Uppdaterad 2012-03-16 | Publicerad 2012-03-15

Mellbergs Olympiakos chockföll

Alkmaar föll borta mot Udinese med 2–1 och Rasmus Elm brände en straff.

Men holländarna krånglade sig vidare i Europa League med sammanlagt 3–2.

Alkmaar hade 2–0 att gå på från första mötet, men fick en mardrömsstart i returen. Redan i tredje minuten visades försvararen Niklas Moisander ut och Antonio Di Natale satte den efterföljande straffen i mål. Tolv minuter senare utökade Di Natale till 2–0 och kvitterade i sammandraget.

Alkmaar var i rejäl gungning.

Men Erik Falkenburg sköt Alkmaar vidare med ett distinkt skott i nättaket. Rasmus Elm hade därefter läge att göra mål på straff, men sköt högt över.

Toivonen nätade förgäves

Alkmaar lyckades dock ta sig vidare med sammanlagt 3-2.

Holländska konkurrenten PSV Eindhoven, med målvakten Andreas Isaksson utanför startelvan, fick bara 1–1 hemma mot Valencia efter att Ola Toivonen tagit ner bollen på bröstet och placerat in kvitteringen. Det räckte inte då Valencia gick vidare med totalt 5–3.

Det tredje holländska laget i turneringen, Twente med Rasmus Bengtsson och Emir Bajrami åkte på en storförlust, 1–4 borta mot Schalke och är utslaget med totalt 4–2.

Olympiakos tappade på slutet

Olof Mellberg var avstängd när Olympiakos överraskande åkte ut mot Metalist Charkiv från Ukraina. Grekerna vann med 1–0 borta i första mötet, men förlorade i kväll med 2–1, vilket betyder att Metalist är vidare tack vare fler gjorda bortamål.

Olympiakos ledde i kväll med 1–0, men två mål under sista tio minuterna sköt Metalist vidare. Marko Devic – som tidigare i matchen bränt en chippstraff – klackade in avgörandet med fyra minuter kvar.