Blåvitt allt närmare avancemang till Champions League

IFK Göteborg vann i Champions league-kvalet med 5–0 mot S.S Murata.

Nu räknar Göteborg med att enkelt gå vidare till nästa omgång.

– De höll inte riktigt allsvensk klass, säger tränaren Stefan Rehn till TT.

Bara dagarna efter att 17-åringen Robin Söder hoppade in och sänkte Djurgården i allsvenskan svarade anfallstalangen för ett nytt mål. Den här gången var allsvenskan bytt mot Champions league-kval och det första mötet av två mot Murata.

– Söder gör en riktigt bra insats när han får komma in från start. Han uppträder väldigt moget, säger Rehn.

Söder, som bildade anfallspar från start tillsammans med Pontus Wernbloom, behövde bara 20 minuter innan han skjutit Göteborg halvvägs till nästa kvalomgång mot schweiziska mästarna Basel.

– Vi ska göra en riktig blunder om vi missar det här, säger Stefan Rehn.

Söder skadad

Gamle brasilianske VM-backen Aldair fick se Söder, som öst in mål i pojklandslagen genom åren, rycka sig fri och iskallt placera in 1–0 utan räckhåll för Muratas målvakt.

– Han är riktigt bra. Tyvärr fick han kliva av med lite skadekänningar i den andra halvleken men jag tror inte det ska vara någon fara, säger Göteborgs sportchef Håkan Mild, som även fick se Hjalmar Jonsson bytas ut skadad.

– Men, det är samma sak där. Det är inget allvarligt.

Efter 1–0-målet fortsatte skrattmatchen när Niclas Alexandersson ordande 2–0 (26:e minuten), Pontus Wernbloom 3–0 (31), Hjalmar Jonsson 4–0 (56) och inhoppande Stefan Selakovic 5–0 (87).

”Aldair har varit bättre”

Aldair, som spelade mittback, hade svårt att hänga med.

– Han har helt klart varit bättre, sade Mild, som hyllade sitt Göteborg för att ha visat imponerade inställning i 90 minuter mot ett svagt motstånd.

Inför ett hundratal tillresta Göteborgsfans spelade Blåvitt av matchen i den 30-gradiga värmen i Serravalle. För att de svenska mästarna nu ska misslyckas med att ta sig vidare till den andra omgången måste Murata vinna med 6–0 i returen på Ullevi den 23 juli.

– Gör vi det är det förstås inte alls bra, säger Håkan Mild med ett skratt – lagom passande till en skrattmatch.