Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Beslutet: Bengaler – då bryts matchen helt

Publicerad 2014-11-13

Krafttag mot illegal pyroteknik i allsvenskan

Efter gårdagens möte mellan polisen, Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk elitfotboll (Sef) spikades strategin som ska kommuniceras tydligt:

– Vårt yttersta vapen vid illegal pyroteknikanvändning är att upplösa arrangemanget, spela vidare någon annan dag eller spela färdigt utan publik, säger Isabel Thorén på Rikspolisstyrelsen.

Följ ämnen

Debatten om bengaler och pyroteknik har varit brinnande under hösten. Nyligen presenterade Samverkansrådet (polisen, SvFF, Sef och domarkåren) sju punkter hur den illegala användningen ska förhindras.

Idag hade gruppen ett möte hur detta ska tillämpas i praktiken. Och strategin är glasklar: Klubbar ska kunna ansöka om legal pyroteknik, den illegala bränningen ska bort.

Är det rättvist att sammanfatta ert möte med att ni öppnar för legal pyroteknikanvändning men det blir hårdare tag mot den illegala?

– Exakt så, säger Isabel Thorén på Rikspolisstyrelsen.

”På banan till våren”

I januari-februari kommer det att bestämmas vilka klubbar som ska genomföra tester med legal pyroteknik. I dag beslutades även att polisen kommer agera likadant över hela Sverige mot eventuell illegal eldning.

– Vårt yttersta vapen är att upplösa arrangemanget, spela någon annan dag eller spela klart utan publik vid illegal pyroteknikanvändning. Men dit hoppas vi inte att det ska behöva gå, säger Isabel Thorén och tycker att GP-speedwayen på Friends kan agera riktmärke.

– Det är ett exempel på en jättebra tillåten pyroteknikanvändning, säger hon.

Klart är dock att när det eldas så kommer matcherna från säsongen 2015 att avbrytas i hela Sverige, enligt Isabel Thorén.

– Det är väldigt viktigt att vi kommunicerar detta tydligt och det kommer vi att göra ännu mer framöver, säger hon.

Samtidigt vill Isabel Thorén betona att intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, jobbar nära supportrarna i frågan.

Men Tony Ernst, ordförande för Svenska supporterunionen, håller bara delvis med:

– När det gäller det legala är vi helt överens, det är ett arbete som har pågått en längre tid. Vi jobbar i riktning legala arrangemang och har gjort så sedan i höstas. Där är vi på banan till våren, säger Tony Ernst, ordförande för SFSU.

”...då har vi misslyckats”

Han fortsätter:

– När det gäller det illegala är jag inte alls överens med Isabel Thorén. Jag har svårt att se att det främjar fotbollen att matcher blåses av eller stängs ner. En hel publik bestraffas kollektivt för att några få bränner bengaler. Dessutom för ett ringa brott som motsvarar att parkera bilen fel på Hornsgatan. I så fall förutsätter jag att hela Hornsgatan kommer att stängs ner om det händer, att bilar fraktas bort och att man får köra där först två dagar senare.

– Jag undrar om svenska folket är med på att dessa enorma krafter läggs ner för att några få tänder tomtebloss på läktaren? Att svenska polisen ska fokusera mer på detta än på mord och misshandel? De måste ju prioritera bort något annat med detta enorma fokus med hundratals poliser på varje allsvensk match. Har polisen den folkvalda regeringen med sig på detta? undrar Tony Ernst.

Intresseorganisationen Svensk elitfotboll tycker att diskussionen är för tidigt väckt:

– Nödvändigheten av en gemensam handlingsplan är stor, vilket vi vill understryka, liksom att inse allvaret i de allt hårdare yttre krav som ställs på oss. Att hitta lösningar för att säkra upp våra fotbollsfester är därmed vårt fokus, inte att matcher spelas utan publik, avbryts av polisen eller nekas tillstånd. För om så sker har vi misslyckats, och vi alla inom fotbollen står som förlorare, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

Läs Sefs pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln