De bästa värvningarna – i England, Italien & Spanien

Publicerad 2011-09-01

Niva, Wegerup och Frändén listar bästa värvningarna

Erik Niva, Sportbladets expert på Premier League

1) Sergio Agüero, 23, anfallare – från Atlético Madrid till Man City

Det är med fotbollen som med det mesta – man får vad man betalar för. Manchester City betalade ungefär 400 miljoner kronor för Kun Agüero, men så fick de också en helt färdig världsforward, en anfallare som kan allt en anfallare behöver kunna. Premier Leagues nya affischnamn.

2) Juan Mata, 23, ytter – från Valencia till Chelsea

Rätt man på rätt plats. Chelsea var i skriande behov av kvicka fötter, offensiv kreativitet och ung entusiasm. Det hade lika gärna kunnat stå ”Juan Mata” på kravprofilen. Redan världsmästare – kommer bara bli bättre.

3) Ashley Young, 26, ytter – från Aston Villa till Man United

De köper förhållandevis sällan dyrt och etablerat, Man United, men det har ju sina fördelar att göra det också emellanåt. Ashley Young är en så kallad ”poängspelare”, en sådan som gör antingen mål eller assist i nästan varje match han spelar. Tog klivet upp bland de riktigt stora redan förra säsongen. Verkar nu vara på väg att ta ytterligare ett steg.

4) Roger Johnson, 28, mittback – från Birmingham till Wolves

De bästa köpen görs inte nödvändigtvis av de stora klubbarna med de tjockaste checkhäftena. Wolves tvingades slåss mot nedflyttning genom hela fjolårssäsongen, men var egentligen bara ett läckande mittförsvar ifrån en trygg mittenplacering. För knappt 50 miljoner kronor fick de en fullt fungerande stopplugg.

5) Charlie Adam, 25, mittfältare – från Blackpool till Liverpool

”Bara hans hörnor är värda tio miljoner pund”, recenserade Alex Ferguson efter att ett Adam-lett Blackpool skakat Manchester United. Liverpool fick hela paketet – crosspassningar, långskott, glugg mellan tänderna och allt – för sju miljoner pund.

6) Phil Jones, 19, försvarare – från Blackburn till Man United

7) Shay Given, 35, målvakt – från Man City till Aston Villa

8) Per Mertesacker, 26, försvarare – från Werder Bremen till Arsenal

9) Samir Nasri, 24, mittfältare – från Arsenal till Man City

10) Joey Barton, 28, mittfältare – från Newcastle till QPR
 

Jennifer Wegerup, Sportbladets utsända i Italien, följer serie A på plats

1) Diego Forlan, 32 år, anfallare, från Atletic Madrid till Inter

Forlan kommer att se till att ingen saknar Eto’o. Med den här värvningen placerar sig Inter på förstaplatsen i transferracet.

2) Bojan Krkic Perez, 21 år, anfallare, från Barcelona till Roma

Det är redan hela havet stormar i Roma kring åldrande capitano Totti. Men laget är i grunden riktigt bra och med en spelare som Bojan får man spetskompetens.

3) Fernando Gago, 25 år, mittfältare, från Real Madrid till Roma

Ännu en stor förstärkning från Spanien, om än bara på lån. Just den spelartyp Roma behöver.

4) Alberto Aquilani, 27 år, mittfältare, från Liverpool till Milan

Många Milan-fans var besvikna när det stod klart att den utlovade Mister X tycktes vara Aquilani. Men får han bara vara skadefri är han helt rätt i Allegris rödsvarta bygge.

5) Antonio Nocerino, 26, mittfältare, från Palermo till Milan

Sent, sent blev värvningen klar och Galliani och den rödsvarta ledningen gnuggade händerna. Många inom Inter uppges vara upprörda över att ärkerivalen knep Nocerino.

6) Mauro Zarate, 24 år, anfallare, från Lazio till Inter

7) Gökhan Inler, 24 år, mittfältare, från Udinese till Napoli

8) Miroslav Klose, 33 år, anfallare, från Bayern München till Lazio

9) Eljero Elia, 24 år, från Hamburger SV till Juventus

10) Sergio Floccari, 29 år, anfallare, från Lazio till Parma

Johanna Frändén, Sportbladets utsända i Spanien, följer La liga på plats

1) Cesc Fábregas, 24, mittfältare, Arsenal till Barcelona

"Det här är som att långsamt dra bort ett plåster" sa ett Arsenalfan om Fábregasförsäljningen i somras. Den katalanske mittfältsdirigenten har kopplats samman med sin modersklubb så många gånger under de senaste åren att det egentligen bara var en fråga om när. Årets mest emotionella värvning i Spanien.

2) Alexis Sánchez, 22, offensiv mittfältare/anfallare, Udinese till Barcelona

Hela Europa drog i det chilenska underbarnet som gjorde landslagsdebut redan som 16-åring. Men Barcelona drog hårdast och välkomnade Sánchez in i den mördande offensiva konkurrensen hos de spanska mästarna i somras. Sánchez har svarat med pigga inhopp och mål på försäsongen. Ett framtidsnamn.

3) Fábio Coentrão, 23, försvarare, Benfica till Real Madrid

José Mourinhos portugisiska enklav fick ett prestigefullt tillskott när vänsterbacken, som också fungerar som defensiv mittfältare, kritade på för Real Madrid i somras. Coentrão går rakt in i startelvan hos los Blancos och är mannen som ska innebära skillnaden mellan insläppta mål och torsk mot Barcelona i säsongens Clásico-möten.

4) Falcao, 25, anfallare, Porto till Atlético Madrid

Atléti tvingades släppa all stjärnglans de hade i somras, med argentinske Kun Agüero som den största förlusten. Men Madridklubben tröstköpte Portos målmaskin Falcao för Kun-pengarna, en affär som sätter hyfsad press på colombianen att styra skutan i höst.

5) Sergio Canales, 19, mittfältare, Real Madrid till Valencia

Canales fick aldrig chansen i en ogentänkt affär av Real Madrid förra året, men är ändå killen som bär spanska landslagets framtidshopp om mål på sina axlar. Canales kan bli precis hur bra som helst, och Valencia är storleksmässigt precis den klubb han behöver mellanlanda i innan större uppdrag väntar.

6) Ruud van Nistelrooy, 35, anfallare, Hamburg till Málaga

7) Jérémy Toulalan, 27, mittfältare, Lyon till Málaga

8) Santi Cazorla, 26, mittfältare, Villarreal till Málaga

9) Diego, 26, mittfältare, Wolfsburg till Atlético Madrid

10) Nuri Sahin, 22, mittfältare, Borussia Dortmund till Real Madrid