Dagens namn: Jon, Jonna

Drog på sig straff – när han värmde upp

Publicerad 2019-10-26

VAR-domslut har rört upp känslor var och varannan vecka.

Men frågan är inte om Michael Eberwein, 23, råkat ut för det märkligaste domslutet när Holstein Kiel-spelaren drog på sig straff – när han värmde upp.

Michael Eberwein har inte spelat en enda minut för Bundesliga 2-laget Holstein Kiel sedan han värvades i sommar.

Men han har dragit på sig en straff – i en av tidernas märkligaste VAR-situationer.

Bocuhms Silvere Ganvoula kom i ett bra läge från höger men träffen blev dålig och bollen gick långt utanför målet. Där stod Eberwein och ett gäng andra Holstein Kiel-spelare och värmde upp. Eberwein motade bollen tillbaka in på plan.

Problemet: den hade aldrig varit ute.

”Aldrig hört talas om regeln”

VAR-rummet upptäckte det och en ny regel sedan 2017 säger att om man som tolfte spelare är inblandad i spelet i straffområdet är det straff. Vilket också blev det oundvikliga beslutet för domare Timo Gerach att utdöma. Enligt Sueddutsche Zeitung är det första gången regeln använts.

– Det var ganska kul, ingen i vårt lag kände till regeln, sa mittbacken Hauke Wahl efter matchen.

Ganvuola förvaltade straffen till 1–1 i matchen men Eberwein kunde i alla fall andas ut och konstatera att Janni Serra avgjorde matchen för Holstein Kiel i andra halvlek.

– Nu kan vi skratta åt det, Michi kommer förmodligen behöva höra det här en del under resten av säsongen, säger tränaren Ole Werner till Sueddutsche Zeitung.