Fördel Elmander om ”Zlatan-platsen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-12

Elmander levererade mot Finland – Marcus Berg blek

Johan Elmander tog död på sin måltorka i landslaget när han gjorde Sveriges enda mål i träningslandskampen mot Finland.

– Jätteskönt, men jag skulle ha gjort två, säger Elmander som också brände ett friläge.

Och nu tar Bolton-anfallaren greppet om ”Zlatan-platsen” på bekostnad av Marcus Berg.

– Förhoppningsvis väljer vi rätt när det är dags i september, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson i TV8.

Sverige måste förmodligen vinna de fyra kommande VM-kvalmatcherna för att inte vara borta från Sydafrika-VM nästa år. I kvällens genrep mot Finland på Råsunda skulle man visa för sig själva att det var möjligt. Det gick...sådär.

Elmander missade friläge direkt

I TV8 innan matchen betonade Lars Lagerbäck hur viktigt det var att Sverige gjorde mål mot Finland.

– Vi måste utnyttja målchanserna bättre, vi ska se till att göra några mål i dag, sade Lagerbäck.

Men Johan Elmander missade ett friläge efter bara nio minuter. Helt fri från långt håll petade Elmander en yttersida utanför målet. Därmed fortsatte Johan Elmanders långa måltorka i landslaget. Senaste målet för Sverige kom mot Nordirland den 28 mars 2007.

– Otroligt dåligt, det märks att det var ett tag sedan man spelade match, säger Elmander efter matchen.

Sverige gjorde fyra byten i paus

Men Bolton-anfallaren skulle få sin revansch: efter 42 minuter stötte han in Anders Svenssons fina inspel fram till 1–0. En lättad Elmander pustade ut efter målet. Han fick bryta måltorkan inför 15 212 åskådare på Råsunda – men avslutet var inget att skryta med.

– Jätteskönt att göra mål, men jag skulle ha gjort två. Innersida är alltid bäst, det visade sig nu också, sade Johan Elmander i TV8 i halvtidspausen.

I paus gjorde Lars Lagerbäck fyra byten. Ut gick: Daniel Majstorovic, Sebastian Larsson, Anders Svensson och Samuel Holmén. In kom: Petter Hansson, Christian Wilhelmsson, Pontus Wernbloom och Viktor Elm. Efter 60 minuter fyllde Lars Lagerbäck på med ytterligare ett byte: Johan Elmander fick ge plats åt U21-stjärnan Ola Toivonen, som under U21-EM bildade giftig anfallsduo med Marcus Berg.

Källström bäste svensk i blek match

Kim Källström sköt frisparkar, levererade drömpassningar och hade farliga skott på mål. Lyon-spelaren var bäste svensk på Råsunda i en blek match. Efter 79 minuter bytte Tobias Hysén av Kim Källström. Men det blev inga mål i andra halvek, matchen slutade 1–0. Lars Lagerbäck ville se ”några mål”. Han fick se ett. Och han fick se en Marcus Berg som inte tog chansen under 90 A-landslagsminuter. Så här säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson:

– En vinst är alltid en vinst. Men vi borde kunna vara mer effektiva och göra fler mål. Det blir oerhört väsentligt i senare höst.