Förlorade titeln efter självmålet

Uppdaterad 2011-05-16 | Publicerad 2011-05-15

Veteranen stor syndabock när svensklaget föll

Oavgjort i guldfinalen mot Ajax räckte för att Twente skulle vinna den holländska ligan.

Då nickade Denny Landzaat snyggt in 2-0 för rivalerna i eget mål och gav bort titeln efter 1-3.

Ligasegern är den första för Ajax, med Rasmus Lindgren, sedan 2004 och den 30:e totalt.

Twente ledde ligan med en poäng före Ajax inför drömmatchen i Amsterdam lagen emellan som skulle avsluta den holländska ligan. Ajax, som inte vunnit ligatiteln sedan 2004, hade efter en dålig start på säsongen jagat och jagat för att nu äntligen ha vittring.

Kastade sig mot eget mål

En poäng räckte ändå för regerande mästarna Twente med Rasmus Bengtsson och Emir Bajrami truppen. Då sänkte veteranen Denny Landzaat sitt eget lag och gav bort titeln till Ajax.

– Vi är den vackraste klubben i Holland. Vi är den största klubben så det är skönt att vinna den här titeln, säger Ajax-tränaren Frank De Boer.

35-åringen kom fel på ett inlägg och kastade sig mot egen kasse. Resultatet blev en snygg slängnick rakt upp i första krysset.

Två mål mot brorsan

Målet gav hemmalaget 2-0 och tvingade gästerna Twente att chansa framåt. Det utnyttjade Siem de Jong när han avgjorde matchen och ligan med sitt 3-1-mål efter 78 minuter.

Den 22-årige talangen hade redan gjort 1-0-målet för Ajax mot Twente där hans yngre bror Luuk spelar.

– Vi är värdiga mästare, säger De Jong.

För svensk del kom Emir Bajrami in i matchen i andra halvlek men varken Rasmus Bengtsson eller skadade Rasmus Lindgren kom till spel.