Rätt i sak, men jag avskyr hans åsikt

Publicerad 2013-12-26

Bergström: Pengar är inte allt, Zlatan

Zlatan Ibrahimovic tycker att herrspelarna är värda så mycket mer att de kan belönas med bilar och damerna med cyklar.

Du har rätt i sak, Zlatan.

Och du ger uttryck för en åsikt som jag avskyr.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

På juldagen blev Zlatan Ibrahimovic politisk.

I en intervju med Expressen beskriver han dam- och herrfotboll med anledning av att Svenska fotbollförbundet gav en bil till rekordmannen Anders Svensson, men inget till rekordkvinnan Therese Sjögran.

”Media får mig att skämmas [för att vara svensk fotbollsspelare] när de skriver om den här bilen”, säger Zlatan.

Zlatan påpekar att svenska damlandslaget till stor del bekostas av herrarna, ”vi spelar in det de använder”, och att Anders Volvo därför var rimlig. Sjögran och andra damspelare borde också få något, tycker han, men något billigare:

– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

Zlatan gläds åt att damfotbollsspelare är populära i Sverige. Det är fantastiskt, tycker han rentav. Däremot hatar han när media ska jämföra dem med herrspelare.

Får inga följdfrågor

Han flyttar sedan perspektivet från Anders Svensson till sig själv, från pengar till skicklighet, och exemplifierar med en händelse i somras då en journalist undrade om han är bättre på fotboll än Lotta Schelin.

Frågan verkar ha gjort Zlatan sur. Det var jobbigt att höra något så dumt, verkar han ha tyckt, för ett halvår senare vill han fortfarande inte svara eftersom han är van att jämföras med Messi och Ronaldo.

Under den här delen av Expressens intervju ställer reportern knappt några frågor, utan ger sken av att hålla med Zlatan. Journalisten ”förstår om det kändes konstigt”, tycker att dam- och herrprestationer är ”ju två helt olika saker” och säger på tal om att skämmas att ”det tycker jag inte att du ska göra”.

Så i brist på följdfrågor kan vi bena i det som faktiskt sägs.

För det första har Zlatan rätt i sak. Herrar är bättre på att spela fotboll, i den ytliga jämförelsen att de vinner om de ställs mot damer. För Zlatan är Ronaldo på så vis en rättvisare måttstock än Schelin.

De drar också in mer pengar i tv-rättigheter och sponsorer. Sommarens EM för damer i Sverige slog publikrekord. 217 000 personer såg matcherna på plats, vilket fick Uefa att för första gången dela ut en bonus till arrangörerna. Ändå var mästerskapet en ekonomisk förlust för SvFF. I analysen efteråt konstaterades att för få storföretag velat sponsra. Och när Pia Sundhages gäng drog till Bosnien för VM-kval någon månad senare tv-sändes inte ens matchen. Försök då dra in reklampengar.

Det som återstår är politik

Vad herrar och damer kostar per år har förbundet inte velat säga när jag har frågat, men det är troligt att Zlatan har rätt, herrlandslaget bekostar till stor del damerna. Kanske är skillnaden på vad de drar in i paritet med värdet på en bil och en cykel.

Så det som återstår är åsikter. Det som återstår är politik.

I dag behandlas inte idrottande män och kvinnor likadant, inte ens i ett relativt jämställt land som Sverige har fotbollsdamerna lika stora resurser som -herrarna. Zlatan verkar inte tycka att förbundet ska göra något åt det. Det bara är olika, och kommer kanske att förändras när tjejerna spelar bättre eller drar in mer. Marknaden och de fysiska skillnaderna talar.

Jag har inget faktamässigt att invända, utan bara en annan åsikt.

Damfotbollen kan belöna herrarna

Jag tror att det på sikt är en god investering att satsa mer på tjejerna. Om landslaget blir goda förebilder kommer fler flickor att börja spela, fler kvinnor gå till arenorna och andra sponsorer lockas. Dessutom skördar vi redan andra frukter av vår damverksamhet än de direkt ekonomiska. Exempelvis använder förbundet det lyckade EM-arrangemanget som huvudskäl för att försöka få herr-EM 2020 i Sverige. I det fallet kan damfotbollen belöna herrarna.

Men det är ändå inte min poäng. Allt är inte pengar. Jag ser gärna ett förbund – och tycker att SvFF är på god väg – som av rättvisepatos behandlar båda könen lika. Av politiska skäl. För att idrott aktivt kan förändra samhället till att bli mer jämställt, inte bara vänta in att samhället förändras. 

I de nämnda fallen hade jag hoppats att Zlatan hade gått med på att jämföra sin spelstil med Schelins. Båda är bland världens fem bästa i sin kategori.

Jag hade önskat att han strukit skämtet om att Therese Sjögran ska belönas med hans autograf, som om han vore hennes förebild. I stället hade Anders och Therese kunnat få varsin cykel som en symbol för att herr- och damlandslaget från och med nu på kronan får lika mycket för att bedriva sina verksamheter.