Stjärnornas krav: Bättre villkor för gravida
Publicerad 2019-07-18
Att kunna bilda familj är långt ifrån självklart för kvinnliga elitidrottare. Inom fotbollen saknas riktlinjer för hur man ska stötta spelare som blir gravida eller som har familj.
– Tänk vad skönt det skulle vara om vi fick höra nyheten att fotbollsförbundet tar ett initiativ, det ska inte alltid vara vi spelare som driver på, säger Hedvig Lindahl.
Sommarens fotbolls-VM riktade strålkastarna mot damfotbollen mer än någonsin tidigare. "Man kan inte blunda längre", sade Sveriges lagkapten Caroline Seger inför VM angående att allt fler storklubbar startar damlag och att multinationella företag står på kö för att investera i damfotboll.
"Måste ta tag i det"
Samtidigt vet hon att det fortfarande finns många områden som fotbollens beslutsfattare hanterar med vänsterhanden, om alls.
Rätten att bilda familj är ett sådant område.
– I våra kontrakt och avtal är det en fråga som kanske aldrig har diskuterats. Det har funnits enstaka fall där det har blivit en fråga om hur man ska gå till väga som klubb och som individ. Naturligtvis är det en fråga som man måste ta tag i och ha en plan för hur man ska gå till väga, säger Caroline Seger.
Det finns många komplexa aspekter: vem ska betala lönen för en gravid spelare, ska man likställa det vid en skada, borde kontraktet pausas eller förlängas automatiskt vid graviditet, ska transferfönstret öppnas temporärt för klubbar som oväntat blir av med en spelare?
Vad som är rätt går att diskutera. Problemet är att ingen ens verkar ha funderat.
– Jag tror att det är väldigt få klubbar i världen som har en policy kring det här. Det är kvinnor som spelar fotboll och det är vi som bär barnen. Då borde det också finnas någon form av policy, säger Nilla Fischer som i våras lämnade tyska Wolfsburg för damallsvenska Linköping.
Idrottare i upprop
Ingen damallsvensk klubb har i nuläget någon policy för hur de ska agera om en spelare blir gravid, visar TT:s rundringning. Detta trots att frågan har varit uppe tidigare.
För fyra år sedan gick 13 svenska idrottsprofiler ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och kritiserade idrottsrörelsen för att inte ha tillräckliga trygghetsvillkor vid en graviditet. Sedan dess har inte mycket hänt.
Målvaktsveteranen Hedvig Lindahl var en av idrottarna bakom debattartikeln. Hon har bland annat påtalat för Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att något måste göras, och pekar på tidigare landslagsspelare som Hilda Carlén (Linköping), Josefin Johansson (Piteå) och Emilia Brodin (Djurgården) som alla har tagit en paus från fotbollen för att de har blivit gravida.
– För att uppmuntra spelarna att göra ett försök att komma tillbaka till landslaget borde man vara proaktiv och säga ”vi som förbund inför det här på eget initiativ”. Och det kan man väl inte säga att de har gjort, säger Lindahl.
"Vår fulla rätt"
Sommarens VM-mittbackar håller med om att det är ett problem som behöver lösas:
– Det här är något för idrotts-Sverige i stort. Nu bar inte jag vår son men om jag skulle vara bärande mamma, hur kommer jag då tillbaka på bästa sätt fysiskt? Vad finns det för program att följa, vad kan vara farligt att göra, hur länge kan jag träna? Den expertisen vore superbra att ha inom organisationen, säger Nilla Fischer.
– Jag kommer ihåg när jag var i damallsvenskan för några år sedan, det var uppe på tapeten i spelarföreningen redan då, hur man skulle kunna jobba med det och hitta något slags koncept. Det är en viktig sak, vi spelar på elitnivå och det är en speciell situation om man vill bilda familj, säger Linda Sembrant.
En av världens bästa spelare, danskan Pernille Harder, vill också att frågan lyfts. Wolfsburgstjärnan tror att det kan bli allt vanligare med spelare som vill skaffa barn medan de fortfarande håller på med fotbollen.
– Det är annorlunda för oss kvinnor än för män, det är en väldigt viktig fråga. Det är kanske något som borde vara en del av sponsoravtal och kontrakt, precis som med ett vanligt jobb, att man kan gå på föräldraledighet och sedan ha möjlighet att komma tillbaka, och att man inte bara kan bryta ett kontrakt bara för att någon blir gravid, säger Harder.
Någon exakt lösning är svår att trolla fram. Men det växande intresset för damfotboll fungerar som ett dominospel och bara att prata om ämnet gör skillnad, säger Caroline Seger.
– Det finns fortfarande otroligt mycket att göra, men någonstans är vi inne i det här positiva med framåtanda och jämställdhet nu. Vi kommer att pusha, vi kommer att fajtas och vi kommer att stå upp.
– För det är vår fulla rätt.