”Der Bomber”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-06

1972 – BELGIEN

Gerd Müller gör mål på Evgenij Rudakov, målvakt Sovjetunionen.

Sverige missade återigen ett EM-slutspel, den här gången i Belgien där semifinalerna och finalen spelades. De regerande mästarna Italien vann Sveriges kvalgrupp före Österrike men efter kvalspelet tog det stopp direkt.

Belgien stod för en jätteskräll när man först fick med sig 0-0 från mötet i Italien och sedan vann hemma i Bryssel med 2-1.

”Der Kaiser” navet i lagmaskin

I ett annat intressant kvartsfinalmöte ställdes ärkerivalerna och giganterna England och Västtyskland mot varandra. Förbundskapten Helmut Schön hade ett fantastiskt fint spelarmaterial att välja och vraka ibland och byggde en lagmaskin kring Franz Beckenbauer, även kallad ”Der Kaiser”, med spelare som Paul Breitner, Günter Netzer, Gerd Müller och Uli Hoeness.

Västtyskland körde över England med 3-1 och tog sin första seger på någonsin på anrika Wembley i London. I hemmamötet spelade tyskarna på resultatet, fick med sig 0-0 och avancerade till semi där man stötte på Belgien.

Totalfotbollen föddes

Gerd Müller – ”Der bomber” – hade kommit igång ordentligt och gjorde båda målen i 2-1-segern. Belgien vann senare matchen om tredjepriset.

I finalen slog han till igen och dödade mötet mot Sovjet på en dryg timme med två mål. Ryssarna hade inte en suck och Västtyskland vann till slut finalen med 3-0 – totalfotbollen var född. Segersiffrorna är fortfarande de största hittills i en EM-final.

EM-titeln var landets första och många hävdar att inget lag har övertygad så stort som Västtyskland gjorde 1972.

Att tyskarna hade ett bra lag visade sig också senare när Europas bäste fotbollsspelare skulle utses. Beckenbauer, Netzer och Müller röstades fram som etta, tvåa och trea.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.