1. Finns det inkilning i din klubb?
2. Vad är syftet?
3. Har du själv varit med?
4. Borde det förbjudas eller hör det till sportens värld?
Henrik Rydström, Kalmar
1. – Vi har inte kvar det längre. Jag skulle tro att det självdog kring 2004-2005. Det bara rann ut i sanden och vi orkade inte ha något längre, de nya var välkomna ändå.
2. – Det är inget ovanligt i samhället eller om man tittar på andra kulturer. Det är en form av ritual där man välkomnar någon och man välkomnas genom att utstå någonting och då är man värdig att upptas i gemenskapen. Kanske det som var grundtanken men den försvann snabbt och då handlade det mer om att blev jag inkilad och förnedrad ska också andra bli det. Det blir en form av pennalism och inte så många funderar på anledningen utan man skulle bara ha det.
3. – Det handlade om att man skulle sitta naken inför de övriga. Man skulle frågas ut och det hade alltid sexuella inslag i frågorna och man skulle tvinga i sig mängder med alkohol så man blev väldigt berusad. Det var själva poängen.
4. – Den som gör det kanske tycker det värsta den vet är att stå inför en grupp och framföra något, även om det bara är ett spex. Vi har löst det genom att inte ha något alls så vi har inte den problematiken. Sen kanske någon spelare känner att jaha, vad hände med inkilningen? Jag tror det där försvinner och det finns fler fördelar att inte ha det än att ha det.
Mattias Asper, Mjällby
1. – Det finns en typ av inkilning men det är ingen större grej längre i den här klubben. Det handlar om att man ska välkomna spelarna i laget. Man har någon aktivitet tillsammans och ska komma samman som en grupp så man lär känna varandra.
2. – Jag tror att syftet är att man ska bli tajtare som en grupp och uppleva saker tillsammans. Man vill att gruppen ska bli starkare och ha saker man kan prata om tillsammans.
3. – Jag har gjort både det ena och det andra men det håller jag inom gruppen. Men en sak man gör är väl något uppträdande inför gruppen och det tror jag många klubbar har anammat. Man gör något tillsammans inför gruppen och det har jag gjort och tyckte var lite pinsamt. Jag är ju ingen skådespelare men det är inget allvarligt och man väljer själv vad man gör.
4. – Så länge inte personer kommer till skada eller gör något som går över gränsen till förnedring eller att de som är med tycker det är förnedrande eller jobbigt. Självklart finns det gränser som inte får överträdas.
Mattias Hugosson, Gefle
1. Ja det kan man säga att det finns, absolut. Nu går det rätt lugnt till, de får ha en show på 45 minuter där de ofta sätter upp en pjäs som kan handla om vad som helst. Det kan vara en rolig grej med mycket skratt både för dem och oss.
2. – Från vår sida är det för att ha en rolig kväll tillsammans och ha det roligt tillsammans i gruppen och komma samman ännu starkare.
3. – Det har varit lite olika saker men det kanske var värre för många år sedan. Från vår sida är det väldigt lugnt men det har inte varit några direkta konstigheter tidigare heller. Jag tycker att vi håller det på en rimlig nivå.
4. – Det beror på vilken nivå man lägger det på och syftet man gör det med. Om det är så att vissa lag gör tokigheter och kränker en spelare är det inte bra, självklart inte. Man måste lägga det på en rimlig nivå.
Lasse Nilsson, Elfsborg
1. – Ja i viss mån. När jag var ung så var det helt andra grejer, det är väldigt lindrigt nu jämfört med för femton år sedan. Det var lite grövre helt enkelt men i dag är det mycket spex och underhållning.
2. – Hos oss är det att vi ska ha roligt tillsammans och att de nya spelarna ska få en bra väg in i truppen.
3. – Jag kommer inte ihåg så mycket men det var lite tuffare jargong. Jag tycker ändå de sakerna som jag har sett och upplevt har varit ganska lindriga. Jag har hört att det finns folk som tycker det är jobbigt och påfrestande men det är inte något jag har upplevt.
4. – Vad andra tycker är rimligt och vad de gör på sina grejer har inte jag med att göra. Det handlar om att ingen ska tycka att det är en jobbig upplevelse. Har man gjort det kanske man har gått för långt men det är svårt för mig att kommentera.
Joakim Wulff, Öster
1. – Vi har haft lite blandade inkilningar men mest handlar det om att sjunga inför gruppen.
2. – Det är för att de nya ska komma in i gänget och får de bjuda på sig själva är det lite lättare att komma in i gemenskapen.
3. – Ja, det har varit lite uppträdanden. Man ska bjuda på sig själv och det är vad det handlar om i stora drag.
4. – Man får inte kränka en människa. Sen är det ju en hårfin linje egentligen vad som är okej eller inte. Det en person upplever som okej kanske en annan inte tycker är okej.