Så blir du aktuell för Hamréns landslag
Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2013-03-12
PATRIK SJÖGREN: Skaffa en mediarådgivare, skapa rubriker, prestera – eller ta på dig ett par solglasögon
Sugen på landslaget?
Anlita en bra PR-agent, skapa rubriker och prestera på planen.
Då har du snart Marcus Allbäck på läktaren och kanske en blågul tröja i handen.
Tack Erik Hamrén för att du bjuder oss på det!
Erkan Zengin var Erik Hamréns stora bomb i truppen till VM-kvalet mot Irland den 22 mars. 27-åringen som själv var övertygad om sin egen storhet redan under åren i Hammarby och Besiktas men först nu får sin chans i landslaget. Men varför just nu?
Låt mig lansera en teori. En teori om ett direkt samband mellan antal rubriker i media och en chans i Erik Hamréns landslag.
Det var knäpptyst kring Turkiet-proffset Erkan Zengin fram till den 7 september i höstas. Då tog mittfältaren ut sig själv i landslaget och skapade stora rubriker via en intervju med Sportbladet, inte minst tack vare kommentarerna om sin klassiska videointervju i ett par solbrillor värdiga en seriefigur.
Krävs att spelarna tar för sig
– Jajajaja, jag är hundra procent säker på att jag är given. Jag lovar att jag lätt skulle spela från start i landslaget. Du får meddela det till Hamrén (Erik), jag skickar det via dig, haha, sa Zengin då.
Många log. Andra hånskrattade. Men det kan ha varit det smartaste Zengin sagt. Sanningen är att vi i media inte har stenkoll på vad som händer alla svenska utlandsproffs. Det krävs ibland att de själva tar för sig för att uppmärksammas. Även av förbundskaptenen.
Zengin skapade rubriker, fick igång snacket kring sig själv och har sedan dess blivit omskriven bland annat för tunnlarna i matchen mot Galatasaray. Just den match Erik Hamrén också sade sig ha varit imponerad av Zengins insats i.
Det är inte heller första gången en spelare på kort tid skapar stor publicitet och sedan kliver direkt in i landslaget. Mathias Ranégie är ett exempel som efter ett mål i sin debutmatch för Udinese mot Milan sprang rakt in i landslagstruppen. Tobias Sana är ett annat.
Från allsvenskan lyckades Pontus Jansson slå sig in i truppen till träningslandskampen mot England i höstas. En av spelarna i allsvenskan som är allra smartast, och figurerar allra flitigast, i media. Från superettan lyckades Viktor Claesson kliva rakt in till januariturnén förra vintern efter att ha fått enorma lovord i media.
”Vem är nummer elva i AIK?”
Men kan det inte vara så att Hamrén helt enkelt följer samtliga serier, inklusive superettan, såpass nära att han har stenkoll på det här spelarna (med eller utan medias hjälp)? Den frågan har kanske Sportbladets Markus Wulcan svaret på som efter AIK:s match mot Örgryte i Svenska cupen rapporterade om Hamréns samtal med en AIK-representant på läktaren:
– Vem är nummer elva i AIK, frågade Hamrén.
– Nabil Bahoui.
– Okej, är han svensk, undrade förbundskapten om mittfältaren som gjorde 15 mål för Brommapojkarna förra året.
Är det här så negativt då? Nej, jag vill inte påstå det. Istället vill jag hylla Erik Hamréns för att han på det här prestigelösa sättet tar intryck från alla och vågar ge olika spelare chansen i blågult. Trupperna är tillräckligt stora för att tillåta jokrar och jag ser hellre en Erkan Zengin på läktaren än en Christian Wilhelmsson, som Hamrén redan vet var han har.
Erik Hamrén är en populist – på gott och ont. Men det har gjort honom populär hos svenska folket och skapat nya friska vindar kring landslaget efter Lars Lagerbäcks, minst sagt, mer försiktiga stil. Nu är det bara upp till spelarna att hänga på.
Mitt tips: Ring en mediarådgivare, skapa lite rubriker och imponera sedan när landslaget skickar sina scouter. Eller ta på dig ett par alldeles för stora solglasögon.
Erkan Zengin hade kanske blivit uttagen i landslaget ändå. Men jag är säker på att det här snabbade på processen.