Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21

Från Kims Kanon i Riga till bredsidan på Råsunda

Lettland-Sverige 0-1, 2 September 2006, Skonto, Riga

0-1 Kim Källström (38)

Hör och häpna. Kim Källström startar matchen på mittfältet till förmån för Anders Svensson som börjar på bänken.

Fingertoppskänsla av Lagerbäck visar det sig. Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander missar varsitt bra läge innan Källström kliver fram och dunkar in 1-0 – via ribban och med högern.

Målet kommer strax före halvtidsvilan. Efter paus kommer Lettland ut, tar över matchen och skakar fram fina kvitteringsmöjligheter. Rami Shaaban, som vikarierar för skadade Andreas Isaksson, gör en riktigt bra match, håller nollan och Sverige kommer undan med blotta förskräckelsen.

Tre poäng i Riga var precis det Sverige behövde efter två bedrövliga matcher mot Tyskland i och efter VM.

Sverige-Liechtenstein 3-1, 6 september 2006, Ullevi, Göteborg

1-0 Marcus Allbäck (2), 1-1 Mario Frick (27), 2-1 Allbäck (69), 3-1 Markus Rosenberg (89)

Sveriges seger hamnar helt i skuggan av ”krogbesöket”. Förbundskapten Lars Lagerbäck bestämmer sig för att skicka hem Christian Wilhelmsson, Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic sedan spelarna trotsat lagets regler, begett sig ut på krogen och kommit hem försent.

”Chippen” Wilhelmsson och Olof Mellberg återvänder till landslaget på nåder medan Zlatan Ibrahimovic inleder sin landslagsbojkott. En bojkott som kommer vara i över 200 dagar.

Matchen då? Marcus Allbäck bränner en handfull helt makalösa lägen. Lagerbäck undrar nog vad han tagit för beslut när han tar med sig ”otroliga” 1-1 in i omklädningsrummet i halvtid.

I andra lyckas sedan Allbäck sätta dit 2-1 innan Markus Rosenberg definitivt punkterar matchen när han nickar in 3-1 på en straffretur.

Sverige-Spanien 2-0, 7 oktober 2006, Råsunda, Stockholm

1-0 Johan Elmander (10), 2-0 Marcus Allbäck (82)

Johan Elmander, som fått sparsamt med speltid i VM tidigare på sommaren, får sitt definitiva genombrott i landslaget. Elmander gör 1-0 tio minuter in i första halvlek på en snabb svensk spelvändning och är en ribbträff i från att öka på till 2-0 före halvtidsvilan.

Men Elmander är inte ensam om att göra en stormatch. Mittbackslåset med Olof Mellberg och Petter Hansson demoliserar David Villa och Fernando Torres.

Med åtta minuter kvar att spela räddar Tobias Linderoth en boll på mållinjen och Sverige satte igång en kontring på vänsterkanten via Erik Edman och Kim Källström. ”Comebackande” Christian Wilhelmsson får bollen och serverar Marcus Allbäck. Allbäck lurar först upp en hemjagande Puyol innan han kallt avgör matchen.

Sveriges tredje raka seger i EM-kvalet och succéstarten är ett faktum.

Island-Sverige 1-2, 11 oktober 2006, Laugardalsvöllur, Reykjavik

1-0 Arnar Vidarsson (6), 1-1 Kim Källström (8), Wilhelmsson (59)

Sverige åker på en riktig kalldusch i bortamatchen mot Island. Förutom att blågult möts av ett kallt och blåsigt Laugardalsvöllur i Reykjavik får man en mardrömsstart i matchen.

Arnar Vidarsson drar in 1-0 för islänningarna på halvvolley bakom en chanslös Rami Shaaban.

Svaret kommer omgående när Sverige får frispark – 35 meter från mål.

Kim Källström lägger upp bollen, tar i för kung och fosterland och får en kanonträff.

Bollen borrar sig in i hörnet till höger om Árni Arason. Viktigt.

Kvarten in i andra halvlek kommer segermålet – vackert signerat av ”Chippen” Wilhelmsson. Marcus Allbäck bröstar ned bollen, Chippen tar den med sig med låret och lurar samtidigt bort sin försvarare. Avslutet tar han på halvvolley, med vänstern och är riktigt läckert.

I slutminuterna är Island riktigt nära en kvittering. Rami Shaaban missbedömer Eidur Gudjohnsens frispark och ser bollen smita över honom... och träffa ribben.

2-1 räcker till seger – Sveriges fjärde raka i EM-kvalet.

Nordirland-Sverige 2-1, 28 mars 2007, Windsor Park, Belfast

0-1 Johan Elmander (26), 1-1 David Healy (31), 2-1 Healy (58)

Zlatan Ibrahimovic gör comeback i landslaget och är ganska butter när han möter den svenska pressen för första gången på länge.

Humöret blir inte bättre av insatsen på Windsor Park.

Bortamatchen i Belfast blir en holmgång för Sverige. Johan Elmander gör visserligen 1-0 snyggt när han vänder bort sin försvare i straffområdet och distinkt drar in ledningsmålet.

Sedan tar det roliga slut för Sverige – och David Healy tar över showen. Bara några minuter efter Elmanders ledningsmål går Olof Mellberg och Petter Hansson på samma höjdboll. Mittbacksparet nickar ihop och bollen hamnar framför fötterna på Healy som drar till på volley.

Bollen seglar över Isaksson som står lite för långt ut – och Windsor Park exploderar. I andra halvlek slår samme Healy in 2-1 för Nordirland efter tamt svenskt försvarsarbete. Damien Johnson får gott om yta på högerkanten och Healy kan omarkerad skarva in segermålet.

Zlatan är osynlig i sin comeback och får bara ett plus i Sportbladets matchguide. Förlusten innebär att Sverige också tappar ledningen i kvalgrupp F. Nordirland seglar i stället upp i täten.

Danmark-Sverige 0-3, 2 juni 2007, Parken, Köpenhamn

0-1 (7) Johan Elmander, 0-2 Elmander (26), 0-3 Petter Hansson (33)

Den som har glömt den här matchen behöver nog uppsöka läkare. Bums.

Sveriges första halvtimme är magnifik. Johan Elmander utnyttjar en dansk försvars miss och gör 1-0. Christian Wilhelmsson har lekstuga på högerkanten och serverar Elmander till 2-0. Petter Hansson dunkar in en frispark från 25 meter, via en dansk försvarare.

3-0. Rena rama julafton i Parken.

Då vaknar Danmark. Daniel Agger reducerar före paus och i andra halvlek blir det åka av. Danmark kör över ett slitet och ängsligt Sverige. Tomasson reducerar, Andreasen kvitterar. Danskarna ligger på för ett segermål när det ofattbara inträffar.

Christian Poulsen sänker inbytte Markus Rosenberg med ett knytnävsslag. Tyske domaren Herbert Fandel ser incidenten, visar ut Poulsen och dömer straff till Sverige.

I samma stund byts dramatiken ut till vansinne.

En överförfriskad dansk supporter springer in på planen och försöker sänkte Fandel som omedelbart bryter matchen. Några dagar senare tilldöms Sverige segern (3-0) av Uefa och ett helt lands ilska riktas mot en full, dansk supporter – bosatt i Sverige.

Sverige-Island 6-0, 6 juni 2007, Råsunda, Stockholm

1-0 Marcus Allbäck (11), 2-0 Anders Svensson (42), 3-0 Olof Mellberg (45), 4-0 Markus Rosenberg (50), 5-0 Allbäck (51)

När Zlatan Ibrahimovic (som börjat på bänken på grund av ljumskproblem) byts in med dryga kvarten kvar att spela möts han av stående ovationer av ett fullsatt Råsunda.

Men matchen är död sedan länge.

Sverige mosar Island och avgör matchen i första halvlek. Marcus Allbäck slår in en målvaktsretur efter tio minuter. Målet tänder Island som får två riktigt bra kvitteringschanser. Micke Nilsson täcker undan ett skott – Isaksson räddar det andra.

I slutet av halvleken punkterar Anders Svensson och Olof Mellberg matchen med varsitt mål på tre minuter.

I andra halvlek fullbordar Markus Rosenberg och Marcus Allbäck krossen.

Allbäcks 5-0-mål var säkert ett av de märkligaste som gjorts på Råsunda.

Svenskarna skriker på hands och islänningarna slutar spela trots att domaren Alain Hamer vinkar bort incidenten.

Ívar Ingimarsson ”ger” bort bollen till Markus Rosenberg. ”Mackan” slår i sin tur in den till en förvånad och helt fristående Allbäck som enkelt skickar in 5-0.

Sverige går på semester som gruppetta.

Sverige-Danmark 0-0, 8 september 2007, Råsunda, Stockholm

Matchen slutar 0-0 och det kan danskarna tacka målvakten Thomas Sørensen för. Sørensen, som gått skadad och missat hela inledningen av Premier League, storspelar och håller EM-drömmen levande för danskarna.

Zlatan Ibrahimovic gör sin bästa landskamp på år och dar – och hyllas av samtliga lagkamrater efter matchen.

”Ibra” fintar, klackar, skjuter, spelar fram, nickar, boxas – han gör allt rätt förutom en viktig detalj.

Mål.

Trots 0-0 och en poäng hemma mot ärkefienden Danmark är det ett glatt svenskt landslag som möter pressen efter matchen. Anledningen: En titt på text-tv:n och den oväntade hjälpen från Riga och Reykjavik.

Nordirland förlorar oväntat borta mot Lettland men den största skrällen står ändå Island för som tar en poäng hemma mot Spanien.

Anders Svensson:

– Bara ett mirakel kan stoppa oss från EM nu.

Liechtenstein-Sverige 0-3, 13 oktober 2007, Rheinpark, Vaduz

0-1 Fredrik Ljungberg (19), 0-2 Christian Wilhelmsson (29), 0-3 Anders Svensson (56)

Sverige åker ned till det lilla mysiga Furstendömet Liechtenstein – spelar av en mysig match och får med sig tre mysiga poäng hem till Stockholm.

Fredrik Ljungberg, som spelar på sprutor, rinner igenom Liechtensteins backlinje och placerar in 1-0 efter 20 minuter. Tio minuter senare blir det ”Chippen-show”. Wilhelmsson trixar sig fram på högerkanten, in i straffområdet med hjälp av en tunnel och tåfjuttar in 2-0. Matchen är redan avgjord, Ljungberg byter och Anders Svensson fastställer slutresultatet till 3-0 med en ”Carlos” efter paus.

Skottet är mäktigt med Liechtensteins målvakt missbedömer bollen helt.

Efter matchen firar spelarna – med pizza.

Enda orosmolnet över Rheinpark är smällen på vaden som Ljungberg fått och avstängningen på Linderoths ersättare – Daniel Andersson.

Sverige–Nordirland 1–1, 17 oktober 2007, Råsunda, Stockholm

1–0 Olof Mellberg (15), 1–1 Kyle Lafferty (72)

Sverige får en bra start, trots att Fredrik Ljungbergs ömmande ljumskar gör sig påminda redan på uppvärmningen. Tobias Linderoths frispark efter en kvart nickskarvas av Kim Källström (som ersatt Ljungberg) och vid bortre stolpen stormar Olof Mellberg fram och kan stöta in ledningsmålet.

Champagnen är på kylning, festkläderna ligger på hotellrummet och väntar.

Då slår Kyle Lafferty till. Den gänglige nordirländaren får i luftduellen med Petter Hansson den svenske landslagsförsvararen att se ut som en pojklagsspelare. Sedan avslutar Lafferty uppvisningen med att kallt placera in bollen i krysset bakom Andreas Isaksson. Ett klassmål.

Svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck skräder inte orden efter matchen:

– Det här måste vara en av våra sämre tävlingsmatcher, om inte den sämsta. Vi får väl, som man säger, bryta ihop och komma igen. Det enda positiva med den här matchen är att vi inte försämrade vårt läge.

Spanien–Sverige 3–0, 17 november, Santiago Bernabéu, Madrid

1–0 Joan Capdevila (14), 2–0 Andrés Iniesta (39), 3–0 Sergio Ramos (65)

Sverige var inställt på att tvingas se ett rörligt Spanien med mycket boll, men matchen förlorades istället till stor del på två fasta situationer.

1–0 i den 14:e minuten. Zlatan Ibrahimovic missade först att få undan bollen vid hörnan och Cesc Fabregas kunde nickskarva till Joan Capdevila som drog in ledningsmålet – med fyra, fem svenskar stillastående i straffområdet.

3–0 i den 65:e. Efter 2–0 i paus avgjordes matchen helt efter en ny hörna 20 minuter in i andra. Två gånger om fick spanjorerna chansen innan Sergio Ramos tryckte in matchvinnaren.

– Många mål görs på fasta och det är ovanligt att vi släpper in sådana. Det är inte så mycket vi kan göra. De är svåra att försvara sig mot, analyserade assisterande förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Nattdramat i Madrid blev än värre när landslaget nåddes av beskedet från Belfast att Danmark tappat en 1–0-ledning till 1–2-förlust mot Nordirland och därmed inte gett Sverige en hjälpande hand för att bli helt EM-klart. I den 90:e matchminuten träffade Dennis Rommerdahl dessutom stolpen – och på övertid räddades Dennis Sörensens nickförsök av Clinghans arm...

– Ja, det är typiskt. Men vi har det fortfarande i egna händer så vi ska klara det här, sa Christian Wilhelmsson.

Sverige–Letttland 2–1, 21 november, Råsunda, Stockholm

1–0 Marcus Allbäck (1), 1–1 Juris Laizans (26), 2–1 Kim Källström (57).

Lettnaden!

Efter 2–1 på Råsunda är vi i EM. Och passande nog var det mannen som sköt det första EM-kvalmålet som också gjorde det sista.

Men det var en gastkramning på Råsunda innan biljetten var säkrad.