”Hingstarnas” skräll uteblev – missar VM

Publicerad 2013-11-19

Burkina Faso missar VM – Algeriet till Brasilien

Burkina Faso var, smått sensationellt, 90 minuter från att kvala in till VM i Brasilien för första gången i landets historia.

Men ”Hingstarna” föll i kvalreturen mot Algeriet med 1-0.

Burkina Faso – som aldrig någonsin tidigare varit i närheten av att kvala in till ett VM-mästerskap – hade ett gynnsamt utgångsläge inför kvalreturen på bortaplan mot Algeriet. Det skulle räcka med 0-0.

Afrikanerna, som kom tvåa i Afrikanska Mästerskapet tidigare i år, vann med 3-2 hemma i Ouagadougou i den första matchen. Men segern var högst kontroversiell då Burkina Faso avgjorde på straff i 86:e minuten. Algerierna rasade mot domslutet och landets fotbollstidning Compétition prydde dagen efter sin förstasida med orden: ”Domaren är en tjuv!!”.

”Säkra på avancemang”

Då Burkina Fasos fotbollsförbund var rädda för att kvalreturen skulle spåra ur, återkallades 1 500 biljetter till fansen.

– Vi är hur som helst säkra på ett avancemang, så vi vill inte utsätta våra supportrar för någon fara, förklarade förbundets Burkina Fasos president Sita Sangaré enligt The Guardian.

Men Les Étalons – Hingstarna – som landslaget kallas, stod för en blek insats när man skulle säkra avancemanget på tisdagskvällen. Det blev aldrig någon sensationell skräll av den lilla fotbollsnationen, som förlorade med 1-0 på Mustapha Tchaker Stadium.

Algeriets Madjid Bougherra gjorde matchens enda mål i början av andra halvlek – ett mål som tar Algeriet till VM i Brasilien nästa sommar.

Segerglädjen skuggades dock av oroligheter innan matchen, där 40 personer skadades lindrigt i tumultet som uppstod då arenan var fullsatt redan sex timmar innan matchen, enligt nyhetsbyrån APS.