Magdalena Eriksson: ”Är mitt liv mindre värt?”
Publicerad 2021-07-11
GÖTEBORG. Under fotbolls-EM har UEFA satt stopp för flera regnbågsaktioner med motiveringen att det är politiskt.
Något som får den svenska landslagsstjärnan Magdalena Eriksson att agera.
– Mitt mål och min mission är att försöka avpolitisera mänskliga rättigheter. Det är långtifrån en självklarhet men jag kommer inte vara tyst förrän det är det.
Under pågående fotbolls-EM har UEFA:s sätt att hantera regnbågaktioner kritiserats. Först handlade det om Neuers kaptensbindel, sen var det arenan som tyskarna ville lysa upp i regnbågens färger och så en flagga som danska supportrar hade med sig in på arenan i Baku.
Magdalena Eriksson, till vardags lagkapten i Chelsea, följde rapporteringen under sin semester. Sen valde hon att skriva en kolumn för The Athletic.
– Det kändes bra och viktigt. Jag ville, som jag skrev i kolumnen, förstå den andra sidan av diskussionen också men för mig känns det som en självklar fråga att tala ut kring. Det var väldigt mycket uppmärksamhet kring det här med regnbågsfärgad arena här eller en regnbågsflagga där. Det känns som att jag vill markera tydligt vad jag står och göra min röst hörd. Sen respekterar jag att man tycker och olika och att folk är av andra åsikter.
Svenskan är sambo med den danska anfallaren Pernille Harder. Under VM i Frankrike uppmärksammades paret när Eriksson kysste danskan som följde mästerskapet från läktaren i klädd en svensk landslagströja.
Harder var också en av de som direkt var ute på sina sociala medier och i fråga satte UEFA:s beslut när de samtidigt har parollen ”Equal Game”.
– Vi pratar mycket om det såna här frågor. Vi har båda ett intresse för sånt här i grunden och brinner för mänskliga rättigheter, allas lika värde, allas lika rätt att få samma möjligheter i livet. Det är frågor som ligger mig varmt om hjärtat, säger Eriksson och fortsätter:
– Mitt mål och min mission är att försöka avpolitisera mänskliga rättigheter. Jag tycker inte det ska vara en politisk fråga på det sättet. Min dröm är att det är en självklarhet och det är långtifrån den verklighet vi är i men det är det jag kommer vilja sträva efter.
”Det vi gör spelar jättestor roll”
På alla hjärtans dag valde både Eriksson och Harder att gå ut på sina sociala medier och uppmanade folk som hade problem att komma ut inför familj och vänner att skriva till stjärnorna.
– Det var tungt på många sätt för man fick bära deras smärta ett litet tag och känna av hur många det är som fortfarande har det tufft där ute fortfarande. Hur laddat det kan vara för vissa att komma ut. Nu i efterhand känner jag hur viktigt det är det jag och Pernille gör och hur mycket det påverkar folk, säger hon och fortsätter:
– Det fick man ganska mycket bekräftat när vi öppnade upp våra DM:s att okej, det vi gör spelar jättestor roll. Om jag kan hjälpa en person att göra det lättare för den att känna sig mer bekväm i den den är då är det värt att jag talar ut varje dag känner jag. Det var en fin bekräftelse men också väldigt tungt.
Hyllar Rashford
Under EM var Sveriges förbundskapten Janne Andersson inne på att “fotbollsspelare ska få vara fotbollsspelare”. Något som Eriksson inte håller med om. Hon hoppas att fler fotbollsspelare använder den kraft de har som förebilder för att skapa förändring och inspirera unga tjejer och killar. Eriksson lyfter Manchester Uniteds Marcus Rashford som exempel.
– Rashford lyckades liksom komma in i den faktiska politiken och göra en faktisk förändring på nationell nivå. Jag kanske inte är på den nivån än men kan jag liksom göra att en individ får det lättare eller att någon ändrar sin uppfattning om någonting då känner jag att det är värt det för min del, säger Eriksson som hoppas att fler fotbollsspelare använder de plattformar de har.
Vad har du fått för respons på kolumnen?
– Väldigt mycket positivt. Det är många som har delat, gillat och skickat meddelande. Säkert något negativt också men det försöker jag att inte lägga någon vikt vid.
I kolumnen ställer Eriksson den retoriska frågan: ”Betyder det här att mitt liv är mindre värt än någon annans?”. För Sportbladet utvecklar hon:
– Bara för att jag är tillsammans med en tjej betyder det att ska jag ha sämre rättigheter än någon annan eller att jag ska få ett tuffare liv än någon annan? Jag tycker inte det. Jag tycker det ska vara en självklarhet. Det är långtifrån en självklarhet men jag kommer inte vara tyst förrän det är det.