Matchfakta 13/10

Ljungskile SK–Falkenbergs FF 1-1(1-0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-13

Matchen:

Tre poäng för hemmalaget Ljungskile skulle innebära allsvenskt spel nästa säsong. För motståndarna Falkenberg var poäng nödvändigt för att få spela vidare i Superettan nästa säsong.

Matchen inleddes på ljummet vis utan några större risktagande ifrån något av lagen. De chanser som skapades kom dock ifrån hemmalaget som efter en halvtimmes spel fick en fin chans efter att Jörgen Wålemark rundat målvakten Tommy Naurin. Den gången han en gulklädd försvare emellan, men tolv minuter senare var falkenbergarna chanslösa mot Wålemark, då han kyligt nickade in 1-0 till hemmalaget.

– Det är ett perfekt inlägg som det bara är att nicka in, säger målskytten Wålemark till tv4.

I den andra halvleken fortsatte Ljungskile kontrollera matchen även om Falkenberg to för sig allt mer, men båda hade problem att skapa farliga chanser och Ljungskile såg länge ut att bli allsvenska. Men i den 83:e matchminuten såg FFF:s Joel Johansson till att festen skulle få vänta ytterligare en vecka. Johanssons mål innebär också att Falkenbergs superettanäventyr lever vidare i åtminstone en omgång till.

– Vi hade ganska bra koll på dem i andra, men de får en ströchans som blir mål, säger Ljungskiles Jörgen Wålemark.

Mål: 1-0 (42) Jörgen Wålemark, (83) Joel Johansson.

Varningar, Ljungskile: Cedomir Zarkovic, Martin Smedberg. Falkenberg: Johan Claesson.

Domare: Patrik Berglung.

Publik: 2349 på Skarsjövallen.

Ljungskile:

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic, Darko Matijevic (Jon Stockhaus 62), David Leinar, Edwin Phiri – Richard Jansson, Anders Augustsson, Mattias Bulun, Martin Smedberg – Jörgen Wålemark, Mathias Gravem (Daniel Berg 72).

Falkenberg:

Tommy Naurin – Billy Berntsson, Markus Thorbjörnson, Jens Gustafsson, Ricardo Penella, Björn Carlsson (Emir Kujovic 69), Johan Claesson (Tobias Nilsson 77), David Svensson, Patrik Lundgren, Pawel Mendel, Joel Johanssson.

Degerfors IF – Landskrona BoIS 3–1 (2–1)

Matchen:

Det blev som väntat ingen välspelad match på Stora Valla där Degerfors tog tre poäng som ser ut att ha säkrat kontraktet för spel i superettan även nästa säsong.

Kristoffer Wiktorsson gjorde sitt första a-lagsmål då hans frispark styrdes av muren in i mål efter sju minuter. Efter en trevande inledning tog Degerfors tag i matchen och fick utdelning igen efter 26 minuter då målvakten Sebastian Karlsson mycket billigt tappade in ett skott från Andreas Drugge. Hemmalaget såg ut att ha kontroll över matchen då redan superettanklara Landskrona inte såg jätteinspirerade ut, men strax innan halvtid kom en reducering då Alvedin Nezirovac frispelades och rullade in bollen mellan benen på utrusande Simon Nurme.

Den andra halvleken blev en enda lång väntan på att matchen skulle ta slut där gästerna kom upp några gånger och skapade några halvfarliga lägen. Istället för kvittering gjorde Andreas Drugge sitt andra mål, tionde för säsongen, och det var med en riktig kanon i målets bortre hörn som han avgjorde matchen. Degerfors fjärde raka seger och femte utan förlust.

Mål: 1–0 (7) Kristoffer Wiktorsson, 2–0 (26) Andreas Drugge (Jonas Bergman), 2–1 (41) Alvedin Nezirovac (Christoffer Carlsson), 3–1 (88) Andreas Drugge (Kalle Norrbin).

Varningar, Degerfors: Henrik Berger. Landskrona: Pär Cederqvist, Amar Muharemovic.

Domare: Michael Lerjéus.

Publik: 2 962 (på Stora Valla).

Degerfors IF:

Simon Nurme – Kalle Norrbin, Djordje Mrdjanin, Magnus Tappert, Kristoffer Wiktorsson – Jonas Bergman (90), Henrik Berger, Tobias Solberg, Markus Karlsson (46) – Andreas Drugge, Mano Garcia (90).

Avbytare: Andreas Holmberg (46), Chukwundi Nwogu (90), Johan Bertilsson (90).

Landskrona BoIS:

Sebastian Karlsson – Linus Olsson (86), Daniel Theorin, Amar Muharemovic, Antti Okkonen – Christoffer Carlsson, Jörgen Pettersson (73), Ivo Pekalski - Matthias Eklund, Pär Cederqvist, Alvedin Nezirovac (83).

Avbytare: Erik Sahlin (73), Johan Heide (83), Patrik Holmgren (86).

Åtvidabergs FF – Östers IF 2–0 (2–0)

Matchen:

Katastrofen närmar sig ytterligare för Öster som efter dagens förlust är ytterst nära en osannolik nedflyttning från superettan.

Gästerna började dock bäst i Åtvidaberg och ologiskt nog var det hemmalaget som tog ledningen. Två gånger om på två minuter genom Oscar Möller efter två tafatta försvarsingripanden från Östers sida. Öster försökte lyfta upp spelet, spelade klart bättre och hade en boll i nät efter en halvtimme, dock bortvinkat för offside.

Växjölaget hade ett stort bollinnehav även i den andra halvleken men utan att lyckas skapa något. Istället var det Åtvidaberg som var vassare framåt och närmare 3–0. Öster försökte flytta upp laget i och med några offensiva byten men matchen förstördes då Paulo Figueiredo pratade till sig sitt andra gula kort och visades in i omklädningsrummet av domaren Antti Kanerva. Åtvidaberg var hetare och förtjänta poängen, för Öster ser det bara mörkare ut för varje omgång som spelas.

Mål: 1–0 (13) Oscar Möller (Blaise Mbemba), 2–0 (14) Oscar Möller (Daniel Johansson).

Varningar, Åtvidaberg: Oscar Möller, Daniel Johansson. Öster: Robert Veselovsky, Freddy Borg, Paulo Figueiredo.

Utvisning, Öster: Paulo Figueiredo.

Domare: Antti Kanerva.

Publik: 1 023 (på Kopparvallen).

Åtvidabergs FF:

Henrik Gustavsson – Johan Niklasson, Daniel Johansson, Per Karlsson, Blaise Mbemba (82) – Haris Radetinac (74), Martin Jönsson, Kristian Bergström, Örjan Bäckstrand – Oscar Möller, Mats Haglund (86).

Avbytare: Alexander Zaim (74), Pontus Karlsson (82), Amir Suljic (86)

Östers IF:

Robert Veselovsky – Erik Tengroth (67), Fredrik Bild, Mario Vasilj, Tyler Hughes (68) – Emin Nouri, Helgi Danielsson, Paulo Figueiredo, Gabriel Ucar - Teafore Bennet, Freddy Borg.

Avbytare: Ingmar Teever (67), Peter Wibrån (68).

Enköpings SK–IF Sylvia 1-1(0-1)

Matchen:

Jumbon Sylvia kom till Enköping och fick en kanon start och hopp om fortsatt Superettan-kontrakt. Redan i den åttonde minuten hade de kopplat greppet om matchen och de tre poängen genom 0-1 av Daniel Åkervall.

Matchen såg länge ut att gå norrköpingarnas väg vilket skulle innebära att Sylvia skulle få möjlighet att rädda Superettan-kontraktet. Men Enköpingtränaren Mats Olssons taktik att byta ut lagkaptenen Magnus Reuterwall till förmån Vitalij Gussev skulle visa sig lönsam. Efter tretton minuter på Enavallen hade Gussev gjort 1-1 och med största sannolikhet skjutit gästande Sylvia ur Superettan.

Mål: 0-1 (8) Daniel Åkervall (Maic Sema), 1-1 (87) Vitalij Gussev (Anders Lindberg)

Varningar, Enköping: Martin Andersson. Sylvia: Haris Dozo, Ibrahim Atiku.

Domare: Johnny Lundbäck.

Publik: 672 på Enavallen.

Enköping:

Nicklas Bergh – Peter Holm, Mario Dodic, Daniel Olsson, Magnus Reuterwall (Vitalij Gussev 74) – Andreas Eriksson (Anders Lindberg 59), Erik Hammar, Martin Andersson, Jamal Mohamed – Sebastian Rajalakso, Dragomir Draganov (Mats Lundin 78).

Sylvia:

Henrik Häggdahl – Dennis Boskailo, Mikael Cupan, Henric Andersson, Fredrik Åström, Haris Dozo (Johan Roxström 90), Maic Sema (Ibrahim Atiku 73), Markus Hansson, Armando Ibrakovic, Daniel Åkervall, Andreas Friman (Thomas Borg 76).