskfaktorer du bär mer dig desto högre risk har du.

Fotbollsskadeforskaren Markus Waldén

”Får inte se på idrottarna som gladiatorer”

Den absolut högsta riskfaktorn är en tidigare korsbandsskada, berättar Waldén.

– Det har jag varit bekymrad för. Vi får inte se på idrottarna som gladiatorer som ska tillbaka till varje pris. Har man två genomgångna korsbandsskador har man jätte-jättehög risk att drabbas ytterligare en gång. Det kanske inte är vår uppgift att skicka tillbaka dem ut i en högriskmiljö som en fotbollsplan då är. Den där diskussonen, den där lilla etiska komponenten, tycker jag inte man får glömma bort heller.

Många hårt drabbade spelare får men längre fram i livet med framför allt artrosutveckling och Markus Waldén påpekar vikten av att förebygga skadorna.

– Jag tror att klubbarna i damallsvenskan efter bästa förmåga försöker jobba preventivt. Sen vet vi att det skiljer sig väldigt i stötteapparaten och den medicinska organisationen de har.