Publicerad 2014-06-19

Song slog ner Mandzukic – utvisad direkt

Rigobert Song blev historisk genom att bli den första att bli utvisad i två skilda världsmästerskap. Mot Kroatien förde kusinen Alexandre Song släkttraditionen vidare.

0-1 mot Kroatien och på väg ur turneringen.

Då tappade Alexandre Song fattningen fullständigt, slog ner Mario Mandzukic och visades ut efter 40 minuter.

Därmed förde 26-åringen en historisk släkttradition vidare i 0-4-förlusten.

Kamerun förlorade VM-premiären mot Mexiko med 1-0 och var piskat att slå Kroatien i sin andra match. Men redan efter elva minuter satte Ivica Olic 1-0 för kroaterna och efter 40 minuter blev situationen ännu svårare för Kamerun.

”Det är ett slag”

Alexandre Song stördes i en hemåtlöpning av Kroatiens anfallare Mario Mandzukic och tappade då humöret fullständigt. Song slog helt enkelt ner Mandzukic med ett knytnävsslag i ryggen.

– Det är ett slag. Det är huvudlöst. Det är klart han ska ut. Han slår honom i ryggen, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

– Det är fruktansvärt att sätta sina lagkamrater i en sådan situation när man gör en sådan grej för en skitsak. Okej, han blir lite knuffad men att slå till någon i ryggen för det...

Kanske borde Kamerun anat vad som var på gång. Alexandre är kusin till Rigobert Song som spelade 137 landskamper för Kamerun. Rigobert blev den yngste spelare i VM-historien att få rött kort när han som 17-åring visades ut mot Brasilien, efter en tackling på Bebeto, 1994.

Fyra år senare var Rigobert tillbaka vid VM i Frankrike. Då blev försvararen den förste någonsin att bli utvisad i två skilda världsmästerskap när han fick ett nytt rött kort mot Chile för en armbåge mot Marcelo Salas.

Nu har Alexandre fört släkttraditionen vidare.

Riktade skalle mot lagkamrat

Med en man mer hade Kroatien inga problem att avgöra matchen. Perisic, som mycket vackert assisterat till 1-0-målet, gjorde på egen hand 2-0 innan Mario Mandzukic knoppade in 3-0 på en hörna. Med knappt 20 minuter kvar kunde Mandzukic också peta in sitt andra mål i matchen på en målvaktsretur från skakiga Charles Itandje.

På tilläggstid visade Songs lagkamrater att även de kan skapa skandaler. Benoît Assou-Ekotto riktade då en skalle mot lagkompisen (!) Benjamin Moukandjo.

Kamerun är nu utslaget ur VM då Brasilien (fyra poäng), Mexiko (fyra poäng) och Kroatien (tre poäng) gör upp om de två platserna till slutspelet från grupp A. I sista omgången spelas Kroatien-Mexiko och Kamerun-Brasilien.