Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Enquist om beskedet: En bra start

Sef:s generalsekreterare: Det reagerade jag mest på...

Publicerad 2020-08-21

Publik kommer att tillåtas men när och ett eventuellt maxtak bestämmer folkhälsomyndigheten.

– Det slår inte bra. Där är nog vi bättre på att förstå, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Idrottsminister Amanda Lind höll under fredagen pressträff tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg.

På uppmaning av regeringen ska nu folkhälsomyndigheten komma med nya riktlinjer som ska träda i kraft 1 oktober för att kunna tillåta fler människor på arenorna.

– Det är bra. För en gångs skull börjar folk förstå att oavsett om det är en skådespelare, en musiker eller en fotbollsspelare som uppträder så är logiken densamma. Vi är helt beroende av publik, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist och fortsätter:

– Det är en bra start. Nu kommer äntligen signaler att man tar det på allvar och att man börjar titta på hur man kan ta nästa steg mot ett ansvarsfullt öppnande.

”Riskerar att bli fel”

Men samtidigt ifrågasätter Mats Enquist att folkhälsomyndigheten får ansvar för nya riktlinjer gällande publik.

– Jag reagerade mest på var att Damberg sa att FHM skulle få komma med rekommendationer om ett maxtak. Det slår inte bra. Där är nog vi bättre på att förstå att vi, till exempel på Friends Arena, skulle kunna ta in fler personer på ett helt smittsäkert sätt än vad man kan göra på en liten inomhusarena exempelvis.

– Därför anser vi att man behöver utforma åtgärderna utifrån smittskyddbedömningar och sedan är det upp till oss som är duktiga på arrangemangen att vi kan leva upp till det. Då kommer det se lite olika ut på olika arenor och olika arrangemang. Vår bild är att maxtak bara riskerar att bli exakt fel, snarare än exakt rätt. Det kommer vara jättebra för vissa, men katastrof för andra, säger Enquist till Sportbladet.

Välkommet stöd

Utöver beslut om publik på arenorna meddelade idrottsminister Amanda Lind att regeringen skjuter till ytterligare 1 miljard kronor till idrotten.

Samtidigt får kultursektorn 1,5 miljarder kronor.

– Det är jättebra. Jag sitter inte och räknar så. Jag väljer att fokusera på idrotten och det positiva är att vi får ett stöd. De har uppenbarligen fått förståelse för behovet. Det är jättekul att se, säger Mats Enquist.