Verkliga orosmolnet i engelsk fotboll

De flesta häpnas över Manchester Citys giriga attack mot Premier League, trots otaliga bucklor och rekordintäkter de senaste åren.

Jag är mer förbannad för Steves skull.

Följ ämnen

Ni känner (troligtvis) inte Steve, men han har hållit på Wolves i hela sitt liv.

Säsongen 1988/1989 utsågs han till årets juniorsupporter efter att ha följt laget på plats på varenda hemma- och bortamatch i dåvarande division fyra.

Supporterskapet är en tradition som har hoppat från generation till generation. I åratal har Steve tagit med sin son till Molineux Stadium, precis som hans egen pappa gjorde för många decennier sedan.

Men nu är det slut med det.

Molineux Stadium, Wolverhampton.

Ensamstående Steve har inte längre råd med säsongskorten efter den senaste prishöjningen. För barn har priserna skjutit i höjden med hela 190 procent, från 105 till 305 pund, cirka 3 700 kronor.

”Tack Jeff Shi – detta kommer vi Wolves-supportrar aldrig glömma” skriver Steve sarkastiskt och riktar sig direkt till klubbens ordförande.

En dystopi

Berättelsen om Steve är långt ifrån unik i England 2024. Medan Manchester City går till attack mot Premier League, vars demokratiska system magstarkt nog likställs med en diktatur, tar ligan sina sista stapplande steg mot en dystopi.

För klubbarnas plånböcker är det förstås snarare en eftersträvad framtid.

Priserna för säsongskort stiger då klubbar riktar in sig på att locka andra, mer ekonomiskt fördelaktiga åskådargrupper. Fotbollsturister, redo att betala stora summor för en biljett, och sedan ösa ut ytterligare pengar i klubbshopen.

Finansexperten Kieran Maguire menar att de trogna anhängarna – likt Steve – snart tillhör det förgångna.

– Riskkapitalbolag vill maximera sina vinster, förklarar Maguire i BBC.

I fallet med Manchester City är det framför allt Premier Leagues införande av nya, ekonomiska regler som väcker ilska.

Pekar på orättvisa

Klubben anser att man motarbetas, exempelvis genom reglering av sponsoravtal med kopplig till ägare (en reaktion på saudiernas uppköp av Newcastle 2021).

Man City menar också att deras förutsättningar är orättvisa jämfört med många konkurrenter. De största klubbarna i Premier League har lyckats bygga upp gigantiska supporterbaser, oftast ett resultat av en lång, traditionstyngd historia.

Utvecklingen från ointresserad till dedikerat fan sker organiskt, ibland över flera decennium, även om Man City verkar tro att man kan köpa sig till ett par hundratusen Steves över en natt.

En av de lägsta punkterna i det läckta dokumentet är Man Citys hot om indraget stöd till damfotbollen, ungdomslagen samt olika samhällsprojekt.

Tonen i brevet vittnar om en sorts överlägsenhet – en obarmhärtighet i jakten på mer, där någon som inte genererar pengar förtjänar att kastas överbord.

Tilläggas bör att klubben påvisade intäkter på drygt 712 miljoner pund i november 2023, nytt rekord för ligan med mer än 65 miljoner.

Att vinna 57 procent av samtliga inhemska pokaler de senaste sju åren är tydligen inte heller tillräckligt.

Något man dessutom åstadkom genom att ”följa reglerna till fullo” (hävdar de själva... Premier Leagues juridiska avdelning går på högvarv just nu, med flera enorma utredningar hängande över sig).

Verkliga orosmolnet

På det stora hela är dock inte Man Citys agerande särskilt överraskande.

I en tid av ”Cost of living crisis”, då majoriteten engelsmän kämpar för att få vardagen att gå ihop, fortsätter fotbollen att visa sig från sin giriga sida.

Under en match i slutet av säsongen vände Tottenham-supportrar bokstavligt talat ryggen åt ledningen. I samband med Liverpools match mot Atalanta lyste en protestbanderoll upp Anfield.

Fulham-anhängare, vars klubb erbjuder det allra dyraste säsongskortsalternativet på 3 000 pund, viftade med gula kort.

Det som en gång var en sport för arbetarklassen, för vem som helst, är på god väg att bli otillgänglig för de flesta i det engelska samhället.

Att människor likt Steve plötsligt anses vara betydelselösa är det verkliga orosmolnet över fotbollen.

Fulham-anhängare viftar med gula kort.

Följ ämnen i artikeln