”Vi måste ställa oss frågan om vår framtid”

Publicerad 2012-10-24

Dif:s damlag kan stå utan godkänd arena 2014

Svenska fotbollförbundets nya krav träder i kraft 2014.

Det innebär att Djurgårdens allsvenska damlag står utan godkänd arena – och kan tvingas spela i en annan kommun.

– Vi måste ställa oss frågan i grund och botten om Djurgårdens framtid, säger ordföranden Anders Emanuelson.

Inför säsongen 2014 träder Svenska fotbollförbundets nya direktiv i kraft. Då måste alla klubbar i damallsvenskan måste spela på en arena med minst 1 000 sittplatser.

För Djurgården innebär det att laget inte har någon arena att spela på.

– Man gav kommunerna fem år att fixa planerna enligt deras direktiv. Vi har uppvaktat idrottsförvaltningen, högt upp, om den här frågan. Men vi har inte fått några svar, vi har inte fått några svar, vi har inte fått några svar, säger Djurgårdens ordförande Anders Emanuelson.

Laget kan inte spela på nya Tele2 Arena.

– Vi fick veta att det inte är lönsamt att ha damfotboll på den arenan när vi har så lite publik.

Djurgården har tvingats flytta runt mellan olika hemmaplaner senaste åren: Kristineberg, Stadion, Östermalms IP och Hjorthagen. Ingen av dessa uppfyller de nya kraven från Fotbollförbundet. Klubben har fått beskedet att inga dispenser ges.

– Vi önskar att man kunde rusta upp Östermalms IP, Kristinebergs IP eller Hjorthagen med en läktare som uppfyller kraven. Eller lägga till stolar på Stadion. Jag hoppas att det sunda förnuftet kommer tillbaka och att man ger samma förutsättningar för elitlag på dam- och herrnivå.

”Kraven är inte rimliga”

Olle Öhman på Stockholms stads idrottsförvaltning bekräftar att kommunen inte kommer att kunna tillhandahålla en godkänd arena så tidigt som 2014:

– De skattepengar vi får ska gå till bredd- och ungdomsverksamhet. Ett sånt här bygge påverkar våra möjligheter att bygga nya konstgräsplaner och nya inomhushallar. Vi kan inte bygga läktare och annat som inte kommer användas. Vi lastar Fotbollförbundet för det här, kraven är inte rimliga för Djurgårdens damlag eller Hammarby och Brommapojkarna som också påverkas. Om förbundet är hårdnackade så kör de bort de här föreningarna från Stockholmsfotbollen, säger han.

Vilken lösning är närmast till hands?

– Stadion, men där krävs tillstånd från antikvariska myndigheter. Kristineberg är en dyrare lösning, omkring 100 miljoner kronor. Hjorthagen kräver bygglov och jag är tveksam till att det går att få in tusen sittplatser där och uppfylla de andra kraven som flaggstänger och vip-utrymmen.

Olle Öhman betonar att kommunen inte stoppar Djurgårdens damlag från att spela på Tele2 Arena.

– Vi har inga synpunkter på det. Men det kanske inte är realistiskt av andra skäl eftersom den drivs av kommersiella intäkter. Har man inte tillräckligt stor publik har man inte råd att spela där.

Anders Emanuelson håller med om att kraven från förbundet är för hårda.

– Det ska vara 1 000 sittplatsstolar under tak. Bänkar går inte. Det känns löjligt. Jag tror damfotbollen har andra frågor som är viktigare än om publiken sitter på bänkar.

Vad skulle det innebära om ni står utan arena 2014?

– Jag är oroad för flick- och damfotbollens utveckling i Stockholm. Det är svårt att bedriva långsiktig verksamhet om man inte vet om man kan spela i damallsvenskan 2014. Vi måste titta på alternativ – som spela i annan kommun. Men det känns inte kul för Stockholms stolthet att spela i en annan kommun, säger ordföranden Anders Emanuelson.