Laul: Zlatan en bättre ägare än Anschutz
Först reaktionerna, sedan eftertanken.
Det är väl för sjutton bättre att Hammarby ägs av Sveriges störste fotbollsspelare genom tiderna, än av en ärkekonservativ, amerikansk klimatförnekare?
För Bajens varumärke – och framtida sponsorintäkter – är Zlatans delägarskap en potentiell explosion.
2001 köpte amerikanska arenaoperatören och nöjesarrangören Anschutz Entertainment Group, AEG, 25 procent av Hammarby fotboll AB. De har under åren utökat sitt delägarskap till 47 procent. Av detta köper Zlatan Ibrahimovic nu hälften och äger därmed knappt 25 procent av Bajen.
Då, 2001, betalade AEG Sweden 13 miljoner kronor för en fjärdel av Bajens elitfotbollsverksamhet. Vad Zlatan har betalat AEG Sweden är ännu inte känt. Det lär under alla omständigheter inte vara något stort ekonomiskt engagemang för miljardären (?) Ibrahimovic. Gissningsvis som om du eller jag skulle köpa en ny tv, säg en Sony eller LG, en 55-tummare.
Affären görs alltså mellan Zlatan och AEG Sweden, inte mellan Zlatan och Hammarby. Att kontakterna finns är självklart då AEG även äger LA Galaxy där Ibrahimovic nyligen spelat.
AEG ägs i sin tur av 79-årige Philip Anschutz en av världens rikaste människor, 41:a på Forbes lista över dollarmiljardärer, god för 11,5 miljarder dollar under 2019.
Skänkt pengar till forskning
Philip Anschutz är en filantrop som donerat mycket pengar till medicinsk forskning genom åren, men han är också en del av den kristna, amerikanska högern och lär ha skänkt stora summor till vapenlobbyn, anti-abortrörelsen och klimatförnekande tankesmedjor.
Däremot har Philip Anschutz slagit tillbaka med kraft mot uppgifterna att han även stöttat anti-gayrörelsen.
– Fake news och skräp, sa Anschutz i ett uttalande för Rolling Stone i januari 2017.
Oavsett vad man tycker om amerikanska AEG och Philip Anschutz, så är det väl bättre att Zlatan – en av Sveriges absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna – nu äger en fjärdedel av Hammarby?
Går att förstå MFF-fansens besvikelse
Självklart går det att förstå Malmö FF-fansens spontana besvikelse, ingen tvekan om det, men att Zlatan Ibrahimovic förr eller senare skulle engagera sig på affärssidan av svensk fotboll var inte alls oväntat – och inte heller ovälkommet. Han har länge hintat om att bosätta sig i Stockholm framöver, och personligen trodde jag på Brommapojkarna på grund av deras stora ungdomsverksamhet. Men med tanke på AEG:s ägande i både LA Galaxy och Hammarby är Bajen och deras akademi ett logiskt fokus för Zlatan Ibrahimovic i framtiden. Hammarby är inte heller någon av MFF:s stora rivaler historiskt sett.
För att se Zlatan som en svikare, måste han ha valt Bajen framför Malmö FF. Men fanns det verkligen ett val här? Var det ens ett alternativ att göra något liknande med Malmö FF? Var exempelvis MFF beredda att erbjuda Zlatan en ordförandepost, en vd-stol eller ens en plats i styrelsen framöver?
Malmö FF har fortfarande möjligheten att ge Zlatan ett sådant erbjudande – eller ett spelarkontrakt? – och då skulle vi få se om Ibrahimovic säljer sitt Bajen-innehav eller var han har sina lojaliteter.
Svaret på det om ni frågar mig? Han har inga sådana lojaliteter och har egentligen aldrig haft. Zlatan har inte – likt många andra fotbollsstjärnor – byggt sin karriär på att utnyttja supportrarnas högsta önskan om evig trohet. Det ger honom en större rätt att vara friare i sina val i dag.
Bajen – Zlatans club
Delägaren Zlatan får på sin höjd en marginell formell makt i Bajen, om ens någon, men för Hammarbys varumärke är det en explosion som kommer i ett läge då alla andra kurvor redan pekar spikrakt uppåt för Bajen. Hammarby har potential att växa, och då ökar värdet på Zlatans investering.
Internationellt blir Hammarby ”Zlatans club” vare sig de vill det eller inte, men i Sverige kommer Bajen fortsätta att vara Bajen, med allt vad det innebär.
Symbiosen innebär en enorm möjlighet för Hammarby att öka sponsorintäkterna till nivåer som kan lämna AIK och Djurgården en bra bit bakom i ett Stockholmsperspektiv. Om det är några supportrar som har all anledning att vara oroliga är det i första hand AIK:s och Djurgårdens.
Sedan finns det en fara här och den är viktig att nämna. Ju attraktivare svenska storklubbar blir för personer av Zlatan Ibrahimovics kaliber, desto snarare kommer debatten om 51-procentsregeln väckas till liv igen.
51-procentsregeln är ett slags grundskydd mot fotbollsoligarker, en garant för föreningsdemokratin som innebär att medlemmarna har den yttersta makten. Det betyder att Zlatan – om han skulle vilja utöka sitt ägande i framtiden – ändå ”bara” kan äga maximalt 49 procent av Hammarby fotboll AB.
Den ordningen bör svensk fotboll vara måna om att bevara eftersom den visat sig väldigt framgångsrik. Den är anledningen till att svensk fotboll i dag är precis vad den är: en motsats till den internationella klubblagsfotboll som går att betrakta som ren affärsverksamhet snarare än idrott.
PODD Zlatans imperium - vad vill han med sina investeringar?
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Zlatans investering i Hammarby och hans roll på börsmarknaden.