Algeriet klart för VM efter hatmöte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-18

Antar Yahia avgjorde med matchens enda mål

Antar Yahia är numera hela Algeriets hjälte.

27-åringen dundrade in matchens enda mål i hatmötet mot Egypten och sköt därmed Algeriet till VM i Sydafrika – landets första VM-slutspel sedan 1986.

Efter slutsignalen utbröt galen glädje i det algeriska lägret.

Den helt avgörande VM-kvalmatchen på Stade Al Merreikh i Sudan var på förhand en högriskmatch i ordets rätta bemärkelse och bevakades av 15 000 poliser.

Det dröjde bara en minut – sedan hade matchen fått sitt första gula kort efter att Algeriets Nadir Behadj kapat Egyptens Ahmed Al Muhammed.

Matchen präglades sedan av kamp och fula efterslängar, men fem minuter före paus spräckte Algeriets Antar Yahia målnollan och fick läktarna att explodera. En skarv nådde fram till mittbacken Yahia som ur dålig vinkel dunkade in bollen i mål via ribban.

Heta känslor

Yahia är född och uppväxt i Frankrike och spelade i det franska U18-landslaget innan han tog steget till Algeriet. Till vardags är han klubbkamrat med Matias Concha i tyska Bochum.

Efter paus jagade Egypten frenetiskt efter kvittering, medan Algeriet satsade på igelkottstaktik. Men Egypten öppnade upp sig bakåt och med en halvtimme kvar kontrade Algeriet farligt, Ghezzal nådde högst på Yebdas inlägg, men målvakten El Hadarys räddning höll Egypten kvar i matchen.

Algeriet höll undan

Bara två minuter senare fick i stället Egypten ett jätteläge att kvittera. Sayed Moawad fick på ett hårt skott inne i straffområdet, men nu var det algeriske målvakten Chaouchis tur att svara för en magnifik räddning.

Chaouchi – som gjorde sin blott tredje landskamp – svarade sedan för en fin utrusning på Aboutreikas friläge några minuter senare.

I det förra mötet – i Kairo – lyckades Egypten forcera in 2–0 i 95:e minuten, vilket tvingade fram kvällens avgörande möte. Men den här gången orkade inte egypterna hela vägen.