Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-15

Slog Egypten med 4-3
– tack vare en sen straff

Här försökte Ahmed al Muhamadi med årets bluff:

Trots att egyptiern uppenbart tog med handen innanför straffområdet fejkade han att bollen kom i ansiktet och höll sig med låtsasplågor för näsan.

Men domaren genomskådade filmningen och dömde straffen som avgjorde för Brasilien.

Brasilianska megastjärnor mot inhemska egyptiska spelare i Confederations Cup – låter det ojämnt?

Det var det också.

Stundtals i andra halvlek var Egypten snabbare, tyngre, finessrikare – ja, överlägset. Braslien hade 3-1 från en stark första halvlek efter mål av Kaká, Juan och Luis Fabiano, men försprånget åts upp på en minut.

Zidan tvåmålsskytt

Efter ett mönsteranfall i 55:e minuten fick veteranen Mohamed Shawky bollen utanför straffområdet. Hårt, lågt skickade han in 3-2. Direkt på avspark stormade de sedan framåt, vann bollen och spelade fram mot Mohamed Zidan som med en rapp vänster satte kvitteringen vid förstastolpen.

Det kunde mycket väl ha slutat 3-3, eller 4-3 till Egypten som låg på.

Men Brasilien hittade sina kraftreserver och gick framåt. Danni Alves var pigg i offensiven och vann en frispark på högerkanten. Bollen gick in i straffområdet, Lucio sköt – rakt i huvudet på inhopparen Ahmed al Muhamadi.

Beslutet ändrades

Eller: det såg ut som att den gick i huvudet, inte minst sedan egyptiern låg kvidande i gräset och höll om sin näsa. Men reprisen visade att allt var fejk: backen tog medvetet bollen med armen.

Domaren Howard Webb visade först för hörna, men konfererade sedan med sin assisterande domare. Då ändrade han sig och plockade fram det röda kortet.

Den svängiga matchen avgjordes från straffpunkten i 90:e minuten. Kaká satte bollen till höger, Brasilien fick 4-3 och därefter orkade inte Egypten kraftsamla igen.