Linköping vann igen – guldet mycket nära

Sätter press på Rosengård

Hon sänkte Rosengård i seriefinalen i förra omgången.

I dag nickade Kristine Minde Linköping ytterligare ett steg närmare SM-guldet.

Efter dagens seger borta mot Vittsjö är den damallsvenska titeln mycket nära.

Sedan Linköping senaste vann damallsvenskan 2009 har SM-guldet hamnat i Malmö hela fem gånger.

Men nu ser den skånska titeldominansen ut att få ett slut.

Efter Linköpings stabila 0–2-seger borta mot Vittsjö pekar det mesta på att det det blir ett tronskifte i svensk damfotboll.

Och precis som i toppmötet i förra omgången hemma mot Rosengård var det Kristine Minde som visade vägen genom att nicka in ledningsmålet efter en dryg halvtimmes spel i första halvlek.

Blackstenius avgjorde

Det blev en behaglig resa mot en ny tre poängare för Linköping som fortfarande är obesegrade den här säsongen. Matchen punkterades i den 60:e minuten när landslagsstjärnan Stina Blackstenius blev helt fri och enkelt rundade målvakten innan hon rullade in 0–2.

Något som också blev slutresultatet, vilket innebär att mycket ska till för att det inte ska bli guldjubel för LHC den här hösten.

Med åtta poängs försprång kan titeln säkras redan i dag om Eskilstuna snor åt sig en poäng borta mot Rosengård i en match som startade timmen senare.

Rosengård måste vinna

Ett utgångsläge som Stina Balckstenius trivs sypperligt i.

– Det var såklart jätteskönt. Utan att tänka på det blev det att man log och fick lite extra energi, säger hon till Sportbladet.

Hur mår du just nu?

– Såklart väldigt, väldigt bra. Det känns väldigt roligt att vi har tagit oss hit där vi är. Vi väntar med spänning.

Hur nervös är du?

– Inte sådär jättenervös. Känns bra att vi gjorde det vi gjorde idag.

Det enda laget kan göra nu är att luta sig tillbaka och följa andra halvlek av Rosengård–Eskilstuna.

– Klart vi följer den. Det finns säkert 20 mobiler därinne, säger LHC-tränaren Martin Sjögren.

– Om Rosengård tappar poäng kommer vi fira naturligtvis.

Rosengård–Eskilstuna pågår, följ den här!