”The Italian job”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-06

1968 – ITALIEN

Det italienska guldlaget från EM 1968 poserar innan match.

Först vid den tredje EM-turneringen fick tävlingen dagens namn Europamästerskapet – de två tidigare hade kallats för ”Europacupen för landslag”. Och för första gången avgjordes kvalificeringen in till själva slutspelet med kvarts-, semifinal och final med ett gruppspel om åtta grupper.

Sverige missade slutspelet

31 lag ställde upp och vinnaren av varje grupp – som spelades mellan 1966 och 1968 – gick vidare till kvartsfinal. Sverige slutade trea i grupp 2 – bakom Bulgarien och Portugal men före Norge – och missade slutspelet. Kvartsfinalerna avgjordes precis som tidigare i dubbelmöten där England, regerande världsmästare från hemma-VM två år tidigare, avancerade till en semifinal genom att slå ut de regerande europamästarna Spanien.

Italien kunde tacka Fru Fortuna

Väl i semi tog det stopp mot Jugoslavien som efter segern mot England ställdes mot hemmanationen (semifinalerna och finalen spelade i Rom, Florens och Neapel) Italien i final. Och att italienarna överhuvudtaget tog sig dit kan man tacka Fru Fortuna för.

Efter 0-0 både efter full tid och förlängning i semifinalen mot Sovjet blev domaren tvungen att plocka fram myntet för att få fram ett finallag. Myntet vobblade italienarnas väg – men dramatiken stannade inte där. Med blott tio minuter kvar att spela av finalen lyckades ett pressat Gli Azzurri kvittera Jugoslaviens 1-0-ledning.

Omspel krävdes i finalen

Domenghini fick Olimpico i Rom att explodera med sin utjämning – och så småningom fyllas till bristningsgränsen igen två dagar senare vid omspel. I den andra matchen var italienarna mycket vassare och avgjorde finalen med två mål i första halvlek genom Riva och Anastasi. För andra mästerskapet i rad tog alltså nationen som arrangerade finalspelet hem titeln.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.