Publicerad 2011-05-29

Missar Europa League efter straffdrama

Andreas Granqvist.

Efter 1-5 i första mötet såg det avgjort ut.

Men Groningen stod för en mäktig insats och lyckades utjämna efter seger med samma siffror.

Vid straffläggningen fick svensklaget ge vika.

Skyttekungen Tim Matavz, som tog matchen till förlängning, blev syndabock.

I Holland sågs nog matchen som en formalitet av majoriteten av fotbollsfansen. Ado den Haag vann den första finalmatchen i playoffspelet med 5-1 och skulle bara spela av dagens match.

Men Groningen stod för en magisk insats och lyckades hämta upp underläget, bland annat genom ett taktiskt genidrag.

Högerbacken Virgil van Dijk flyttades fram som anfallare och dunkade in två mål under den andra halvleken.

Med minuter kvar att spela fick Groningen straff och Tim Matavz kunde sätta 5-1.

Mitchell Pique blev utvisad för att ha tagit bollen med handen och den Haag fick genomföra förlängningen med tio man.

Trots det lyckades inte svensklaget, med Petter Andersson, Andreas Granqvist och Fredrik Stenman, få till ett avgörande mål. Därmed tvingades matchen avgöras med straffläggning.

Säker straff av Granqvist

Andreas Granqvist var första straffskytt för Groningen och svensken stod för en säker straff.

Laget fick sedan ett ypperligt läge att koppla ett grepp i den tredje straffrundan när Aleksander Radosavljevic brände. Men Tim Sparv, med ett förflutet i Halmstad, missade den efterföljande straffen.

Istället skulle det avgöras med matchens sista spark.

Missade Europa League-plats

Skyttekungen Tim Matavz, som gjort ett spel- och straffmål under matchen, blev den stora syndabocken.

Han lurade målvakten men skött stenhårt i ribban.

Därmed vann Ado den Haag och laget slutar femma i Eredivisie, det betyder att laget får en plats i nästa års Europa League.