16-årig spelare nekas spel i BP: ”Snudd på horribelt”
Publicerad 2018-12-11
Maria Eduarda Brandao Santos, 16, har inte spelat fotboll organiserat i en klubb i sitt hemland.
Under sin tid som student i Stockholm vill den 16-åriga brasilianskan spela med Brommapojkarnas flicklag.
Men Fifas skydd av minderåriga sätter stopp för en registrering.
– Jag kan förstå de bakomliggande orsakerna till reglerna, men tycker det är snudd på horribelt, säger Mikael Sörnäs, koordinator för ungdom och akademi i BP.
I Minnesota i USA nekas den svenska 17-åringen Anna Sjödell att spela för sitt skollag, på grund av Internationella fotbollförbundets regler.
På samma grunder hindras Maria Eduarda Brandao Santos från spel i Brommapojkarna.
Den brasilianska 16-åringen befinner sig i Sverige under en begränsad studietid. Hon har spelat fotboll hemma i sin skola Brasilien, men aldrig i en förening. Under vistelsen i Stockholm har hon dock börjat träna med Brommapojkarnas F 16-lag.
”BP är en profeisonell klubb”
Förhoppningen var att "Duda", som hon kallas, skulle få medverka i matcher för sitt lag. Men nu står det klart att hon inte kunna spela mer alls för BP. Regelverket som Fifa lutar sig mot kring övergångar för minderåriga tillåter inte det.
– Jag är inte glad för beslutet och kan inte förstå varför. Jag vet att BP är en professionell klubb, men samtidigt är det lag som jag spelar med inte det. Jag kan förstå om de skulle göra så mot spelare i de äldre lagen men vi tränar bara två dagar i veckan, säger Maria Eduarda Brandao Santos, som gärna hade fortsatt spela med BP.
– Jag gillar verkligen klubben och tränaren. Och spelarna är snälla, säger hon.
– Att denna 16-åring hanterats på professionell internationell nivå känns jättekonstigt. Vi kan tydligt med flygbiljetter visa att hon ska hem nästa sommar. Hon spelar inte i akademilaget, säger Måns Ulfsparre i värdfamiljen där Maria Eduarda Brandao Santos bor under sin studietid.
Skyddet av minderåriga starkt
Grunden i Fifas beslut bygger på bedömningen att BP är en förening med en professionell verksamhet med herrlaget som under året spelat i allsvenskan. Dessutom är damlaget klart för Elitettan.
I Fifa:s regler kring övergångar är skyddet av minderåriga starkt.
Gällande utbytesstudenter är kravet att föreningen fungerar som en amatörklubb, utan kopplingar till professionell verksamhet.
Enligt Svenska fotbollförbundets övergångsavdelning har Fifa just i fallet med Maria Eduarda Brandao Santos begärt in en tydlig beskrivning från BP gällande kopplingarna mellan herr- och damsektionen. Men det har BP:s ansvariga ledare inte skickat in.
Mikael Sörnäs, koordinator för ungdom och akademi i BP förklarar varför:
– Vi har haft två precis likadana processer. Ifjol var det en tjej från Japan. Det är många dokument från start. Det tar lång tid att få in alla dokument. Sen ska man komplettera med beskrivning av hur föreningen är uppbyggd, om damverksamhet drar nytta av herrverksamheten. I första fallet hade vi en sådan, men processen drog ut och till slut var det bara en match kvar och vi valde att inte skicka in den.
– I detta fallet har jag en skrivelse som jag tror vi lämnade in för sent, säger Mikael Sörnäs som pekar på en byråkratisk organisation.
– Jag förstår att reglerna finns, men när det slår på detta sättet är det horribelt. När det så uppenbart handlar om en utbytesstudent, det är inte ens en fråga om hon flyttat hit, säger Mikael Sörnäs.
”Spelklar efter sju–åtta månader”
Vill "Duda" fortsätta spela fotboll under sin vistelse i Sverige blir det in en annan klubb, men även en sådan registrering måste godkännas.
Mikael Sörnäs från BP bistår gärna med den hjälp 16-åringen behöver, men vet att allt kan ta tid efter ytterligare Fifa-erfarenheter.
I ett av klubbens pojklag, i akademiverksamheten, finns en spelare från en annan nation. Spelaren är en landslagsspelare, men värvades inte till BP utan valde själv klubben då han flyttade till Sverige när hans mamma valde att bosätta sig i Stockholm.
Enligt Fifas transferregler och skydd av minderåriga är just en sådan flytt av familjeskäl ett undantag för en övergång för minderåriga. Samtidigt är granskningen av varje enskilt fall hård.
Spelar i Juventus nu
Det blev snårigt för BP i den aktuella spelarens fall. Hans mamma var tvungen att intyga att hon verkligen bodde i Sverige.
– Mamman var inte gift med sin nya partner utan sambo och det krävdes intyg för att visa att de bodde på samma adress. Mamman upplevde det som kränkande och spelaren har upplevt det som en jobbig process. Han blev spelklar efter sju-åtta månader, säger Mikael Sörnäs.
Kanske fallet mellan Boca Juniors som behandlades av Cas (Idrottens skiljedomstol) 2012 var vägledande för Fifas beslut kring BP-spelaren.
Det handlade om den uruguayanska talangen Rodrigo Betancourt vars mor dog när han var liten. När pappan senare valde att gifta om sig med en argentinsk kvinna och flytta till Buenos Aires där Boca Juniors visade intresse för Rodrigo Betancourt. Men klubben fick inte tillstånd av Fifa att registrera spelaren då styvmamman inte uppfattades stämma in på begreppet "familj" i regelverkets undantag. Cas hade dock en annan uppfattning och upphävde Fifas beslut.
Rodrigo Betancourt spelar nu i italienska Juventus.
I fallet "Duda" återstår att se hur det blir med fotbollen under tiden i Stockholm.
– Jag vet inte om jag ska fortsätta spela, vi får se, säger hon.