Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

"Har pratat med alla klubbarna"

Publicerad 2015-07-02

Så ska Sundhage bygga upp förtroendet

VM blev ett misslyckande – men hoppet om OS lever ännu.

Nu ska Pia Sundhage ut på turné och försöka lappa ihop förhållandet till de allsvenska klubbarna för att kunna bygga ett OS-kvallag under en vinter när halva truppen inte spelar matcher.

– Vi har olika roller, men det handlar om vad som är bäst för den enskilda s­pelaren, säger förbunds­kaptenen i en lång intervju med Sportbladet.

Det är 25 grader och stekande solsken på Bosöns fotbollsplan och Pia Sundhage har för första gången på ett bra tag lite att glädja sig åt i fotbollsväg. Dels har hon precis sett Emma Jansson smälla in 1–0 för Sveriges F19-landslag i EM-­genrepet mot Norge – dels surfar hon precis som alla andra på den våg av glädje som U21-landslaget ordnat.

– Det var helt fantastiskt att få vara lite glad, i går (läs: i tisdags) var jag glad. Jag har inte varit så glad innan men i går var jag fan i mig glad, säger hon och ler.

Annars har tiden efter VM-misslyckandet präglats av kritik. Från media, från folket och – kanske värst av allt – från de allsvenska klubbarna som menar att samarbetet mellan Sundhages stab och dem inte fungerat. Pia Sundhage har tidigare erkänt det misslyckandet och nu vill hon börja lappa ihop det dåliga förhållandet med det hon kallar ett klubbrace.

– Det viktigaste jag har gjort sen VM är att jag har kontaktat de allsvenska klubbarnas tränare och pratat. Nu ska jag ut och se tolv hemmamatcher på två tre veckor. Jag träffar till exempel AIK:s tränare mitt på dagen innan de ska spela för att prata om samarbete. Vad behöver de av mig för att Emma Lundh – i det här f­allet – ska få en chans att utvecklas och ta ytterligare några steg.

Pias eget initiativ

För­bundets utvärderingsprocess har knappt påbörjats och något möte med Elitfotboll Dam (EFD), som torgfört kritiken, har landslagschef Marika Domanski Lyfors inte inplanerat förrän i augusti. Så initiativet till resan är helt och hållet Pia Sundhages eget.

– Jaja, så är det. Jag tror på att om vi ska göra något i det lilla landet Sverige, som har färre spelare än Tyskland och en ­annan förberedelse än USA till exempel, så måste vi samarbeta. Vad är då detta samarbete? Jag vill nu ha hjälp med att få reda på vad tränarna tycker.

– Vad behöver tränaren från mig så att spelaren känner ”yes, det här är ­något som i­nspirerar mig” så att vi kan ta ytterligare steg. För det behöver vi göra.

”Vet inte”

Sundhage menar att här sätts både hennes förmåga att lyssna och tränarnas förmåga att ta till sig hennes erfarenhet från absolut toppnivå på prov.

– Här handlar det om min förmåga att ställa frågor och ställa en bättre följd­fråga. Sen har jag en annan erfarenhet, jag har stått där borta på EM, VM och OS så det handlar om min för­måga att försöka förstå att om klubbspelaren behöver det här, ja vad behöver hon då i klubben för att hamna på den nivån.

Finns det en sämre f­örståelse för vad som krävs bland svenska ­tränare?

– Det vet jag inte. Jag har inte uppfattat det så. Nu har de varit och tittat med egna ögon på plats och det är skillnad mot att sitta framför burken. De har fått j­ämföra sin spelare i en mot en-situationer, sett hur mycket de löper, vilken ­inläggskvalitet som krävs och så vidare. Det har vi g­emensamt nu, det färska intrycket.

Det är tydligt att Pia Sundhage vill vidare, mot EM-kvalet i höst och OS-kvalet i mars. Just OS-­kvalet ställer också stora krav på samarbetet med klubbarna. Alla allsvenska spelare i truppen kommer nämligen helt ha saknat tävlingsmatcher i sina klubblag inför ödesmötena med Schweiz, Nederländerna och Norge.

– Serien slutar 18:e oktober och vi ska spela OS-kval i mars så det är också en fråga till våra tränare. Vad är bra för till exempel Emma Lundh? Vad gör hon från den 18 oktober till januari? Kan vi hjälpa till med någonting för att hjälpa till så vi ger oss en chans att gå vidare till OS.

”Inte realtistiskt”

Är det aktuellt att samla ett ”allsvenskt landslag” under långa perioder u­nder vintern?

– Nja... med tanke på vad som har sagts tror jag inte det är realistiskt.

– Det jag vet är att det är nio internationella dagar i november och nio internationella dagar i januari. Det är 18 dagar för att spela ett OS-kval. Mitt jobb är att försöka hjälpa spelaren att känna sig förberedd.

Du säger att det inte är ­realistiskt, skulle du önska­ en sådan lösning då?

– Det beror på vad som sägs. Ett samarbete handlar om vad klubbarna har för syn och förväntningar och sedan utgå ifrån spelaren, säger Pia Sundhage.

Spelade mot killar

Hon hoppas ändå på en backning som liknade den inför hemma-EM 2013. 

– Då var vi här på Bosön och spelade bland annat mot killar. Vi hade inte landskamper som man egentligen måste ha för att de ska släppa spelarna. Då var vi här och hade lite mer tid. Är det realistiskt? Det vet jag inte.