Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

”Beklagligt att det ser ut som det gör”

Uppdaterad 2017-04-26 | Publicerad 2017-02-22

Per Bystedt är ordförande i AIK fotbollsförening – här med styrelseledamoten Lars Rekke vid sin sida.

AIK beklagar bristen av kvinnliga styrelsemedlemmar.

Men de är inte ensamma.

Sportbladets sammanställning visar att 84 procent av de herrallsvenska klubbarnas styrelsemedlemmar är män.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Den 9 mars ska AIK Fotbollsförening välja ny styrelse.

Valberedningen föreslår sju namn, inklusive ordförandeposten.

Samtliga är män.

”Vi tycker själva att det är ytterst beklagligt att vi återigen föreslår en styrelse helt utan kvinnor. Mångfald är en viktig komponent för att få en bra styrelse och kön är givetvis bara en del, men vi kommer att prioritera just den frågan fram till nästa årsmöte”, skriver valberedningen.

Men AIK är långt ifrån unikt.

Studerar man de herrallsvenska klubbarnas styrelsesammansättningar så är trenden tydlig; de domineras kraftigt av män.

84 procent, för att vara exakt.

Jämfört med fördelningen 60 procent män och 40 procent kvinnor i de damallsvenska styrelserna.

– Det är beklagligt, säger Emilia Reimer, före detta lagkapten i AIK:s damlag, tidigare styrelsemedlen i AIK Fotbollsförening och numer ordförande i AIK:s valberedning.

”Medvetna om problemet”

Hon fortsätter:

– Om vi fokuserar på AIK så tycker jag, precis som vi nämner (i valberedningens förslag), att det inte alls är bra. Men vi är också väldigt medvetna om problemet. Vi väljer att lyfta fram det i stället för att ta bort fokus från det. Flertalet studier visar på att jämställda styrelser presterar bäst och har högst lönsamhet, och vi är övertygade om att det gäller även för AIK Fotboll.

I FC Rosengård har förre landslagsbacken Karolina Westberg klivit in som vice ordförande. Men det är majoritet män även i de damallsvenska klubbstyrelserna.

Varför är det svårt att få in kvinnor?

– Det finns fler män i merparten av våra nätverk, och det har helt enkelt varit enklare att nå ut till dem. Sen är fotbollsindustrin mansdominerad vilket möjligtvis påverkar kvinnornas vilja att engagera sig. Vi uppskattar och önskar att fler kvinnor skulle vara proaktiva och själva höra av sig och i kommentaren till vårt styrelseförslag uppmuntrar vi också till det.

Det är helt enkelt inte så många kvinnor som anmäler sitt intresse?

– Jag tror det är en kombination av att få kvinnor visar sitt intresse och att klubbarna inte är tillräckligt bra på att nå ut till dem. Det krävs ett bättre arbete och det är det vi försöker göra i AIK nu. Vi vill vända trenden och det finns redan ett antal konkreta åtgärder för hur detta ska gå till, och jag både tror och hoppas det ger resultat. Sen kommer meritokrati alltid att vara det viktigaste för oss och det är bakgrund, kvalifikationer och perspektiv som främst styr – inte kön, säger Emilia Reimer.

”Var oerhört lärorikt”

2009–2013 satt du själv i AIK:s styrelse, som ensam kvinna. Hur var det?

– Oerhört lärorikt. Och jag hoppas att jag satt där för min kompetens och kunskap, inte för något annat. Jag blev aldrig behandlat på något annat sätt heller.

Finns det någon oro för att detta ska bli en politisk fråga inom klubben? Vissa supportergrupperingar har ju tidigare varit extremt tydliga med att de inte vill att klubben ska engagera sig i politiska frågor…

– Nej, jag känner ingen sådan oro. Det är 2017 och jag är övertygad om att samtliga medlemmar önskar en så dynamisk och framgångsrik styrelse som möjligt, och där har jämställdhet visat sig vara en framgångsfaktor, säger Emilia Reimer.

Cecilia Andersson är enda kvinna i IFK Göteborgs styrelse.