Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Här inne avgörs fotbollens framtid

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-11-30

Förra Uefa-presidenten om bristen på mångfald: ”Låt oss ta debatten”

Välkommen till representantskapsmötet. 

Här sitter svensk fotbolls makthavare på rad för att ta besluten som vi sedan diskuterar och kritiserar.

Det är grått, vitt och sömnigt – men en intervju med Lennart Johansson, 84, piggar upp.

– Heter de inte Lagrell och Sune Hellströmer så heter de Karl-Erik Nilsson och Mikael Santoft. Bra karlar bägge två, men de följer den invanda vägen. Det gjorde Johansson också när han var ordförande. Men sedan när man blir äldre och får perspektiv, då ser man hur det egentligen borde vara. Det har med samhällsansvar att göra, säger Svenska Fotbollförbundets hedersordförande.

Följ ämnen
AIK Fotboll

I tre dagar har Sportbladet granskat vilka som styr svensk fotboll. Endast två av 300 har en bakgrund utanför Nordeuropa. 

I går samlades SvFF-styrelsen, alla distriktsordförande och elitklubbchefer för det årliga möte där kommande fotbollssäsong planeras.

Åke Nilsson var där, Sture Svensson var där och Anna-Karin Johansson var där för att diskutera seriesammansättningen för division två Götaland damer och problemet med uppgjorda matcher.

Bristen på mångfald berördes inte med ett ord.

– Representantskapet handlar bara om tävlingsfrågor. Jag kommer att ta upp det på vår Rikskonferens, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson. 

Vad ska du säga?

– Att vi fortsätter arbetet och att det är en av punkterna under två föreläsningar som sker under förbundsmötets förmiddag den 22 mars bland annat.

Räcker det?

Inte om du frågar den gamle Uefa-presidenten Lennart Johansson.

– Jag går på de möten de kallar mig till men Rikskonferensen den skiter jag i, det berör mig inte, säger Lennart. 

Du har väl läst vår granskning i Sportbladet. Det är inte särskilt mycket utomnordeuropeisk representation i makten i svensk fotboll?

– Det är bra att ni granskar det. Jag ska undersöka det, jag ska läsa ikapp, jag har legat sjuk.

Det är bara att titta dig omkring. Ni speglar ju inte samhället här.

– Det är sant och det bör påpekas.

Är det ett problem?

– I och med att ni tar upp det är det ju det. Så låt oss ta debatten. Låt var och en ställa upp i en debatt och framföra sina synpunkter. Men oftast är det ju så att någon blir citerad och sedan anser sig felaktigt citerad. Ta det här ärendet med den före detta justitiekanslern…

Göran Lambertz.

– Lambertz heter han ja. När han tillåts ha sin åsikt blir han utestängd av expertisen. På mig gör han ett intryck genom att han vågar ha åsikter och ställa upp i en omfattande debatt och bli hörd. 

Du ställer dig på Lambertz sida alltså? Han är ganska hårt ansatt från alla möjliga håll.

– Jag ställer mig på hans sida såtillvida att han vågar stå för vad han gör. Sedan om han har rätt eller fel är jag inte kompetent nog att bedöma.

”Beror på slentrian”

Vad kan Svenska Fotboll­förbundet göra för att bättre spegla samhället?

– Vad vill du göra?

Nej, jag frågar dig.

– Jag tror inte att det beror på aversion utan på slentrian. Man ska välja någon som kommer från norra distriktet, man ska ha någon som representerar allsvenskan och allt det här. Det finns en protokollordning som är dåligt anpassad till samhällets utseende och behov i dag. Eftersom vi accepterar att människor kommer hit under våra villkor, ge dem då också möjligheten att kvalificera sig för det de ofta är kvalificerade för. 

Ja, för på planen ser det ju helt annorlunda ut. Och här på mötet pratade de om att det i hela Europa tas krafttag mot rasism.

– Hur då?

Du tycker inte att Uefa gör tillräckligt.

– Nej.

Hur tänker du?

– I verkligheten gör man ingenting.

Du menar att det bara är tomma ord?

– Ja.

Det får du utveckla.

– Jag tycker inte att man gör något för att förhindra de som sätter igång aktiviteterna. För att få bort dem från fotbollen. Det gör man i andra sammanhang om någon är anstiftare av något. I stället sätter man upp ytterligare en skylt som talar om respekt. Jag vet inte var den respekten finns.

”Buas och slåss” 

– Ta bara det här med bortalag. Det finns inte ett enda som inte blir utbuat. Är det respekt? Är det fair play? säger Johansson.

– När jag var ung var fotbollen mer i stil med gymnastiken. Det var motsättningar men det var mer skämtet som fick råda. När ett gäng gick på AIK–Djurgården var det alltid två läger. Förloraren fick bjuda på en femkamp på Gröna Lund. I dag har vi ett annat beteendemönster. Det ska buas ut, det ska slåss.

Du menar att attityden måste förändras i grunden?

– Jag tror det. Synsättet måste förändras. När vi började få in utlänningar, framför allt färgade spelare, då satt hela AIK-klackar och buade och spelade apa. Men när vi fått en fyra–fem själva i laget är de idoler, för det är de som hjälper oss fram till de framgångar vi har haft. Det är den respekten som måste till. Respekt för motståndaren består inte att bua ut motståndaren. Det är ramsor mot domare och andra, ganska råa uttalanden. Vi bör ändra attityd.

Du är själv i en klubb som bygger sin identitet på ”vi-mot-dom” och rivalitet.

– Det är inte klubben som bygger det. Det är ett antal så kallade supportrar eller anhängare som det heter ibland. De vill vi gärna fria oss i från.

Det är en rätt stor del av supportrarna du talar om nu.

– Det gör inte det hela bättre. Det är det som är oroväckande att man har anammat detta. Att hatet ska spela roll. Det ska vara fajt och motsättningar men det måste vara rimliga former där vi följer de regler som gäller både på och utanför planen. Vi bör ställa större krav på publiken än vad vi gör i dag. Det är skrämmande att se att folk i min klubb bränner en kiosk utanför Norrköping, sitter i polishäktet över natten och sedan är det färdigt. Det är ju grovt kriminella element vi har att göra med.

Vad säger du om att Johan Segui (ordförande för AIK fotboll) går i supportertåget bland maskerade personer? Är det rätt väg?

– Han ska gå ihop med de som representerar oss för att se vad som händer och vara beredd att vidta åtgärder. Jag såg inte det som en en sympatihyllning. Vi är inte gamla kompisar men jag känner honom ganska väl numera och märker vilken lidelse han har för sitt jobb och klubben. Han har en bakgrund som han öppet tillstår och tar avstånd ifrån. 

Tar Segui öppet avstånd från sin bakgrund (som talesman för Hells Angels)?

– Jag tycker att han har varit tydlig med det. Att det tillhör det förgångna som han inte är stolt över och gärna lägger åt sidan. Jag märker hos honom en inställning som tyder på att han mentalt har ställt om sig.

Du litar på honom?

– Ja, jag gör det.

”Vi ska anpassa oss”

Lennart tar en kaka och återknyter till Sportbladets granskning att bara två av 300 personer inom den svenska fotbollsmakten har en bakgrund utanför Nordeuropa:

– Vi ska anpassa oss till den verklighet vi lever i och inte bara använda ord och floskler som inte betyder något. Det var svårt i början för en människa i min ålder att acceptera utlänningar som kom in. Då blev det ”jävla svartskallar” och alltihop. Man föddes med i det. Med åren började jag reagera och se att vi ska vara tacksamma att de vill vara här och vill göra nytta för sig. Ta Zlatan eller vem du vill. Eller AIK som har gjort sig beroende av tre–fyra färgade spelare som nästan är kärnan i laget.

Hur ser du på att ett parti som Sverigedemokraterna har framgång i dagens Sverige?

– Jag tror de har det för att de inte hycklar med sina åsikter även om jag inte delar deras uppfattning. Jag tror de har framgång för att de talar i klartext. Det de säger tycks attrahera rätt många människor. Annars skulle de inte rösta på dem. Den här Åkesson verkar inte vara knäpp, han är ganska klar i huvudet i debatterna. Sedan tycker jag att hans inställning i olika frågor är åt helvete. Men de har den framgång de förtjänar i den mån den fortsätter.

Hur menar du att de har den framgång de förtjänar?

– De förtjänar framgång för att de står för sina åsikter och vågar framföra dem. De går in riksdagen och behåller sin inställning. Det är värre när folk ska vara till lags och börja anpassa sig. Det har de inte gjort.

Då legitimerar du väl deras politik?

– De har ett existensberättigande eftersom tillräckligt många människor röstar på dem även om jag tycker deras åsikter är åt helvete i stort. Det är en fråga om att acceptera oliktänkande. Det är en svår konst.

”De borde väcka frågan”

– Men det var fan vad vi blev filosofiska, säger Lennart plötsligt.

Ja, det var helvete. Annars är livet bra?

– Jag är nöjd förutom den här hostan som jag har haft i 14 dagar. 

Vad tar du med dig från dagens möte?

– 90 procent är tävlingsfrågor. De valda representanterna tar sin uppgift på allvar. Det tillåts diskussion, man klagar och får svar. Det är en öppen dialog. 

De berörde inte vår granskning med ett enda ord?

– Nej. Det är traditioner, allt går på förutbestämd räls. Men de borde kanske väcka frågan. Vad är fotbollens inställning? Att få någon annan än ordförande och generalsekreteraren att yttra sig. Det finns en styrelse också som håller käft. Där är det aldrig någon som vågar yttra sig. Du får aldrig ett uttalande från enskilda styrelseledamöter.

Nej.

– Är det inte Lagrell och Sune Hellströmer så heter de Karl- Erik Nilsson och Mikael Santoft. Bra karlar bägge två men de följer också den invanda vägen. Och det gjorde Johansson också när han var ordförande. Men sedan när man blir äldre och får perspektiv, då ser man hur det egentligen borde vara. Det har med samhällsansvar att göra.

De är för tysta, menar du.

– Det menar jag. Man borde ha råd att ha en uppfattning. Det är för mycket att man likt politiken följer partilinjen, säger Lennart Johansson.

Lennart Johansson om...

…förbundskapten Erik Hamrén bör vara kvar:

– Jag tycker faktiskt det. Med tanke på det material han har att förfoga över. Vi tycks glömma bort att vi är ett litet land med begränsade talanger. Det är klart att jag kan tycka att Elm ska inte spela och att Larsson varit lite halvtaskig de flesta matcherna och att mittbackarna inte är de allra bästa. Det är bara Zlatan. Jag hade gärna sett att Tobias Hysén fått fler chanser och slapp vara skadad. Att Elmander gått tillbaka rår ju inte Hamrén för. Han springer fortfarande men det är också allt. 

…Ballon D’or-galan i Zürich i januari:

– Blatter skrev och bad mig komma. Det är märkligt. Han är duktig på att överleva. Det är skickligt men det är också det enda jag beundrar honom för. Att han lyckas undgå rättvisan. Han skrev att det skulle vara en glädje för honom om jag ville gå med honom på röda mattan. Sånt där jävla larv. Jag skiter i mattan men jag vill gärna se vem som får utmärkelsen.

…Zlatan ska ha internationella guldbollen:

– Nej. Det är klart att det vore populärt men det blir knappast Messi heller. Jag tror det är Ronaldos tur. Han har visat sådan klass att det är mitt tips. Han har ju en del småtricks för sig som han kunde lämna borta. Jag blev irriterad när han var på Lustig och skallade.

…mötet med Zlatan på Friends:

– Jag pratade med honom en gång i Rejkavik men det var länge sedan. Vi har hälsat. Men vi har inte suttit och snackat som du och jag gör nu. Han sa ”Jag vet vad du har gjort för Champions League och du vet kanske vad jag anser om den turneringen. Jag vill gärna prata med dig så vi lär känna varandra”. Då gjorde vi det. Det var en trevlig gest. Jag berömde honom. Du vet när jag började gilla Zlatan, det var när den lilla mörka killen missade målet mot Tyskland (Tobias Sana). Det var en gest som talade om att han har ändrat sitt kulturella uppträdande.

…landslagsframtiden hotas av att VM ska spelas i Ryssland och Qatar:

– Det är en väldigt vänlig beskrivning av Brasilien och den stämning som finns där. Nej, jag är inte orolig. Jag tror att publikopinionen kommer att kräva att man förlägger VM där det hör hemma. Det finns en fara i att VM nu spelas i Ryssland och Qatar men den kommer att bli upptäckt. Den föder reaktioner, inte minst i media vilket jag tycker är viktigt att man säger ifrån at det här är åt helvete. För det är det. Det är ett fåtal personer i en exekutivkommitté i Fifa som beslutar det här. Eller ett fåtal, det är en person. Och det är inte många. Det är Blatter som styr och ställer i allt. Jag har väldigt svårt för Blatter. Men jag måste erkänna att han är skicklig. Om det blir kritik om Qatar säger han: ”Det här måste vi undersöka”. Det är ju han själv som har fattat beslutet.

…AIK:s tränare Andreas Alm:

– Jag gillar den tränare vi har. Han håller inte på med en jävla massa ord. Han svarar på tilltal, han håller kontakten med laget men han glassar inte.

Sammanställning: Robert Laul

Siffror: Så stor är skillnaderna

Så ser styrelserna ut inom den svenska fotbollen:

SvFF: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Svensk elitfotboll: Fem personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Elitfotboll dam: Sex personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Blekinge: Sju personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Bohuslän: Tio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Dalarna: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Dalsland: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Gästrikland: Sex personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Gotland: Tio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Göteborg: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Halland: Sju personer. En med icke nordeuropeisk bakgrund.

Hälsingland: Sju personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Jämtland/Härjedalen: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Medelpad: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Norrbotten: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Skåne: Sju personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Småland: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Stockholm: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Södermanland: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Uppland: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Värmland: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Västerbotten: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Västergötland: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Västmanland: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Ångermanland: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Örebro: Tio personer. En med icke nordeuropeisk bakgrund.

Östergötland: Elva personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Anläggningskommitté: Fem personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Domarkommitté: Nio personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Fotbollsutvecklingskommitté: Fyra. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.a

Distriks- och föreningskommitté: Fyra. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Futsal och beachsoccerkommitté: Sex. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Medicinsk kommitté: Elva personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Tävlingskommitté: Sex personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Valberedning: Tre personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Disciplinnämnd: Fem personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Licensnämnd: Åtta personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Appellationsnämnd: Sex personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Besvärsnämnd: Sju personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Ekonomiska samrådsnämnden: Två. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Skiljenämnd: Fyra personer. Noll med icke nordeuropeisk bakgrund.

Hela listan: Här hittar du vilka som sitter i respektive distrikt/nämnd