Doldis avgjorde för Västtyskland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-07

1980 – ITALIEN

Spelare ur det västtyska EM-laget 1980 jublar efter att bucklan delats ut av Italiens president Sandro Pertini.

I 1980 års EM-turnering utökades antalet slutspelsplatser till åtta stycken och lagen delades in i två grupper där vinnaren i varje grupp gick till final och tvåorna fick spela match om tredjepris (för sista gången i EM-sammanhang).

I kvalet lottades Sverige ihop med Frankrike och de regerande mästarna Tjeckoslovakien och det blev alldeles för tufft. Sverige slutade på en tredje plats i gruppen.

Huliganismen ny företeelse

Förutom direktkvalificerade Italien tog sig Tjeckoslovakien, Grekland, Belgien, England, Holland, Spanien och Västtyskland till gruppspelet. Intresset för matcherna var ganska svagt i landet och i stället för publikfester växte en mer dyster företeelse fram – nämligen huliganismen.

Flera matcher kantades med våldsamheter, inte minst från engelska och tyska fans. Matchen mellan England och Belgien fick till exempel skjutas framåt efter att polisen använt tårgas mot några engelska fans.

”Årets spelare” blek i England

Fotbollen då? England, som stormat fram genom kvalet, fick bara med sig 1-1 från öppningsmatchen mot Belgien och gick på pumpen mot Italien i den andra. Kevin Keegan, som utsetts till årets spelare 1979, fick det inte alls att fungera.

Inte heller Italien, som saknade Paolo Rossi, övertygade. I en direkt avgörande match om en plats i finalen krigade sig belgarna, under ledning av Guy Thys, till sig 0-0 och sin mest framskjutna placering någonsin i ett EM – en final.

Doldis klev fram för Västtyskland

Tyskarna, som ersatt viktiga kuggar Franz Beckenbaur och Gerd Müller (båda slutat) med Karl-Heinz Rummenigge och Bernd Schuster, imponerade i grupp 1. Västtyskland inledde med att ta revansch på Tjeckoslovakien, fortsatte med att slå Holland i ett prestigemöte för att 0-0-spela sig till en finalplats via Grekland i den sista matchen.

Väl i finalen klev en doldis fram och avgjorde. Med sina två första landslagsmål avgjorde Hrubesch finalen. Det sista, 2-1-målet, kom med bara två minuter kvar att spela när Belgiens målvakt Jean-Marie Pfaff kom ut helt fel på en hörna. Noterbart är att ”bara” 48 000 såg finalen på Olimpico i Rom.

Tjeckoslovakien vann bronsmatchen mot Italien på straffar. Tredjeprismatchen blev den sista i EM. Många menar att den här matchen var så pass tråkig att UEFA valde att plocka bort matchen efter turneringen i Italien.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.