Kindbergs blunder – invaderade Ungern
Uppdaterad 2021-12-03 | Publicerad 2020-08-12
Ett misstag under en militär operation ledde till svåra diplomatiska förvecklingar för Sverige.
I centrum: en ung Daniel Kindberg.
– Någon tidning skrev att ingen svensk åstadkommit större tumult i Ungern sedan Karl XII, berättar Kindberg i memoarboken ”Mitt liv – inget försvarstal”
Den före detta ordföranden för Östersunds FK har skrivit en bok om sitt liv tillsammans med journalisten och författaren Marcus Birro, 48.
I ett av kapitlen berättar den idag 52-årige Kindberg om sin tid inom militären. En uppseendeväckande historia under hans tjänstgöring på FN:s högkvarter i Kroatien på 1996 sticker ut.
Operationen leddes enligt Kindberg av Kofi Annan som senare blev generalsekreterare i FN.
– Att träffa honom och arbeta under honom var otroligt stimulerande, skriver Kindberg och fortsätter med att beskriva ett av sina första uppdrag:
Att sätta upp ett logistiskt högkvarter utanför operationsområdets gränser på Balkan.
”Ett mastodontprojekt”
”Det var ett mastodontprojekt. Det var fem länder som skulle ingå i den här samordningsenheten; Polen, Danmark, Norge, Finland och Sverige. Nordic Support Group, som enheten kallades, skulle placeras i Ungern eftersom landet har sin geografiska gräns mot Kroatien. Jag blev då utsedd till ledare för det team som skulle hitta ett ställe i Ungern för den här samordningsenheten. Vi var fyra stycken förutom jag och vi var civilklädda men beväpnade”, skriver Kindberg.
Detta var i början av Daniel Kindbergs millitära bana, enligt honom själv:
”Jag var ny och ganska naiv och utgick ifrån att allt var i sin ordning, att vi hade tillstånd, att allt var klart på högsta diplomatiska nivå”.
Men någon diplomatisk verksamhet hade inte förekommit på grund av julhelgen. Allt hade fallit mellan stolarna och Daniel Kindberg blev snart uppringd av en ungersk överste.
”– Du ska infinna dig på ett möte med mig och ungerska artilleribrigaden i morgon, skrek den ungerska översten i luren”.
”Ni har invaderat Ungern”
Daniel Kindberg beskriver hur han kontaktade sin chef, en svensk överste, varpå följande dialog utspelade sig mellan kapten Kindberg och översten:
”– Som Ungern ser det, Daniel, så har ni mer eller mindre invaderat deras land.
– Men varför i helvete har ingen från ambassaden informerat ungrarna, skrek jag.
– Det är helg, Daniel, det har fallit mellan stolarna.
– Fy fan. Hur i helvete ska jag lösa detta då?
– Det är en sak till, Daniel.
– Vad?
– Det är ännu mer komplicerat eftersom Sverige förväntas sälja JAS-plan till Ungern så läget är ... komplicerat”, skriver Daniel Kindberg i ”Mitt liv – inget försvarstal”.
Utskälld av trestjärnig general
Dagen efter hölls ett möte, Kindberg blev utskälld av en trestjärnig ungersk general, men bad om ursäkt, fick hjälp av svenska UD och till slut ska Ungerns vice försvarsminister ha lugnat ner situationen och en överrenskommelse nåddes.
”Vi plockade gemensamt fram några punkter där vi faktiskt också fick löften om hjälp från Ungern med att sätta upp våra logistikbaser”, skriver Kindberg och berättar att han tillsammans med den vice försvarsministern fick medverka vid en snabbt hopkallad presskonferens.
”Jag minns att ungrarna, och även andra, började tala om mig som lejonet från Sverige och någon tidning skrev att ingen svensk åstadkommit större tumult i Ungern sedan Karl XII”, avslutar Kindberg episoden.
”Mitt liv – inget försvarstal” ges ut på Ekerlids förlag och under en pressträff idag fick Daniel Kindberg frågan hur det gick med JAS-affären 1996?
– Ingen aning. Det jag minns från den tiden är att oron var stor att stöta sig med och störa de ungerska auktoriteterna och myndigheterna i det läget. Sedan vet jag faktiskt inte hur det gick med JAS-planen, man har ju försökt hyra ut och sälja JAS-plan i halva Europa, säger Daniel Kindberg.
Är detta den allvarligaste historia du varit inblandad i?
– Nej, det är det inte. Men den var dramatisk.
Det blev diplomatiska förvecklingar och du anklagades mer eller mindre för att ha invaderat Ungern?
– Det var lite tufft, men när de diplomatiska kvarnarna väl började mala efter incidenterna så normaliserads det. Alla förstod att det var både misstag och missförstånd, men det krävdes skickliga diplomater för att få det rätt, säger Daniel Kindberg.
Daniel Kindberg dömdes i november 2019 till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Det gällde flera fall av trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Kindberg har överklagat domen till hovrätten.
FOTNOT: Efter kalabaliken i Bender 1713 red Karl XII tillbaka till Sverige 1714 genom Ungern under falska namnet Peter Frisk tillsammans med generaladjutanten Gustaf Fredrik von Rosen och överstelöjtnant Otto Fredrik von Düring, även de under falsk flagg.