Eliasson efter succén i England: ”EM vore en dröm”
Niclas Eliasson, 24, om livet i Bristol, framtiden och landslagschanserna
Publicerad 2020-01-18
BRISTOL. Kevin de Bruyne, Manchester City... och Niclas Eliasson, Bristol City.
Ska det räknas antalet assist i England hänger den svenske yttern med i toppen – och förhoppningen är att poängskörden räcker hela vägen till EM-truppen.
– Att få representera Sverige i ett mästerskap är det största man kan göra. Det är en motivationsfaktor, säger Eliasson i en stor intervju med Sportbladet.
Den som påstår att alla samhällen bortom Englands huvudstad är medfarna och monotona har aldrig varit i Bristol.
Staden, med cirka 540 000 invånare, är belägen i landets sydvästra delar. Här trängs uråldriga byggnader, inklusive en katedral från 1142, med modernare arkitektur som representerar de delar som sönderbombades under andra världskriget. Floden Avon rinner genom orten som en påminnelse om vattnets betydelse (redan på 1500-talet blev Bristol en av Storbritanniens viktigaste transatlantiska hamnar).
Att det är vårvärme i luften denna januaridag bidrar förstås till den något romantiserande bilden av undertecknad. Området kring Ashton Gate Stadium är förhållandevis lugnt bortsett från en Heracles-strajpad buss som av någon anledning cirkulerar i närheten (ett fortfarande olöst mysterium).
Arenan är Niclas Eliassons hemmaplan sedan sommaren 2017.
– Åren bara flyger i väg. På ett sätt känns det som att jag har varit här i mer än två år, samtidigt som det har gått så otroligt snabbt, säger han.
”Viktigt att man får misslyckas”
Man måste peta in ett ”enormt” för att verkligen beskriva hans genombrott i allsvenskan 2016. Nästan över en natt gick den Falkenbergfödde mittfältaren från att vara en relativt anonym AIK-spelare till att blomstra fullständigt i IFK Norrköping.
Hur ett klubbyte kunde göra sådan drastisk skillnad har han än i dag svårt att förstå.
– Jag har tänkt tillbaka på det där och det finns nog många olika aspekter, säger Eliasson. Dels var jag bara 18 när jag flyttade ensam till Stockholm från Falkenberg, jag var helt enkelt inte lika mogen eller vuxen. Skulle jag åka tillbaka till Sverige nu så vet jag att det inte skulle vara några problem att klara av klimatet i omklädningsrummet.
– I Norrköping fick jag jobba med en tränare som gav mig väldigt mycket förtroende. Det tog jag sedan med mig ut på planen och fick en väldigt bra start.
Jens Gustafsson anlände till Norrköping ett halvår innan Eliasson och har blivit kvar i klubben sedan dess.
– Det är viktigt för spelare att känna förtroende från tränaren, speciellt i min position och spelstil där man förväntas utmana. Man måste få känna att man kan misslyckas utan att riskera att tappa sin plats till nästa match. Att våga göra sin grej för att fortsätta prestera. Det förtroendet känner jag nu också.
”Dyker det upp något konkret får man lyssna”
Många är de svenskar som har försökt sig på en flytt till The Championship men som snabbt har vänt hemåt igen (eller åkt någon annanstans). Eliasson har i nuläget inga planer på att lämna.
Rykten om att större klubbar som Burnley sades hålla koll på 24-åringen fick Bristols tränare Lee Johnson att öppet förtydliga att klubben hoppas att han blir kvar. Kontraktet löper ut till sommaren men det finns en tolv månader lång option som kan aktiveras och agenten Hasan Cetinkaya förhandlar för fullt.
– Jag har sagt att jag inte behöver veta vilka som kollar på mig hela tiden. Samtidigt, gör man mycket poäng i den här ligan och är relativt ung så kommer det intresserade klubbar, säger Eliasson. Dyker det upp något konkret så får man så klart lyssna men annars kommer jag bara fortsätta göra min grej. Jag har ingen brådska.
Det finns framför allt en sak som gör att klubben vill ha en ny signatur.
– De känner att jag har utvecklats väldigt mycket i det taktiska spelet under den här säsongen. Att de kan lita på att jag gör de grejerna riktigt bra, säger Eliasson och förklarar att statistiken visar att det är stor skillnad på den Niclas som kom raka vägen från Norrköping och den han är nu.
– Ska man spela i Championship så måste man verkligen lära sig de här bitarna. Försvarsspelet har jag jobbat hårt med, sedan kan man alltid förbättra sina spetskvaliteter.
”EM hade betytt otroligt mycket”
Att andra klubbar rycker i honom är inte särskilt märkligt. I Premier League toppar Kevin de Bruyne assistligan (14) följt av Trent Alexander-Arnold (8). Landets näst högsta liga leder Eliasson på tio gjorda ihop med Matheus Pereira (WBA).
Då ska det tilläggas att han inte var startspelare i början av säsongen på grund av ett annat spelsystem.
– I början körde vi mycket med fembackslinje vilket inte var optimalt för mig, säger Eliasson.
Wingback är inget för dig?
– Jag spelade faktiskt som det i... Två matcher tror jag det var, på grund av en skada. Det gick helt okej, två assist. Fast jag skulle ändå säga att jag är mer av en yttermittfältare.
Den goda statistiken borde rimligtvis inte försämra Niclas Eliassons chans att ta en plats i EM-truppen i sommar.
I mars ställs Sverige mot Ryssland och i juni väntar genrep mot Finland. Därefter inleds det utspridda mästerskapet som kommer ta landslaget till bland annat Dublin och Bilbao.
Han ser nyktert på möjligheten att få åka med.
– Det hade så klart varit en dröm och något som hade betytt otroligt mycket. Att få representera Sverige i ett mästerskap är det största man kan göra. Det är en motivationsfaktor, något att jobba mot, säger Eliasson.
– Sen vet jag att det är väldigt tuff konkurrens. Det enda jag kan göra är att fortsätta prestera så bra som möjligt och göra poäng. Jag kan tänka mig att landslagsledningen följer ligorna ute i Europa, de har säkert koll.
”Bilden av Championship är lite fel”
Vidare anser svensken att The Championship inte bör underskattas, trots att det ”bara” är en andraliga.
– Hemma i Sverige tror jag att bilden av Championship är lite fel. Att den kanske mer är hämtad från 80-talet och hur fotbollen var då, säger Eliasson och nämner faktumet att det är en liga med mycket pengar.
Förutom högre kvalitet och tempo är spelschemat desto tätare jämfört med allsvenskan.
– Man kan spela mot West Bromwich på lördagen, som har Premier League-kvalitet, för att några dagar senare åka ner och möta Millwall som det är lite mer 80-tal över med tuffare spel. Man får kämpa för varenda trepoängare och det sliter mycket.
Lösningen? Ett kylrum finns tillgängligt för att spelarna ska hinna återhämta sig mellan matcherna.
– Där står man i jag vet inte hur många minusgrader för att få igång blodcirkulationen, säger Eliasson. Jag vet inte hur mycket de betalar per säsong för att kunna ha det, men det är mycket.
Själv är han inte ett särskilt stort fan av låga temperaturer.
– Men fystränaren står liksom och bockar av alla så man kan inte smita ifrån det haha. Så står man i tre minuter i typ bara shorts, utan tröja, och nån mössa och vantar… Det är väldigt kallt kan jag säga.
”Finns ingen öppnare liga”
Kosten är däremot inte lika hårt tyglad. Det är inte ovanligt att spelarna trycker i sig pannkakor med Nutella eller jordgubbsylt inför en match.
– I Sverige var det mer pasta och kyckling som gällde, säger Eliasson. Men vårt fysteam har ju väldigt bra koll så jag antar att det går att äta så eftersom vi har så mycket matcher.
När vi ses har Bristol City en ledig dag. Uttåget ur FA-cupen mot Shrewsbury var visserligen ”surt” men det innebär också att klubben kan fokusera helt på ligan.
Championship-tabellen är, som vanligt, en bisvärm. Bristol ligger för närvarande nia men har bara en poäng upp till Sheffield Wednesday på den sista playoff-platsen.
– Man pratar om ligor i Europa som är öppna men jag vet inte om det finns någon liga som är så öppen som Championship, säger Eliasson. Vinner du tre matcher så är du i playoff och sen kan du förlora tre och plötsligt ligga långt ner igen.
– Sen jag kom hit så har vi hängt med länge för att sedan tappa under våren. Det här året har de investerat väldigt mycket pengar så man hoppas så klart att vi når dit nu.
Pratar fyra språk
De få dagar då det inte spelas fotboll (eller görs intervjuer med Sportbladet) ägnar han främst åt att träffa vänner alternativt åka in till London som ligger 1,5 timmes tågresa bort. Förutom svenska och engelska är han även flytande i spanska och portugisiska vilket underlättar kommunikationen med lagkamraterna. Det senare språket har han tack vare sin mamma som är från Brasilien.
Och har man brasilianskt påbrå flyter fotbollen som bekant i ådrorna.
– Hade jag kunnat se in i framtiden när jag var liten så hade jag så klart varit väldigt stolt över att jag kan leverera på den här nivån, säger Niclas Eliasson. Samtidigt är det en lång väg kvar till de största matcherna och det är dit jag vill nå.
Han funderar ett kort ögonblick innan han avslutar:
– Men jag är väldigt tacksam och njuter definitivt av att jag har tagit mig ända hit från lilla Falkenberg.