Varningar, BP: Mikael Nordh, Mattias Johansson.

ÖSK: Fredrik Nordback (avstängd), Fredrik Jansson.

Utvisning, BP: Håkan Malmström (68).

Publik: 1 045 (på Grimsta).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Örebro SK inledde mycket piggt. Jon Lundblad – som var tillbaka efter skada och gjorde sin första match från start för säsongen – högg på allt och var ett ständigt orosmoment för ett ”sömnigt” BP-försvar. ÖSK visade en helt annan inställning än i tidigare matcher. Man vann merparten av närkamperna och passningsspelet fungerade riktigt bra. Gästerna belönades också med ett ledningsmål i den 15:e minuten när Lundblad höll sig framme på en hörna. Det målet stärkte ÖSK ytterligare man fortsatte att dominera spelet. BP var visserligen nära i slutet av halvleken när Olle Kullinger nickade ett fint inlägg från Jon Persson tätt utanför, men annars hade bortalaget full kontroll på matchen.

Efter pausen var matchen spelmässigt ganska jämn. BP försökte flytta upp spelet men de skapade sällan några klara chanser mot ett stabilt ÖSK-försvar. I den 68:e minuten drog Håkan Malmström ner Ricardo Costa och fick som följd sitt andra gula kort för kvällen. Efter utvisningen hade ÖSK inga större problem med att spela på resultatet tiden ut.

En mycket rättvis seger för ett heltänt Örebro SK som efter det tidiga ledningsmålet fick tillbaka lite av sitt sargade självförtroende och vågade spela ut på ett annat sätt än i de senaste matcherna.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Håkan Malmström, Mikael Nordh, Richard Henriksson (Olof Guterstam, 52) – Martin Ekström (Robin Bergman, 80), Mattias Johansson, Thomas Lagerlöf, Kim Odelius – Gabriel Özkan, Olle Kullinger.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Magnus Samuelsson – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Mirza Jelecák, Joel Riddez – Ricardo Costa (Herish Kuhi, 86), Jon Lundblad (Niklas Klingberg, 90).

Degerfors 1 (0)

Västerås SK 0 (0)

1–0 Tobias Larsson (86).

Varningar, Degerfors: Tobias Solberg.

VSK: Patrik Grönvall, Jonas Eberhardson, Patric Feltendahl.

Utvisning, VSK: Christian Söderberg (80).

Publik: 2 846 (på Stora Valla).

Domare: Åke Andreasson.

Matchen

En av de sämre matcherna i årets Superetta. Degerfors hade det mesta av bollinnehavet men bara två avslut på mål under hela matchen. Västerås SK – återigen utan skadade anfallsduon Peter Markstedt och Anton Holmberg – gick in för att sänka tempot och lyckades väl med den taktiken. Degerfors slog mest långbollar som inte orsakade VSK:s backlinje några större problem.

Matchen såg länge ut att gå mot 0-0 men i mitten av halvlek började gästerna tröttna allt mer och efter Christian Söderbergs utvisning föll man allt längre ner med laget. Det var dock en målvaktstavla av David Wikström som fällde avgörandet. I den 86:e minuten hittade Mikael Mårtenssons långboll inhopparen Tobias Larsson som dock bara fick till en halvträff men bollen gick ändå in.

– Jag tappade liksom bort bollen i den starka solen. Och sedan när jag backar halkar jag. Mattan var lös inne i straffområdet. Jag vet inte vad jag ska säga. Men inte var det roligt i alla fall, sa en olycklig Wikström till VLT. Degerfors var minst dåligt men segern var ändå ganska turlig i en match som inte förtjänade någon vinnare.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Henrik Janson (Anders Sulisalo, 76), Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Fredrik Nilsson – Jonas Lindskog, Henrik Berger (Emil Karlsson, 86) – Mikael Nilsson, Tobias Solberg (Tobias Larsson, 72), Jonas Bergman – Ola Toivonen.

Västerås SK

David Wikström – Christian Söderberg, Jonas Stark, Patric Feltendahl, David Curtolo – Martin Andersson, Johan Svensson, Jonas Eberhardson – Patrik Grönvall (Damir Foric, 47), Lucian Damianovici (Boris Ljevar, 92), Andreas Eriksson (Emil Andersson, 85).

AIK 1 (0)

Öster 1 (0)

1–0 Mats Rubarth (49), 1–1 Pär Cederqvist (61).

Varningar, AIK: Kristoffer Arvhage, Derek Boateng.

Öster: Fredrik Bild, Emin Nouri (avstängd).

Publik: 13 429 (på Råsunda).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

AIK lyckades inte med att ta sin sjunde seger i följd. Laget saknade en ordinarie kvartett och det märktes också på spelet i första halvlek då laget inte kom upp i samma standard som i de senaste matcherna. Öster hängde med bra under de första 45 minuterna och gästerna hade också halvlekens bästa chans när Pär Cederqvist kom fri med Daniel Öhrlund och tvingade honom till en fin räddning.

AIK fick en bra start på andra halvlek när Mats Rubarth gav laget ledningen. Öster visade dock bra moral och i den 61:e minuten lyckades Cederqvist stöta in 1-1 efter en hörna – en kvittering som det läget inte kändes orättvis. Sista halvtimmen handlade det mesta om AIK. Man skapade ett allt större tryck mot Öster-målet och Arash Talebinejad missade både ett friläge och fick ett mål bortdömt för offside. Gästerna var riktigt illa ute ett par gånger men lyckades hålla undan tiden ut.

– Vi kunde till och med vunnit, men givetvis är jag nöjd med en poäng borta mot AIK, sa Östers tränare Lasse Jacobsson till Smålandsposten.

AIK var bättre och låg närmast segern men Öster gjorde en storstilad kämpainsats och behöver inte be om ursäkt för poängen.

AIK

Daniel Örlund – Kristoffer Arvhage, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Arash Talebinejad, Daniel Tjernström, Dennis Östlundh, Mats Rubarth – Göran Marklund (Gabriel Petrovic, 67), Daniel Hoch (Derek Boateng, 46).

Öster

Björn Stringheim – Emin Nouri (Erik Tengroth, 72), Markus Jonsson, Fredrik Bild, Tyler Hughes – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson (Peter Sedunov, 89) – Pär Cederqvist, John Pelu (Denis Velic, 64), Freddy Söderberg.

IFK Norrköping 1 (0)

GAIS 2 (0)

0–1 Edier Frejd (51), 0–2 Daniel Nicklasson (73), 1–2 Bruno Santos (92, straff).

Varningar, Norrköping: Markus Hansson (avstängd), Andreas Alm, Mikael Torin.

GAIS: Fredrik Lundgren, Thomas Heed (avstängd), Daniel Blomgren.

Publik: 6 121 (på Idrottsparken).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Första halvleken gick spelmässigt i hemmalagets favör. Den första riktiga chansen dröjde dock till den 35:e minuten då Patrik Svensson sköt klockrent i ribban. På övertid hade sedan GAIS ett jätteläge att ta ledningen men Patrik Elmanders skarvning rullade längs med mållinjen.

GAIS startade andra halvan av matchen mycket piggt och efter två minuter träffade Wilton Figueiredo insidan av stolpen. Norrköpings defensiv såg inte bra ut i det läget av matchen och fem minuter senare gjorde Edier Frejd följdriktigt 0-1 på en hörna. Kort därefter hade Bruno Santos ett bra kvitteringsläge men i övrigt hände inte mycket och hemmalaget såg lite förlamat ut. Det var därför inte ologiskt att bortalaget utökade sin ledning genom Daniel Nicklasson i den 73:e minuten.

GAIS kom till spel med en hel del skador och kort innan matchen tvingades mittbacken Andreas Tobiasson lämna återbud på grund av sjukdom. Tränaren Roland Nilsson satte därför upp sig själv som reserv och i slutet av matchen fick han göra ett inhopp.

– Edier Frejd fick en smäll i huvudet så jag var tvungen att hoppa in. Och det var väl inga större problem, det var ganska lugnt. Jag håller ju igång ganska bra fortfarande, sa "Rolle" till GP.

I slutminuten var inbytte Amoateng nära att göra 0-3 men hans skott gick tätt utanför. I momentet efter fick sedan Norrköping straff på vilken Santos säkert tröstmålade.

En rättvis vinst för GAIS som i och med de tre poängen återtog serieledningen. För Norrköping ser det däremot allt mörkare ut och Allsvenskan är väldigt långt borta.

– Vi måste börja om och hitta en ny organisation, både i spelet och annat, sa hemmatränaren Stefan Hellberg till NT efter förlusten.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Anders Whass (Richard Spong,72), Mikael Roth, Andreas Dahlén – Abder Kabous (Stefan Thordarson, 46) – Mikael Torin, Andreas Alm, Markus Hansson – Dago Funes, Bruno Santos.

GAIS

Dime Jankulovski – Edier Frejd (Roland Nilsson, 85), Mattias Östberg, Magnus Jacobsson, Daniel Blomgren – Bobbie Friberg da Cruz, Thomas Heed, Fredrik Lundgren, Daniel Nicklasson (Johan Friberg, 93) – Wilton Figueiredo (Kwame Amoateng, 85), Patrik Elmander.

Ljungskile 2 (1)

Boden 0 (0)

1–0 Kenny Pavey (6), 2–0 Jörgen Wålemark (51).

Varningar, Ljungskile: Cedomir Zarkovic.

Boden: Max Fuxberg, Rickard Nilsson (avstängd), Mani Tourang.

Publik: 1 465 (på Skarsjövallen).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Ljungskile fick en smakstart när Kenny Pavey höll sig framme på en frisparksretur och gav hemmalaget ledningen redan efter sex minuter. Boden stod upp bra spelmässigt under den första halvleken och hade väl så mycket boll som Ljungskile men man lyckades inte skapa några klara chanser mot ett stabilt hemmaförsvar.

– Det var lite av Bodens dilemma. Det är det bästa lag vi mött här på Skarsjövallen fram till 16-meterslinjen. Innanför straffområdet var de ganska uddlösa, konstaterade Ljungskiles tränare David Wilson till NSD.

I mitten av halvleken är LSK mycket nära att göra 2-0. Pigge Dorde Uzelac – som gjorde sin första match från start den här säsongen – avlossade en snygg chip som tog i ribbkrysset och på returen nickade en friställd Jörgen Wålemark i ribban.

Avgörandet föll i stället i början av andra halvlek. Pavey slog ett perfekt inlägg och den gången gjorde en omarkerad Wålemark inget misstag. Efter det målet var matchen mest en transportsträcka där ett tryggt Ljungskile övertygande spelade på resultatet mot ett uddlöst Boden.

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic (Darko Matijevic, 62), Markus Senften, David Leinar, Alexander Bergström (Erik Lund, 91) – Kenny Pavey, Anders Augustsson, Jon Stockhaus, Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Dorde Uzelac (Johan Patriksson, 70).

Boden

Kenny Stamatopoulos – Mtaka Simba, Max Fuxberg, Ulf Hollsten, Rickard Nilsson (Destin Makumbu, 70) – Pär Eriksson (Tomas Eriksson, 61), Andreas Ingel, Peter Gitselov, Victor Brännström – Niklas Backman (Fredrik Norberg, 46), Mani Tourang.

Mjällby 1 (0)

Västra Frölunda 2 (2)

0–1 Arash Bajat (32), 0–2 Hannes Tobiasson (45), 1–2 Fredrik Olsson (63).

Varningar, Mjällby: Marcus Ekenberg, Marcus Lindberg, Jonas Andersson.

Frölunda: Erkan Saglik (avstängd), Jesper Johansson (avstängd).

Publik: 1 728 (på Strandvallen).

Domare: Håkan Jonasson.

Matchen

Den som väntar på något gott? och på listerlandet fortsätter väntan. Inte heller i säsongens 13:e försök lyckades Mjällby med att vinna. Hemmalaget inledde dock mycket inspirerat och skapade tre bra chanser de första 20 minuterna. Först hade Fredrik Olsson två bra lägen men Joakim Olsson klarade båda och sedan rensade Erik Friberg undan en hörna på mållinjen med hjälp av ribban. Efterhand jämnade Västra Frölunda ut spelet och man tog också ledningen i den 32:a minuten när Arash Bajat styrde in en snygg frisparksvariant. I slutet av halvleken utökade sedan Hannes Tobiasson efter en ny fast situation.

I andra halvlek jagade Mjällby en reducering och man skapade flera bra chanser innan den kom genom Fredrik Olsson i den 63:e minuten. Kort därefter uppstod det en straffsituation vilken domaren Håkan Jonasson valde att vifta bort och som ledde till upprymda känslor hos såväl spelare som supportrar. Bland annat var en semestrande ”Chippen” Wilhelmsson inne på planen efter slutsignalen och sade sin mening till Jonasson som kände sig hotad och valde att skriva rapport om händelsen.

Marcus Lindberg var inte nådig i sin kritik efter matchen.

– Han är allsvensk domare och kommer hit och tror att han är något. Han får döma en bottenmatch i superettan och tar det med en klackspark, man kan inte bete sig så. Han borde visa att han är en allsvensk domare, sade mittbacken till Kristianstadsbladet.

Sett till spelet och chanserna var Mjällby värt poäng men gör man bara ett mål på 20 avslut har man en del att tänka på offensivt.

Mjällby

Ola Wendel – Richard Sandström, Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, Robin Cederberg (David Rehn, 70) – Peter Hiir-Salakka, Jonas Andersson, Daniel Nilsson (Johan Svensson, 75), Tobias Johansson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Anildo Spencer, Mohammed Ali Khan, Ante Maletic, Calle Rendahl – Erik Friberg (Jesper Johansson, 88), Hannes Tobiasson, Peter Nyström (Ivan Ottordahl, 46), Arash Bajat – Eddy Lopez (Erkan Saglik, 79), Henrik Andersson.

Trelleborg 1 (0)

Falkenberg 0 (0)

1–0 Ivica Skiljo (61, straff).

Varningar, Trelleborg: Jimmie Augustsson.

Falkenberg: -.

Publik: 1 685 (på Vångavallen).

Domare: Jonas Karlsson.

Matchen

Det hårda spelprogrammet börjar att ta sin ut rätt och det var två slitna och försvagade lag som möttes i värmen på Vångavallen. Första halvlek präglades av dåligt passningsspel och var befriad från riktigt heta chanser. Falkenberg kom till spel utan fyra ordinarie och valde att agera defensivt och överlät bollinnehavet till TFF som – utan skadade Stephen Ademolu – dock var mycket tamt framåt.

Andra halvleken bjöd inte på så mycket bättre spel. Trelleborg fortsatte att äga bollen men man skapade endast ett par halvchanser. Efter 60 minuter avgjordes så matchen då Redo kom igenom efter väggspel med Augustsson och blev nerdragen i straffområdet. Planens bäste – Ivo Skiljo – gjorde inget misstag på den efterföljande straffen.

Efter målet började TFF att spela på resultatet och Falkenberg tog över mer och mer. Liksom hemmalaget var man dock uddlöst och den enda riktigt vassa kvitteringschansen kom först i slutskedet genom inbytte Patrik Larsson.

– En match med två trötta lag. Luften gick ur oss efter målet och det blev lite panik i slutet. Det är viktigt att vinna mot de lag som är mindre och vi är så klart nöjda med tre poäng, sa hemmatränaren Conny Karlsson till TFF:s hemsida.

En medioker match där TFF var minst dåligt och sett till bollinnehavet var segern rättvis.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Alexander Steen (Patrick Nilsson, 76), Jonas Bjurström, Jens Sloth, Jimmie Augustsson (Mattias Kronvall, 84) – Emil Mårtensson (Alban Jusufi, 53), Patrik Redo.

Falkenberg

Tommy Naurin – Johan Claesson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Markus Thorbjörnsson – Ola Sandquist (Mehmet Mehmet, 85), Jens Josefsson (Patrik Larsson, 81), Viktor Elm, Björn Carlsson (Lucas Egenwall, 86) – Emil Backlund, David Elm.

Väsby United 3 (0)

Åtvidaberg 1 (1)

0–1 Kristian Bergström (44), 1–1 Daniel Arnefjord (81), 2–1 Mahmod Hejazi (83), 3–1 Kali Ongala (90).

Varningar, Väsby: Filip Bergman (avstängd).

Åtvidaberg: -.

Publik: 443 (på Vilundavallen).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Under den första halvleken bjöd Åtvidaberg på propaganda-fotboll och spelade mer eller mindre ut Väsby. Laget hade ett massivt bollinnehav och skapade flera bra lägen men i stället var Väsby nära att ta ledningen i den 35:e minuten då Erik Sundin kom loss och träffade ribban och sedan stolpen i samma anfall. Kort före paus gjorde dock Kristian Bergström mycket välförtjänt 0-1.

Åtvidaberg inledde bäst även efter omstarten men man hade inte samma flyt i passningspelet längre och Väsby kom allt mer in i matchen. Efter en kvart tar hemmalaget över helt medan ÅFF blev allt mer stillastående. Kvitteringen dröjde dock till den 81:a minuten då mittbacken Arnefjord nickade in en hörna. Hemmalaget belägrade nu de paralyserade gästernas straffområde och två minuter senare slår Hejazi in 2-1. Väsby fortsätter att anfalla mot ett kollapsat ÅFF och i slutminuten gör Ongala 3-1.

– Det känns för jävligt. Bedrövligt. Vi förlorade mot ett lag som är betydligt sämre än oss på grund av att vi slutade spela. Andra halvlek var pinsam. Vi stod still och spelade fotboll och bjöd dem på tre poäng, sa Kristian Bergström till Corren.

En match med två helt skilda ansikten. Än en gång den här säsongen spelade Åtvidaberg strålande fotboll inledningsvis för att sedan tappa spelet helt.