Här dog festen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

”Bara" 1–1 mot Nordirland

Sverige får inte fira EM-avancemang i natt.

Kyle Lafferty, 20, förstörde festen med sin 1–1-kvittering 20 minuter kvar att spela.

– Vi har tagit poäng mot ”stora” lag tidigare, så det här var ingen jätteöverraskning, säger mannen som förstörde partyt på Råsunda.

Förutsättningarna var enkla.

Svensk seger och EM-avancemanget hade varit klart.

Med 20 minuter kvar att spela förstörde Kyle Lafferty festen.

Efter en snabb Nordirländsk omställning på mitten fick Lafferty bollen till vänster i straffområdet. Lafferty vek in och drog in 1-1 distinkt i bortre krysset.

Råsunda blev knäpptyst.

Och vi kanske borde anat oråd redan före matchen.

Fredrik Ljungberg klev av uppvärmningen, skakade på huvudet och gick in och bytte om. Vadskadan satte stopp för spel och Kim Källström startade till vänster på mittfältet.

Med lagkaptenen på läktaren fick Sverige en kalasstart på matchen.

Olof Mellberg gav Sverige ledningen redan efter en kvart. Kim Källström nickskarvade en svensk frispark och Mellberg dök upp vid den bortre stolpen och slog in 1-0.

Sverige skapade några halvchanser och såg stabila ut bakåt. Minuterna före avspark kom nästa käftsmäll. Christian Wilhelmsson trampade snett, skadade ett ledband i foten och bars ut på bår.

I andra halvlek kontrollerade Sverige matchen utan att skapa några riktigt farliga målchanser och utan att släppa till några lägen bakåt.

Nordirlands kvittering kom som en blixt från klar himmel.

Efter målet bytte Lars Lagerbäck in Marcus Allbäck för att få fart på anfallsspelet. Sverige låg på, försökte men hittade aldrig några bra luckor att sätta fram bollarna till anfallarna igenom.

...men deppa inte – vi behöver bara en poäng till

Med minuten kvar fick Zlatan Ibrahimovic en riktigt bra chans att avgöra. Zlatan nådde högst på ett högerinlägg men fick inte riktigt träff på nicken och bollen smet tätt, tätt utanför den vänstra stolpen.

Trots 1–1 ser det väldigt bra ut för Sverige som fortfarande har sex poäng ned till jagande Nordirland. Båda lagen har två matcher kvar att spela och en pinne räcker för att Sverige ska säkra avancemanget.

Både Nordirland och Sverige har Spanien kvar att möta – på bortaplan.

Nordirland ska även ta emot ett desperat Danmark som fortfarande har en minimal chans att nå EM-slutspelet nästa sommar.