... men tack för allt, Lasse!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-11

Lagerbäcks fem största ögonblick som förbundskapten

Målkavalkaden på José Alvalade-stadion i Lissabon

14 juni 2004, EM, gruppmatch 1, mot Bulgarien på José Alvalade-stadion i Lissabon, 5–0.

Första gruppspelsmatchen och vi undrade var Sverige egentligen stod. Fredrik Ljungberg, Arsenal, Zlatan Ibrahimovic, Juventus och Henrik Larsson, som just skrivit på för Barcelona, kallades för Super Swedes – och gav oss svaret. I 32:a minuten friställde Andes Svensson Ibrahimovic, som osjälviskt gav den djupledslöpande Ljungberg öppet mål till 1–0. Efter paus exploderade Sverige i den ljuvligaste halvlek vårt landslag presterat sedan bronsmatchen i VM 1994. 2–0 målet är klassiskt och utsågs av Uefa till turnerings mål. Avslutningen med Erik Edmans långa bananskruvade vänsterinlägg och Henrik Larssons språngnick som dundrade in bollen vid högerstolpen var ren fotbollsporr. Minuten senare skarvade Larsson in 3–0 i nättaket på ett inlägg från Anders Svensson. I 72:a minuten drogs den evighetslöpande Ljungberg ner i straffområdet och Ibrahimovic gjorde 4–0 från elva meter. Den mäktiga svenska publiken sjöng nationalsången och samtidigt som matchuret tickade till 90 minuter lyfte Henrik Larsson fram bollen till Marcus Allbäck som dunkade in slutresultatet 5–0. SR:s kommentator Lasse Granqvist skrek undrande rakt ut i etern: ”Vad är det som händer i Lissabon?”. Svaret: Sverige visade att man den sommaren var ett av Europas bästa landslag.

Sugen Svensson lurar döden

12 juni 2002, VM gruppmatch 3, mot Argentina på Miyagi Stadium i Miyagi, 1–1.

Dödens grupp med Sverige, Nigeria, England och Argentina. Niclas Alexandersson gav oss 1–1 mot England och Henrik Larsson gav oss 2–1 mot Nigeria. Men det räckte inte. Poäng mot mäktiga Argentina var ett tvång för att Lagerbäcks mannar skulle nå åttondelsfinal. Zanettis, Ortegas, Batistutas, Crespos och Almeydas Argentina vann bollinnehavet med 66–34. De vann hörnorna 3–13. Men Lars Lagerbäck hade en fyrbackslinje med fyra mittbackar – Mellberg, Mjällby, Jakobsson, Lucic – och tre av fyra mittfältare var mestadels defensiva – Alexandersson, Linderoth, Magnus Svensson. Den fjärde mittfältaren däremot, han var sugen. När Sverige i 57:e minuten gjorde ett ovanligt besök på offensiv planhalv lyckades man få med sig en frispark, knappt 30 meter från mål. Henrik Larsson ville ta den men frågade Anders Svensson om han var sugen. Svensson var jäkligt sugen så Henke tog ansats men hoppade över bollen och resten är svensk landslagshistoria. Svensson smekte i väg bollen med högerfotens insida, över muren och – via målvakten Cavalleros fingrar – in i krysset. Argentina reducerade visserligen på straff. Men Lars Lagerbäck vann Dödens grupp.

Explosionen på Olympiastadion

15 juni 2006, VM gruppmatch 2 mot Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 1–0.

Det sades att det skulle bli 40 000 svenska fans på Olympiastadion. Det blev nästan 70 000. Den mäktiga arenan var fullständigt gul på insidan av det svenska publikhavet. Och efter en fiaskoartad 0–0-match mot Trinidad/Tobago i öppningsmatchen var seger ett måste. Men mönstret från match ett gick igen. Sverige dominerade, men kunde inte göra mål. Kim Källström sköt från distans, målvakten viftade bollen till hörna. Larsson spelade fram Wilhelmsson, som sköt tätt utanför. Allbäck lobbade bollen mot öppet mål, men en back hann dit och rensade undan på mållinjen. Men Lars Lagerbäck – som så ofta blivit beskylld för att vara en defensiv förbundskapten – släppte alla tömmar och gick fram med stora piskan. Under andra halvlek byttes tre anfallare in – Marcus Allbäck, Mattias Jonson och Johan Elmander. I 89:e minuten drog Elmander i väg med bollen längs högerkanten och slog ett långt inlägg mot bortre stolpen. Där mötte Allbäck som med pannan nickade bollen mot bortre delen av straffområdet. Som skjuten ur en kanon dök Fredrik Ljungberg upp och med pannan vinklade Arsenalspelaren in 1–0. Olympiastadion exploderade i en blågul fest vi aldrig tidigare sett maken till, och som vi lär få vänta väldigt länge på att uppleva igen. Sveriges VM-äventyr levde, tack vare Lars Lagerbäcks offensiva gamblande.

Masterplanen mot Spanien

7 oktober 2006, VM-kval på Råsunda mot Spanien, 2–0.

Den största segern någonsin för Lars Lagerbäcks ledarskap. På ena sidan stod Xavi, Iniesta, Puyol, Torres, Villa och allt vad de heter. På hemmasidan ett landslag där Henrik Larsson valt att sluta och Zlatan Ibrahimovic, efter att ha blivit utesluten från samlingen mot Liechtenstein, inte ville vara med. Utan Larsson och Ibrahimovic handlade förhandssnacket om hur mycket Spanien skulle vinna med. Men Lagerbäck hade läst på, tänkt till och presenterat en plan. Den handlade om en låg kompakt defensiv och sedan vinna boll så högt upp på egen planhalva som möjligt för att därifrån ställa om mot så få samlade motståndare som möjligt. Det var en masterplan. I 10:e minuten vann Petter Hansson bollen utanför eget straffområde, snabbt spelades den långt uppåt i banan och Anders Svensson klackskarvade snyggt till den i djupled älgande Johan Elmander. Anfallaren gled ifrån och höll undan sin bevakning innan han med högerfoten tryckte in 1–0. Sedan pressade Spanien på i 70 minuter. En press som kulminerade med Carles Puyols stenhårda nick på vänsterhörna som Tobias Linderoth nickräddade på mållinjen. Sju sekunder senare – efter att Christian Willhelmsson rusat i väg och sedan spelat Marcus Allbäck som i sin tur löpt 90 meter – var ställningen 2–0. Ett taktiskt mästerverk var fullbordat.

Makalösa vändningen i Istanbul

5 september 2001, VM-kval på Ali Sami Yen i Istanbul mot Turkiet, 2–1.

Efter 80 minuter leder Turkiet med 1–0 och VM i Japan/Sydkorea 2002 låg plötsligt långt borta. Då satsar Lagerbäck och kollega Söderberg offensivt. Lyfter ut Alexandersson och puttar in Mattias Jonson. Sedan tidigare har backen Pontus Kåmark ersatts av anfallaren Andreas Andersson och 4?–4–2 byts mot 3–4–3 och Sverige sätter turkarna under massiv press. Med tre minuter kvar drar Marcus Allbäck på bicycleta-vis in ett misslyckat framlägg mot mål, dit störtar Henrik Larsson och nickar in 1–1. Plötsligt lever hoppet om VM och innan vi ens hunnit sätta oss ner i tv-sofforna efter 1–1 så glömde turkarna borta att matchen inte var slut och på ett långt framlägg från vänsterbacksplats sprang sig Andreas Andersson helt fri i offensivt straffområde. En enkel men iskall nicktouch till höger om Rüstü i hemmamålet – och Sverige var plötsligt klart för VM 2002. En av två förbundskaptener skrek: ”Ända in i kaklet!”. Det var inte Lars Lagerbäck. Han njöt i stillhet över hur två byten sista 20 vänt matchen och tagit Sverige till VM.