Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2010-05-16

Slog till redan efter sex sekunder

Som första lag i år besegrade Kalmar Helsingborg.

Matchens man: Daniel Mendes.

Inte bara gjorde Kalmarbrassen allsvenskans snabbaste mål genom tiderna. 26 minuter senare visades han ut - efter ett strupgrepp.

Helsingborg var obesegrat i allsvenskan.

Men serieledarna tvingades stuva om i startelvan inför bortamötet på Fredriksskans. Med båda ordinarie mittbackarna avstängda fick Markus Holgersson sämsta möjliga start på sin nya position.

6,4 sekunder.

Så lyder nämligen det nya rekordet för snabbaste målet i allsvenskan.

Henrikssons rekord slaget

Publiken i Kalmar hade knappt fattat att kvällens match hade startat när Holgersson skulle skicka upp bollen från egen planhalva - men misslyckades totalt med rensningen.

En framrusande Daniel Mendes fick bollen på axeln och såg den gå över Pär Hansson i HIF-målet.

Det är annars bara en vecka sedan Häckens Jonas Henriksson skrevs in i historieböckerna för sitt snabba mål mot Halmstad. Hans mål efter åtta sekunder var en tangering av Bernt Karlssons rekord från 1973, men Henrikssons rekord blev kortlivat.

Kalmar och Mendes ägde inledningen av matchen på Fredriksskans med flera farliga lägen - men 26 minuter efter rekordmålet tog matchen en ny vändning.

Och även här var Kalmarbrassen i huvudrollen.

Mendes brakade rakt in i Helsingborgs Ardian Gashi, och liggandes på marken fortsatte dispyten mellan de båda spelarna.

En uppretad Mendes blev så irriterad att han greppade Gashi om nacken - och domare Daniel Stålhammar drog upp det röda kortet.

”Helt chockad”

- Jag blev helt chockad när de drog upp ett rött. Enligt domaren berodde det på att Mendes tog ett stryptag på Gashi, säger Kalmarkaptenen Henrik Rydström till Canal Plus.

- Jag upplevde det som ett gruff. Då brukar det bli ett gult kort för båda.

Stämningen var irriterad på planen, men i andra halvlek påbörjade Helsingborg - med en man mer - jakten på kvittering.

Och chanserna lät inte vänta på sig.

Gashi var farlig flera gånger om, Christoffer Andersson hade ett jätteläge på en frispark och en framrusande Rasmus Jönsson vara nära, nära kvitteringen.

Men Etrit Berisha, som tagit petade Petter Wastås plats i KFF-målet, blev stor matchhjälte. Med den ena kanonräddningen efter den andra stod sig 1-0 till slutsignal.