Hatade fotbollsägaren bakom möjligt coronavaccin
Publicerad 2020-03-16
Dietmar Hopp, 79, är tysk fotbolls mest hatade man.
Kanske kan coronakrisen ändra det.
För multimiljardären ser ut att kunna bli en nyckelperson i kampen om att få ut ett vaccin mot covid-19 till hela världen.
Det var en märklig tiominutersperiod som avslutade mötet mellan Hoffenheim och Bayern München den 29 februari. Bayern ledde visserligen matchen med 6–0 men det var inte därför som de båda lagen bara stod passivt och spelade av matchen.
Det var som en gemensam protest mot en grupp bortafans från München som gått till attack med banderoller mot Hoffenheims ägare Dietmar Hopp.
Så varför kallades en nästan 80-årig man ”son till en hora” på ännu en tysk fotbollsläktare?
I grunden för att han utmanat tysk fotbolls absoluta kärna, medbestämmandet.
1972 grundade Dietmar Hopp och fem andra det tyska mjukvaruföretaget SAP som sedan växt till ett multinationellt jätteföretag. Hopp har jobbat som VD, styrelseordförande och har i alla år hållit fast vid en stor ägarandel i företaget. En resa som gjort Dietmar Hopps förmögenhet värd i runda slängar 100 miljarder kronor.
”Allt annat är bara en saga”
1990 bestämde han sig för att en del av rikedomen skulle satsas på hans lilla hemby Hoffenheim och det fotbollslag han själv spelat i som ung. Då låg laget från orten med drygt 3000 invånare i division fem.
2008 hade man en stadion för 30 000 åskådare och spelade i Bundesliga. Redan då bespottat som ”plastlag” av andra klubbars supportrar. Ett lag där Hopp nu totalt beräknas ha investerat i runda slängar 3,5 miljarder över 30 år.
Men det som fick bägaren att rinna över till vrede och hat och i många fall polisärenden mot supportrar var när Hopp lyckades driva igenom ett brott mot 51-procentsregeln som gäller i Bundesliga på samma sätt som i allsvenskan. Sedan 2015 äger Dietmar Hopp 96 procent av Hoffenheim efter ett undantag gjorts för ägare som i över 20 år bidragit med stort finansiellt stöd till en klubb.
Kritiken har varit massiv sedan dess och har under årets säsong växt ut till en kamp mellan i stort sett fansgrupperingar från alla lag och kontra ligaföreningarna.
– Till kritikerna säger jag att det inte finns ett enda lag i Bundesliga som kan överleva utan investerare. Många får pengar direkt från staten, andra säljer delar till investerare, företag eller vem som helst. Andra har börsnoterats och ägs av aktieinnehavare. Det är verkligheten, allt annat är bara en saga. I Hoffenheim är enda skillnaden att allt hänger på en enda person, sa Hopp själv till Die Welt 2015 apropå kritiken.
Trump försöker övertala Hopp
Bara två veckor efter kaosmatchen i München står Bundesliga stilla – precis som mer eller mindre hela världens fotboll – i spåren av coronaviruset.
En av dem med makt och pengar att förändra den situationen och resten av världens oro: Dietmar Hopp.
2012 investerade Dietmar Hopp 800 miljoner i bio-medicinföretaget CureVac och blev därmed huvudägare. Under många år har företaget jobbat med att ta fram olika influensa-vaccin. Nu har företaget kommit långt i arbetet med ett vaccin mot coronaviruset.
Så långt att Die Welt i går rapporterade hur Donald Trump nu gör allt för att locka över företaget till USA och i första hand säkerställa att amerikanerna ska få exklusiv nytta av vaccinet.
Något som utlöste något av en diplomatisk kris och som tillbakavisades av USA:s ambassadör i Berlin men samtidigt bekräftades av flera källor till Reuters inom den tyska regeringen.
Själv gick Dietmar Hopp ut och lovade en sak – han tänkte inte lyssna på Donald Trump.
– Om vi är framgångsrika i att ta fram ett effektivt vaccin så ska det hjälpa och skydda människor runt hela världen, sa han i ett pressmeddelande.
Enligt företagets produktionschef och medgrundare Florian von der Muelbe hoppas man ha ett experimentellt vaccin redo för kliniska tester i juni och därefter kan man testa det på människor.
Ett vaccin som eventuellt kan skapa ett visst lugn i kristider. Och kanske till och med få hela fotbolls-Tyskland att sluta upp bakom mannen de hatade för bara två veckor sedan.