Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Borde sluta värva landslagsspelare”

Uppdaterad 2011-06-29 | Publicerad 2011-06-26

Hasse Backe om livet som tränare i USA, varför lönetak är roligt och lagets svårigheter när halva startelvan lämnar laget för Gold Cup

backe – en succétränare Hans Backe gör succé i sitt New York Red Bulls och i slutet av juli leder han den amerikanska ligans all star-lag i en match mot Manchester United. ”Vi har noll förberedelser inför matchen, men jag är trygg i förvissningen att jag aldrig har förlorat mot United”, säger Backe – vars Manchester City vann båda derbyna mot United 2007/08 – och skrattar.

Mitt under säsongen har Hans Backe tappat nästan halva startelvan.

Tränarlivet på andra sidan Atlanten är något helt annat än Europa – och har fått succétränaren att omvärdera sitt ledarskap.

– I framtiden får vi överväga om vi verkligen ska värva landslagsspelare. För egen del tycker jag att vi borde sluta med det, säger Backe till Sportbladet i en intervju om att vara fotbollstränare i mediaperiferin, Thierry Henry och hur amerikansk proffsidrott kan liknas vid monopol.

Marquez – en av Backes landslagsmän.

Hans Backe, 59, befinner sig på en bortaturné med sitt New York Red Bulls i Portland när Sportbladet når honom. Det är resorna, mer än det spelmässiga, som skiljer det fotbollsliv han lever i USA jämfört med det han lämnat bakom sig i Europa.

– Resorna tar tid att vänja sig vid. När vi flyger i sex timmar för att lira bortamatcher på västkusten är det ju som om vi skulle åka till London. Det är nästan svårt att greppa hur stort det här landet är. Problemet är att alla resor slår mot träningsintensitet, och det svårt att behålla kvaliteten i det vi gör när det ofta blir så pass stora avbrott, säger Hans Backe.

Annars är det knappast bristande kvalitet som blivit synonymt med Backes tränargärning i New York.

Under hans första säsong i fjol tog han sitt Red Bull, historiskt usla på sin sistaplats 2009, till seger i Eastern Conference. I slutspelet blev det visserligen respass direkt mot San José, men i år är laget återigen i toppen av Eastern Conference.

– Det var osannolikt att vi skulle vinna konferensen direkt. Men vi tränade kopiöst mycket taktiskt och laget växte enormt när vi vann fem av de sex första matcherna. Jag var imponerad över hur snabbt de amerikanska spelarna kunde lära sig ett nytt grundspel, för tidigare var deras taktiska skolning ganska dålig, säger Backe.

– I år har vi ett ännu bättre lag och får vi bara behålla vår förstaelva intakt så har vi material till att kunna gå hela vägen. Det gäller bara att hålla ihop det även i slutspelet.

”Förvånad att vi lyckas”

Att alltid ställa upp med bästa laget har visat sig vara nog så svårt, för att inte säga omöjligt, under grundserien för Backe.

– Vi har tappat fem-sex spelare ur startelvan de senaste veckorna som spelar för sina landslag i Gold Cup. Jag är förvånad över att vi ändå lyckats vara kvar i toppen, men de spelare som har fått chansen har verkligen tagit den, säger han.

Spelordningen i den amerikanska proffsligan MLS, som spelar vår-höst och inte löper parallellt med Fifa:s landslagsuppehåll, ställer till det för tränarnas planering och har fått Backe att överväga en ny värvningspolicy.

– I höst blir det dubbellandskamper och toktufft för oss med så många landslagsspelare. Framöver måste vi tänka två gånger innan vi skriver kontrakt med spelare som är aktuella för landslaget. För egen del så tycker jag att vi ska undvika att göra det inför nästa säsong för det är svårt att bygga ett lag när vi är i den situation vi är i.

Hur är det att ha ett lönetak att rätta sig efter när du ser över vilka spelare ni ska satsa på?

– Jag tycker det är roligt ändå. Det är lite som att spela monopol ibland. I början var jag negativ till lönetaket eftersom man ska foga in 25–26 spelare under det och att jag aldrig trodde det skulle gå att bygga ett lag. Men nu tycker jag bara det är roligt att jobba utifrån samma förutsättningar och jag tycker inte längre att det behöver vara fel med ett lönetak.

”Det vore ett perfekt avslut”

USA är kapitalismens högborg medan idrotten är närmast socialistisk, åtminstone hårt reglerad. Att det ska vara oförutsägbart och jämnt mellan lag verkar vara viktigt?

– Haha, ja, det är nästan som i underhållningsbranschen och alla älskar en underdog. Sen har jag märkt hur fansen älskar det här med draftval. Det är nästan då de är som mest engagerade och vill veta vilka spelare deras klubb kommer att välja.

Kan lönetak vara vägen att gå för europeisk fotboll?

– Jag förstår helt klart klubbägare i Europa som pratar om att införa lönetak. Det har gått alldeles för långt med övergångssummor och spelarlöner så det är inte längre någon utopi, det tror jag inte.

Hur är det att få jobba med en spelare som Thierry Henry?

– Ännu bättre nu när han fått en hel försäsong i kroppen. I fjol var han plågad av skador och kom över hit mitt under vår säsong. Nu när han fått en rejäl grundträning blir han bara bättre och bättre och får han vara frisk blir han ostoppbar i höst. Det är imponerande att en sån spelare som vunnit allt fortfarande kan ha den hungern. När vi tappade poäng nyss mot Columbus var han skogstokig efter matchen. Det visar hur mycket han fortfarande brinner för det här och att det inte är nån glidare som kommit över.

Hur är livet som fotbollstränare i New York?

– Det finns sämre städer att bo i om man säger så. Jag känner inte av någon fotbollspuls direkt men mediaintresset har ökat väsentligt den här säsongen jämfört med i fjol, fler och fler tidningar skriver om oss. Men fortfarande är det en anonym miljö, jag räknade en gång att vi fick tio rader om vår senaste match i tidningarna medan basebollen fick 27 sidor!

Men du skulle ändå kunna tänka dig att runda av karriären i USA?

– Ja, jag börjar bli till åren nu och är inne i slutet av karriären. Mitt kontrakt går ut i december 2012 men jag vill fortsätta så länge som möjligt. Det vore ett perfekt avslut.