Matchfakta 27/10

Åtvidabergs FF- Landskrona BoIS 4–1 (2-0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-27

Matchen:

Åtvidaberg fick avluta fint hemma på Kopparvallen och 1-0 kom efter knappa halvtimmen när Jesper Arvidsson klippte till med ett långskott efter en hörna. Åtvidaberg hade en bra utdelning idag och 2-0 kom bara fem minuter senare.

Hemmalaget spelade aggressivt och var det bättre och effektivare laget idag och i den andra halvleken kunde Oscar Möller först göra 3-0 och sedan, efter en vacker upprullning av gästerna, punktera matchen till 4-1.

- Vi har en kanoneftermiddag, vi vill ha revansch efter deras seger i Landskrona, vi ville sluta femma men det går inte riktigt men vi har gjort en väldigt bra säsong där vi var nederlagstippade men vi har trott på laget hela vägen och hittat ett eget spel, säger Åtvidabergs assisterande tränare Andreas Thomsson.

Åtvidaberg:

Henrik Gustavsson- Alexander Zaim (59), Daniel Johansson, Per Karlsson, Jesper Arvidsson- Haris Radetinac, Kristian Bergström, Martin Jönsson, Blaise Mbemba (86), Oscar Möller, Mats Haglund (68).

Avbytare: Emil Nilsson (59), Kjartan Finnbogason (68), Pontus Karlsson (86).

Landskrona:

Sebastian Karlsson- Mikael Dahlgren (75), Amar Muharemovic (65), Daniel Theorin, Antti Okkonen- Ivo Pekalski (41), Charles Anderson, Joakim Persson, Mirza Jelecak- Matthias Eklund, Pär Cederqvist.

Avbytare: Christoffer Carlsson (41), Morten Avnskjold (65), Robin Wikman (75).

Målen: 1–0 (27) Jesper Arvidsson, 2–0 (33) Haris Radetinac (Kristian Bergström), 3-0 (54) Oscar Möller (Haris Radetinac), 3-1 (67) Pär Cederqvist, 4-1 (74) Oscar Möller.

Varningar, Åtvidaberg: Blaise Mbemba. Landskrona: Mirza Jelcak.

Domare: Mattias Nyman.

Publik: 1 154 (på Kopparvallen).

Örgryte IS- Bunkeflo IF 2–4 (2-3)

Matchen:

Örgryte fick drömöppning i den avslutande hemmamatchen när Ken Fagerberg gjorde 1-0 redan i matchen första anfall. Men lyckan blev kortvarig för hemmalaget, Bunkeflo kvitterade mindre än minuten senare och sedan var första halvlek en uppvisning av Jens Norström som gjorde två mål och spelade fram till det tredje när bortalaget vände matchen till 1-3.

Örgryte reducerade visserligen till 2-3 innan paus men direkt i den andra halvleken gjorde Ken Hansson 2-4 och avgjorde helt för gästerna.

- Vi gör en mycket tillfredställande match, vi vill ju avsluta på bästa sätt och efter ett tidigt underläge kommer vi tillbaka och äger matchen kassaskåpssäkert efter det, säger Bunkeflos assisterande tränare Ulf Zeba.

Örgryte:

Peter Abrahamsson- Alexandros Pappas, Henrik Lawenius, Robin Jonsson, Martin Strömberg- Christian Lindström, Magnus Källander- Mentor Zhubi(37), Andreas Clarholm (77), Tommy Lycén- Ken Fagerberg.

Avbytare: Boyd Mwila (37), Simon Chekroun (77).

Bunkeflo:

Ola Svensson- Richard Henriksson, Magnus Carlsson, Max Fuxberg, Andreas Stridh- Daniel Sliper, Erol Bekir, Andreas Ekelund, Marcus Nilsson (82)- Jens Nordström, Ken Hansson(70).

Avbytare: Ylli Shabani (70), Robert Kjellin (82).

Målen: 1–0 (1) Ken Fagerberg (Mentor Zhubi), 1–1 (2) Jens Nordström (Marcus Nilsson), 1-2 (12) Ken Hansson (Jens Nordström), 1-3 (26) Jens Nordström, 2-3 (36) Magnus Källander (Ken Fagerberg), 2-4 (46) Ken Hansson.

Varningar, Örgryte: Martin Strömberg, Ken Fagerberg. Bunkeflo: Jens Nordström, Ylli Shabani.

Domare: Zarko Kovacevic.

Publik: 743 (på Valhalla A Konstgräs).

Enköpings SK – Östers IF 0–1 (0–0)

Matchen:

Öster åker överraskande ut ur superettan trots att ha besegrat Enköping med 0–1 på bortaplan.

Det var en match med få målchanser och mycket ställningskrig vilket kan förklaras med att det var de två målsnålaste lagen som möttes på Enavallen. Gästerna var tvungna att vinna och hade mest boll och några halvchanser i den första halvleken.

Inledningen av den andra halvan blev dock händelserik. Först fick Östers Robert Veselovsky briljera med en kanonräddning på nyss inbytte Mats Haglunds avslut. Bara några minuter senare hade spelet vänt, Emin Nouri klev in i straffområdet där han fälldes och linjedomaren vinkade för straff. En straff lagkaptenen Fredrik Bild stegade fram för att slå.

– Klart man kände press men jag var ganska avslappnad ändå tycker jag.

Straffen slogs lågt i ena hörnet, Nicklas Bergh var på den men inte tillräckligt för att rädda och Öster var kvar i superettan.

Men när Falkenberg vände matchen nere i Mjällby och Jönköping vann enkelt gick inte resultaten Öster väg även den här gången. Växjölaget får se sig spela i division 1 nästa säsong.

Mål: 0–1 (52) Fredrik Bild, straff.

Varningar, Enköping: Peter Holm, Mats Lundin, Magnus Reuterwall, Anders Lindberg. Öster: Anatolij Ponomarev, Mario Vasilj, Gabriel Ucar, Robert Veselovsky, Daniel Svensson, Emin Nouri, Freddy Borg.

Domare: Keijo Hyvärinen.

Publik: 1 092 (på Enavallen).

Enköping:

Nicklas Bergh – Peter Holm, Mario Dodic, Daniel Olsson, Magnus Reuterwall – Niklas Klingberg, Martin Andersson (46), Erik Zettergren, Andreas Eriksson (39) – Sebastian Rajalakso (74), Anders Lindberg.

Avbytare: Vitalij Gussev (39), Mats Lundin (46), Dragomir Draganov (74).

Öster:

Robert Veselovsky – Emin Nouri, Mario Vasilj, Fredrik Bild, Tyler Hughes – Daniel Svensson, Helgi Danielsson, Gabriel Ucar – Freddy Borg, Pavel Zavadil (76), Anatolij Ponomarev (69).

Avbytare: Teafore Bennet (69), Paulo Figueiredo (76).

Jönköpings Södra – Sirius 4-1 (2-1)

Matchen: Jönköpings Södra riskerade inför dagens match mot Sirius att åka ur Superettan. Vinst skulle säkra ett nytt år i näst högsta ligan. J-Södra gjorde vad de skulle och vann med 4-1. Men det började illa för Smålänningarna. Redan efter tio minuters spel gjorde Hjalmar Bertwig 1-0 till gästerna Sirius. Jönköping vaknade till av målet och satsade offensivt. I den 21 minuten kvitterade Christer Persson. Strax innan paus gav Johan Fäger hemmalaget ledningen med 2-1. J-Södra spelade smart i andra och kontrollerade matchen. Fäger satte sitt andra mål för dagen i den 66 minuten. I den 90 minuten byttes Erik Backlund in istället för Patrik Elmander. Med sin första aktion fastställde han slutresultatet 4-1. Och Jönköpings Södra spelar även nästa år i Superettan.

Målen: 0-1 (10) Hjalmar Bertwig, 1-1 (21) Christer Persson, 2-1 (44) Johan Fäger, 3-1 (67) Johan Fäger, 4-1 (91) Erik Backlund.

Varningar: Jönköpings Södra: Patrik Elmander

Domare: Stefan Johannesson

Jönköpings Södra: Mikael Axelsson - Fredrik Söderbring, Christer Persson, Daniel Karlsson (34), Andreas Nilsson – Patrik Elmander, Fredrik Fendrich, Aram Ibrahim, Tomas Backman – Johan Fäger, Tommy Thelin

Avbytare: Johan Svedberg (34), Mikael Eriksson (81)

Sirius: Alexander Garcia – Jonas Lundmark, Hjalmar Bertwig, Gustaf Segerström, Linus Smedjegården – Fredrik Olsson (62), Patrik St. Cyr, Andreas Eriksson, Mani Tourang – Antouman Jallow (63), Daniel Hoch

Avbytare: Marcus Palmqvist (62), Kim Skoglund (63), Mattias Kesenci (73)

Sylvia – BK Häcken 0-2 (0-1)

Matchen: Häcken gjorde allt som stod i deras makt för att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Borta mot redan nedflyttade Sylvia fick laget från Hisingen en mycket bra start. Efter en kvarts spel gjorde Robert Mambo-Mumba 1-0. Klasskillnaden och motivationen märktes tydligt och Häcken kontrollerade matchen. Mambo-Mumba avgjorde i den 74 minuten när han gjorde sitt, lagets och matchen andra och sista mål. Men det räckte inte hela vägen. Sundsvall vände och vann i Ljungskile och Häcken får ladda om för en ny säsong i Superettan. Sylvia i sin tur får ta nya tag i division 1.

Målen: 0-1 (14) Robert Mambo-Mumba, 0-2 (74) Robert Mambo-Mumba

Varningar: Sylvia: Haris Dozo, Armando Ibrakovic, Fredrik Åström BK Häcken: Ari Freyr Skúlason, Ze Antonio

Sylvia: Peter Karlsson - Andreas Friman, Armando Ibrakovic, Dennis Boskailo (79), Fredrik Åström – Ibrahim Atiku, Haris Dozo (64), Markus Hansson, Maic Sema (84) – Henric Andersson, Daniel Åkervall

Avbytare: Armin Tankovic (64), Arkadi Malke (79), Stefan Persson (84)

BK Häcken: Christoffer Källqvist – David Marek, Teddy Lucic, Johan Lind, Marcus Jarlegren – Jonas Henriksson, Ze Antonio (63), Robert Mambo-Mumba, Ari Freyr Skúlason (46) – Daniel Larsson (82), José de Oliveira

Avbytare: Jesper Ljung (46), Peter Olofsson (63), Emil Wahlström (82)

Degerfors IF – IFK Norrköping 2–1 (1–0)

Matchen:

Degerfors avslutade säsongen på bästa möjliga sätt genom att besegra klara seriesegrarna Norrköping på hemmaplan inför storpublik, 5 264.

Första halvleken dominerades av hemmalaget då Norrköping inte såg allt för motiverade ut, men det ändrades till den andra halvleken då gästerna tog tag i taktpinnen. Närmare än Gardar Gunnlaugssons reducering i den 89:e minuten kom laget inte dock inte resultatmässigt. Tidigare hade Degerfors skyttekung Andreas Drugge gjort lagets båda mål och kunde därmed se till att laget tog sin sjätte raka seger i superettan.

Mål: 1–0 (22) Andreas Drugge (Mano Garcia), 2–0 (81) Andreas Drugge (Markus Karlsson), 2–1 (89) Gardar Gunnlaugsson.

Varningar, Norrköping: Léandre Griffit, Sasa Sjanic, David Nordbeck.

Domare: Johan Hamlin.

Publik: 5 264 (på Stora Valla).

Degerfors:

Simon Nurme – Kalle Norrbin, Djordje Mrdjanin, Magnus Tappert, Kristoffer Wiktorsson (84) – Mano Garcia, Henrik Berger (65), Tobias Solberg, Markus Karlsson – Shpetim Hasani (88), Andreas Drugge.

Avbytare: Andreas Holmberg (65), Emil Berger (84), Johan Bertilsson (88).

Norrköping:

Sasa Sjanic – Viktor Rönneklev, Thomas Magnusson, Richard Spong, Anders Whass – Léandre Griffit (77), Magnus Samuelsson, David Nordbeck, Eirik Dybendal (46) – Gardar Gunnlaugsson, Andreas Haglund (61).

Avbytare: Daniel Bamberg (46), Stefan Thordarsson (61), Riki Cakic (77).

Mjällby AIF – Falkenberg FF 1-2 (1-0)

Matchen:

I första halvleken var det Mjällby som dominerade och de skapade ett flertal bra lägen där de med litet flyt kunde satt i alla fall ett mål mer än de mäktade med. I den andra halvleken så kom Falkenberg tillbaka in i matchen och tog över den. Efter deras första mål satsade de ännu mer framåt eftersom de visste att en seger var nödvändig.

Lagkapten Patrik Lundgren flyttades upp i kedjan och det blir han som i sin sista match för klubben skjuter dem kvar i superettan genom att ett inlägg landar på hans vänsterfot och han skickar in bollen i målet.

Mjällby hade inget att spela för men kämpade ändå stenhårt för att försöka få in en kvittering de sista tio minuterna. Men Falkenberg höll undan och får spela i Superettan även nästa år.

– Det kändes fantastiskt skönt när bollen gick i nät, men vi visste att det var tio minuter kvar och vi fick bara känna kortvarig glädje och sedan ställa om för att försvara ledningen, säger Patrik Lundgren lagkapten i Falkenberg som idag gjorde sin sista match för klubben och fortsätter, det spelade ingen roll hur spelet såg ut, det var bara att slå bort bollen.

Mål: 1-0 (19) Marcus Ekenberg (Kim Thörnberg, 1-1 (70) Emir Kujovic, 1-2 (80) Patrik Lundgren.

Varningar, Mjällby; Tobias Johansson. Falkenberg: Jens Gustafsson.

Utvisning, Mjällby: Marcus Ekenberg.

Domare: Patrik Berglund.

Publik: 1 631 (Strandvallen).