Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Priset för äran och enorma rikedomen

Uppdaterad 2015-05-23 | Publicerad 2015-05-22

Skällts ut för att vara girig – men ingen visste om priset han betalat

Han har anklagats för att vara girig, för att bara spela för pengar, för att aldrig prestera så väl som när ett nytt kontrakt ska förhandlas.

Det stämmer förmodligen.

För få spelare har tvingats betala ett så högt pris för sin karriär som Emmanuel Adebayor.

Följ ämnen

Det började som ett mirakel och det har vid den första anblicken sett ut att ha fortsatt så. Emmanuel Adebayors resa från fattigdomen i Togo till rikedomen och de fina salongerna i Monaco, London, Madrid och Manchester.

”Fotbollen fick mig att gå”

När den lille pojken var fyra år hade han fortfarande inte tagit sina första steg. Mamma Alice var så orolig att hon sökte efter en lösning i Nigeria, Lagos, Ghana och enligt Emmanuel själv ”alla byar i hela Afrika”. Till sist riktade hon sitt sista hopp till Gud.

– De tog mig till en kyrka och sa till min mamma att de skulle be för mig i en vecka. Om det inte fungerade skulle jag aldrig kunna gå. Det var en märklig sak att säga och som du kan förstå grät min mamma.

– De började be vid midnatt på en söndag. Hela veckan – men jag gick inte. Vid midnatt den följande lördagen var min mamma bortom sig. Hon grät. För henne var det över där och då. Hon hade tagit mig överallt i Afrika men inget hade fungerat.

Utanför kyrkan spelade några barn fotboll. En snedskott senare landade bollen på kyrkgolvet.

– Den förste som reste sig upp och sprang efter bollen var jag. Jag ville ha bollen. Min mamma blev först rädd eftersom hon aldrig sett mig gå tidigare och helt plötsligt sprang jag efter en boll. Alla i kyrkan som hade bett för mig sa till min mamma att ”din son går tack vare fotboll. Det måste betyda att den här pojken har fotboll i blodet”. Det är en otrolig historia men den är sann. Min mamma har berättat den hela mitt liv.

Häromåret tjänade Emmanuel Adebayor över två miljoner kronor i veckan på sin fotboll. I dag uppges lönen ligga på 1,3 miljoner. En ekonomisk sett sagolik resa från gatorna hemma i kuststaden Lomé.

Men frågan är vad det kostat? Och om det verkligen varit värt det?

”Mamma säljer plastpåsar”

Den senaste månaden har Emmanuel Adebayor för första gången gläntat på dörren till det som hänt bakom kulisserna samtidigt som fotbollskarriären rusat på i klubbar som AS Monaco, Arsenal, Manchester City, Real Madrid och Tottenham Hotspur. Det började med en intervju med Adebayors äldre syster Maggie i ghanansk radio.

– Som det ser ut nu säljer vår 61-åriga mamma plastpåsar, hänglås och andra saker vid gränsen mellan Ghana och Togo. Vår mamma har inte sett honom på över ett år och han vägrar ta hennes samtal. Mamma vill inte ha pengar, hon vill bara se honom eftersom hon älskar honom så mycket, sa Maggie.

Adebayor hade fram till den dagen försökt reservera sig från att slå tillbaka mot liknande anklagelser. För det var inte första gången. Flera ur familjen Adebayor har genom åren framträtt i media med historier om hur framgången och rikedomen fått deras bror att överge sina rötter och sin familj.

Men till sist fick alltså Emmanuel Adebayor nog. Efter att ha rådfrågat nära vännen Didier Drogba har fotbollsstjärnan nu vikt ut sitt privatliv och sin verklighet för världen via sin Facebook-sida. Det är bara hans version, och inte övriga familjens, som kommer fram men det är skakande läsning om hur pengarna krossat en familj.

– 2005 organiserade jag ett möte för att lösa våra familjeproblem. När jag frågade dem vad de tyckte att jag borde göra sa de att jag borde bygga ett hus till var och en i familjen och ge alla en fast månadslön.

Sålde döde motståndarens tröja

Adebayor berättar i så här långt tre delar om hur var och en i familjen vänt honom ryggen. Hur hans syster sparkade ut den yngre brodern och hyrde ut de 15 rummen i lyxhuset för 10 miljoner kronor han köpte till familjen i Ghana. Och hur hon och hans mamma sedan skällde ut honom när han ifrågasatte beslutet.

Hur han själv tvingats låsa in sina ägodelar i hemmet i Togo när han är utomlands för att inte släktingar ska sälja prylarna. Och om hur det ändå inte hjälpt.

Brodern Rotimi Adebayor ska ha brutit sig in i rummet och bland annat stulit matchtröjor Emmanuel fått från den nu bortgångne Marc-Vivien Foé samt legendaren Zinedine Zidane för att sälja. Din yngre brodern ska också ha stulit en väska med fotbollsskor Emmanuel transporterade hem från dåvarande hemmet i Monaco för att skänka till välgörenhet.

När Emmanuel hjälpte brodern till en annan fotbollsakademi i Frankrike ska Rotimi ha tackat genom att stjäla mobiltelefonerna från 21 av sina 27 lagkamrater.

– Efter att jag publicerade det första inlägget ringde han upp mig för att påpeka att det inte var exakt 21 telefoner. Han påstod att siffran var något lägre än så. Men... är det acceptabelt? Han sa också att jag borde vara glad över att han stal alkohol och andra saker från mitt förrådsrum. När jag frågade honom varför svarade han ”eftersom jag är din bror”.

Hotad med kniv av sin bror

Trots berättelser om stulna saker, framlurade pengar och dyra flygbiljetter till diverse destinationer slutar Emmanuel Adebayors historier hela tiden med slutsatsen att ”blod är tjockare än vatten”. Det är med det kärnvärdet fotbollsstjärnan fostrats och det är genom den vetskapen han levt. Familjen är mer värd än alla miljoner fotbollen gett honom.

Därför fortsätter också historierna. Trots att familjen verkar se precis tvärtom på allt och trots att situationen flera gånger kunde ha slutat i rena tragedier.

– När jag skrev på för franska Metz 2001 började min bror Kola kontakta mig varje gång det var dags att betala räkningarna. Ibland sa han att hans son var sjuk. När jag var i Monaco kom han och min andra nu avlidne bror Peter för att hälsa på mig. När jag kom tillbaka från en träning sa de att de ville starta ett bilföretag. Det skulle förstås kosta mycket pengar.

– Så en dag, efter träningen, var jag väldigt trött och bestämde jag mig för att sova lite. När jag vaknade upp hade jag en kniv mot min hals. Båda mina bröder var där. De skrek om att jag ödslade deras tid. Jag frågade om det här var det enda sättet att lösa problemet, och att de i så fall kunde döda mig och ta alla pengar. Det var först då som Kola lade ner kniven.

Dagen efter gick Emmanuel Adebayor, som då inte var mer än drygt 20 år, till träningen med laget. Livet gick vidare. För blod är tjockare än vatten.

Anklagats för att vara girig

Under hela sin karriär har Adebayor samtidigt, av de oinvigda, anklagats för att vara girig. Att han bara spelar fotboll för pengar. Det finns till och med en populär myt i England att anfallaren bara presterar riktigt bra på fotbollsplanen när han har ett utgående kontrakt. När det krävs stora insatser och många mål för att säkra ett nytt miljonavtal.

Adebayors egna historier om hur pengarna sedan blöder ner i familjens fickor sätter hela hans karriär i nytt sken. De kanske till och med bekräftar de elaka tungornas påståenden om att han i första hand spelar för pengar. Med pressen hemifrån att hela tiden leverera på den fronten kanske han har varit tvungen.

Hans prestationer har inte mätts i titlar. De här mätts i pengar. Och det är kanske genom inkomsterna han sökt sin familjs kärlek.

Men trots påtryckningarna, mordhoten och kraven att hela tiden leva upp till familjens förväntningar har Emmauel Adebayor lyckats fortsätta fokusera på fotbollen. Han har kommit tvåa i Champions League, vunnit spanska cupen och utsetts till hela Afrikas bäste spelare.

Han har gjort sina landsmän i Togo stolta med fantastiska prestationer i landslaget och återvände till den internationella fotbollen trots mordförsöket på Togos landslag under Afrikanska mästerskapen 2010. Spelarbussen besköts under resan genom Angola. Tre personer dog men alla spelare överlevde.

Anklagad för broderns död

Men det finns en sak i dag 31-årige Emmanuel Adebayor aldrig förlåter. Den anklagelse som fått honom att tillsynes bryta med hela sin historia.

– Den 22 juli 2013 drabbades vår familj av en tragedi. Min bror Peter Adebayor gick bort. Det var en sorglig död som verkligen påverkade mig. Och en sak som jag verkligen har svårt att acceptera är att Kola anklagade mig för Peters död. Han sa att den affär jag öppnat åt Peter inte var bra nog. Han fortsatte skicka sms till mig där han hotade med att min karriär skulle förstöras. Jag gjorde allt för Peter när han levde. Jag tog honom till Metz och Monaco. Vad kan Kola säga att han gjort för Peter? Ingenting. Han kom inte ens till hans begravning trots alla pengar jag skickat till honom för att betala för resan.

Det är fascinerade att försöka förstå elitidrottsmäns drivkraft. Vad som får dem att viga hela sin liv åt en sak och offra sina kroppar fullständigt åt en företeelse. När du läser Emmanuel Adebayors egen berättelse är det en sak som hela tiden återkommer.

Viljan att försörja sin familj. Viljan att göra sin mamma stolt. Drivkraften att se till att de får allt de inte hade möjlighet att ge honom när han var liten. Att blod är tjockare än vatten.

– Jag har velat ge upp många gånger. Fråga min syster Iyabo Adebayor hur många gånger jag ringt henne och velat ta mitt liv. Jag har hållit de här historierna för mig själv i åratal... Men om jag dör skulle ingen få veta min historia. Då skulle ingen kunna lära sig något av den... Vissa tycker att jag borde hållit allt det här privat, men någon måste offra sig. Någon måste tala om det. Jag vet att det finns de som kan relatera till min historia och andra som kan lära av den. För alla som känner mig vet att jag gör allt för mitt land och mitt folk.

Sedan avslutar Emmanuel Adebayor:

– Ett sista meddelande från en yngre broder till hans äldre broder: Sluta röka och sluta dricka. Det här var min historia.

Källor: Emmanuel Adebayors Facebook, Daily Mail, Daily Express, The Telegraph.

Följ ämnen i artikeln