Krislaget krossade i kväll bottenrivalen J-Södra med 5–2.

– Det var skönare än många andra måndagskvällar här, säger tränaren Roger Sandberg.

Nu blir sista omgången på lördag en rysare – med fem lag inblandade i bottenstriden för att slippa ett ovisst kval.

Hammarbyfansen har fått många kallduschar den här säsongen och i kväll kom en ny.

Redan efter sex minuter fläkte sig gästernas Tommy Thelin fram på ett inlägg och forcerade in 1–0 med pannan.

Men Hammarby hämtade sig snabbt från chocken.

Snabb vändning

I 25:e minuten styrde Christer Gustafsson in 1–1 efter att Simon Helg fått halvträff och målvakten Niklas Helgessons agerande var minst sagt tafatt.

Bara fyra minuter senare small det igen. Helgesson kunde inte hålla Erik Figueroas skott och Björn Runström nickade in returen från nära håll.

Fem minuter före pausvilan kom även 3–1 då David Johansson dunkade in Andreas Dahls inlägg med ett volleyskott.

Rött kort skapade nerv

Många trodde i det läget att matchen var avgjord och att Hammarby enkelt skulle plocka hem tre poäng.

Men inget ska vara enkelt för Hammarby den här säsongen.

I 66:e minuten ryckte Simon Helg Andreas Tegström i tröjan och domaren Jim Petersson pekade på straffpunkten och visade ut Simon Helg med hans andra gula kort för kvällen.

Blott 18-årige Branimir Hrgota chippade iskallt in straffen och skapade nerv.

Flera straffar

Men med sex minuter kvar av ordinarie tid kunde äntligen publiken på Söderstadion andas ut. Max Forsbergs ben sopades undan inne i straffområdet och Andreas Dahl placerade in den efterföljande straffen i mål, 4–2.

På tilläggstid fick Hammarby ytterligare en straff och Maic Sema satte 5–2 och firade med en segerdans.

– Jag är fruktansvärt nöjd med spelarnas attityd. Vi tar löpningar och vågar, trots att vi är en man mindre, och skönt att det gav resultat, säger Hammarbys tränare Roger Sandberg.

Hur ser du på avslutningen?

– Vi har gett oss chansen att styra över det här själva. Det är det viktigaste. Vi har nog goda chanser att ta poäng nere i Ängelholm. Det här var ett stort steg framåt, vi skapar chanser på ett sätt som vi inte gjort på länge.

Många lag inblandade

Nu blir sista omgången klockan 15 på lördag en sanslös rysare.

Hammarby gästar Ängelholm, som jagar en allsvensk plats. J-Södra tar emot Gif Sundsvall, som också jagar en allsvensk plats.

Även Assyriska och Värnamo är indraget i bottenstriden. Assyriska gästar jumbon Qviding och Värnamo gästar Falkenberg i sista omgången.

Till och med Landskrona kan ligga pyrt till, även om det är snudd på osannolikt.

Brage är i princip redan kvalklart och möter tvåan i division 1 södra. Landskrona, Assyriska, Värnamo, Hammarby eller J-Södra möter tvåan i division 1 norra.